Inför skolidrott varje dag
Att skrika på högre skatter så fort något problem dyker upp i samhället är en enkel och därför alltför vanlig metod när beslutsfattare inte orkar ta tag i ett problem. Eller för den delen se problemet ur ett större perspektiv.
Ta fetmaproblemet till exempel. Inte sjutton hjälper det med högre skatter på läsk eller socker för att jobba bort det faktum att över hälften av svenskarna idag är feta. Det behövs en plan, en långsiktig sådan, som spänner över hela samhället.
1,5 timme obligatorisk idrott
Antalet överviktiga och feta ökar i Sverige. Så varför inte göra som i den finska skolan Seinäjoki i Österbotten istället. Där har man tagit bort snabbmat och sötsaker från skolmenyn och infört 1,5 timmes obligatorisk timme med idrott varje dag. Resultatet? Antalet feta barn mer än halverades. Och därmed ökar folkhälsan.
Vad gör vi i Sverige? Först är det inte PK att prata om fetma, för då kan någon känna sig utpekad. När det blir PK att prata om fetma, pratar samhället om skatter. När någon försynt undrar om det inte är dags att öka antalet idrottstimmar i skolan, och kanske till och med börja med det tidigare i åldrarna, redan på dagis, blir ämnet inte PK igen. Då kan man ju kränka den personliga integriteten.
Samhällets eget fel
Och är det verkligen samhällets problem att folk äter så mycket? Och inte kommer i sina kläder?
Ja, det är samhällets problem.
Inte för något så luddig som Folkhälsa och en myndighet som ska ansvara för detta, utan för att det faktiskt är samhället som med sina egna åtgärder skapat fetman, och därmed sett till att massor med människor mår dåligt. Skapat? Ja, självklart.
Först bestämmer samhället att skolämnet idrott också ska innehålla teoretiska ämnen så att de barn som inte har en naturlig fallenhet för idrottsliga övningar också ska få chansen att få ett bra betyg i idrott. Sen bestämmer man att antalet idrottstimmar bara behöver vara två stycken i veckan.
Hmm vad bestämmer man sen?
Jo, att vi inte längre behöver ha allmän värnplikt (för killarna) längre. Och det var ju synd eftersom det var en chans att träna fysiskt och psykiskt, att lära sig ta hand om sig själv och att umgås över alla klassgränser och dessutom lära sig att samarbete är grunden för att skapa trygghet och framgång.
Och när politikerna bestämt allt detta, blir de jätteförvånade över att barn och unga blir tjockare och tjockare. Och så kräver man högre skatter.
Inför samhällsplikt
Men det är här jag menar att det är samhället som måste rätta till de här felen för att vi inte ska bli som de vi inte vill bli; nämligen en nation av dels pinnsmala träningsnarkomaner, och dels en nation av feta människor som inte orkar leva sina liv helt ut.
Samhället måste öka antalet idrottstimmar i skolan, från förskola till gymnasium. Det ska vara utbildade idrottslärare på skolorna, likväl som utbildade matte- och svensklärare.
Samhället måste införa allmän värnplikt igen.
Men låt det gälla alla ungdomar, oavsett kön, och låt det heta allmän samhällsplikt, låt det omfatta vårdutbildning, likväl som fysisk aktivitet och strategiska gruppövningar.
Det är roligt att röra sig, att klara mål, att vara i en gemenskap. Se bara på Vasaloppsåkarna som helsnoriga ramlar ihop efter målgången i Mora som ena gäng plockepinn. Den delade glädjen är anledningen till att biljetterna till Vasaloppet säljs slut på minuter!
I fädrens spår för framtida segrar. Ja låt oss börja nu.
Och låt Mästarnas Mästare bli just den inspiration för riksdagsledamöter och regering som ser till att skolidrotten blir daglig, för framtidens skull.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar