Inför skolidrott varje dag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att skrika på högre skatter så fort något problem dyker upp i samhället är en enkel och därför alltför vanlig metod när beslutsfattare inte orkar ta tag i ett problem. Eller för den delen se problemet ur ett större perspektiv.

Ett bord med nyttiga och onyttiga produkter. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ta fetmaproblemet till exempel. Inte sjutton hjälper det med högre skatter på läsk eller socker för att jobba bort det faktum att över hälften av svenskarna idag är feta. Det behövs en plan, en långsiktig sådan, som spänner över hela samhället.

1,5 timme obligatorisk idrott

Antalet överviktiga och feta ökar i Sverige. Så varför inte göra som i den finska skolan Seinäjoki i Österbotten istället. Där har man tagit bort snabbmat och sötsaker från skolmenyn och infört 1,5 timmes obligatorisk timme med idrott varje dag. Resultatet? Antalet feta barn mer än halverades. Och därmed ökar folkhälsan.

Vad gör vi i Sverige? Först är det inte PK att prata om fetma, för då kan någon känna sig utpekad. När det blir PK att prata om fetma, pratar samhället om skatter. När någon försynt undrar om det inte är dags att öka antalet idrottstimmar i skolan, och kanske till och med börja med det tidigare i åldrarna, redan på dagis, blir ämnet inte PK igen. Då kan man ju kränka den personliga integriteten.

Samhällets eget fel

Och är det verkligen samhällets problem att folk äter så mycket? Och inte kommer i sina kläder?

Ja, det är samhällets problem.

Inte för något så luddig som Folkhälsa och en myndighet som ska ansvara för detta, utan för att det faktiskt är samhället som med sina egna åtgärder skapat fetman, och därmed sett till att massor med människor mår dåligt. Skapat? Ja, självklart.

Först bestämmer samhället att skolämnet idrott också ska innehålla teoretiska ämnen så att de barn som inte har en naturlig fallenhet för idrottsliga övningar också ska få chansen att få ett bra betyg i idrott. Sen bestämmer man att antalet idrottstimmar bara behöver vara två stycken i veckan.

Hmm vad bestämmer man sen?

Jo, att vi inte längre behöver ha allmän värnplikt (för killarna) längre. Och det var ju synd eftersom det var en chans att träna fysiskt och psykiskt, att lära sig ta hand om sig själv och att umgås över alla klassgränser och dessutom lära sig att samarbete är grunden för att skapa trygghet och framgång.

Och när politikerna bestämt allt detta, blir de jätteförvånade över att barn och unga blir tjockare och tjockare. Och så kräver man högre skatter.

Inför samhällsplikt

Men det är här jag menar att det är samhället som måste rätta till de här felen för att vi inte ska bli som de vi inte vill bli; nämligen en nation av dels pinnsmala träningsnarkomaner, och dels en nation av feta människor som inte orkar leva sina liv helt ut.

Samhället måste öka antalet idrottstimmar i skolan, från förskola till gymnasium. Det ska vara utbildade idrottslärare på skolorna, likväl som utbildade matte- och svensklärare.

Samhället måste införa allmän värnplikt igen.

Men låt det gälla alla ungdomar, oavsett kön, och låt det heta allmän samhällsplikt, låt det omfatta vårdutbildning, likväl som fysisk aktivitet och strategiska gruppövningar.

Det är roligt att röra sig, att klara mål, att vara i en gemenskap. Se bara på Vasaloppsåkarna som helsnoriga ramlar ihop efter målgången i Mora som ena gäng plockepinn. Den delade glädjen är anledningen till att biljetterna till Vasaloppet säljs slut på minuter!

I fädrens spår för framtida segrar. Ja låt oss börja nu.

Och låt Mästarnas Mästare bli just den inspiration för riksdagsledamöter och regering som ser till att skolidrotten blir daglig, för framtidens skull.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen