Inför skolidrott varje dag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att skrika på högre skatter så fort något problem dyker upp i samhället är en enkel och därför alltför vanlig metod när beslutsfattare inte orkar ta tag i ett problem. Eller för den delen se problemet ur ett större perspektiv.

Ett bord med nyttiga och onyttiga produkter. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ta fetmaproblemet till exempel. Inte sjutton hjälper det med högre skatter på läsk eller socker för att jobba bort det faktum att över hälften av svenskarna idag är feta. Det behövs en plan, en långsiktig sådan, som spänner över hela samhället.

1,5 timme obligatorisk idrott

Antalet överviktiga och feta ökar i Sverige. Så varför inte göra som i den finska skolan Seinäjoki i Österbotten istället. Där har man tagit bort snabbmat och sötsaker från skolmenyn och infört 1,5 timmes obligatorisk timme med idrott varje dag. Resultatet? Antalet feta barn mer än halverades. Och därmed ökar folkhälsan.

Vad gör vi i Sverige? Först är det inte PK att prata om fetma, för då kan någon känna sig utpekad. När det blir PK att prata om fetma, pratar samhället om skatter. När någon försynt undrar om det inte är dags att öka antalet idrottstimmar i skolan, och kanske till och med börja med det tidigare i åldrarna, redan på dagis, blir ämnet inte PK igen. Då kan man ju kränka den personliga integriteten.

Samhällets eget fel

Och är det verkligen samhällets problem att folk äter så mycket? Och inte kommer i sina kläder?

Ja, det är samhällets problem.

Inte för något så luddig som Folkhälsa och en myndighet som ska ansvara för detta, utan för att det faktiskt är samhället som med sina egna åtgärder skapat fetman, och därmed sett till att massor med människor mår dåligt. Skapat? Ja, självklart.

Först bestämmer samhället att skolämnet idrott också ska innehålla teoretiska ämnen så att de barn som inte har en naturlig fallenhet för idrottsliga övningar också ska få chansen att få ett bra betyg i idrott. Sen bestämmer man att antalet idrottstimmar bara behöver vara två stycken i veckan.

Hmm vad bestämmer man sen?

Jo, att vi inte längre behöver ha allmän värnplikt (för killarna) längre. Och det var ju synd eftersom det var en chans att träna fysiskt och psykiskt, att lära sig ta hand om sig själv och att umgås över alla klassgränser och dessutom lära sig att samarbete är grunden för att skapa trygghet och framgång.

Och när politikerna bestämt allt detta, blir de jätteförvånade över att barn och unga blir tjockare och tjockare. Och så kräver man högre skatter.

Inför samhällsplikt

Men det är här jag menar att det är samhället som måste rätta till de här felen för att vi inte ska bli som de vi inte vill bli; nämligen en nation av dels pinnsmala träningsnarkomaner, och dels en nation av feta människor som inte orkar leva sina liv helt ut.

Samhället måste öka antalet idrottstimmar i skolan, från förskola till gymnasium. Det ska vara utbildade idrottslärare på skolorna, likväl som utbildade matte- och svensklärare.

Samhället måste införa allmän värnplikt igen.

Men låt det gälla alla ungdomar, oavsett kön, och låt det heta allmän samhällsplikt, låt det omfatta vårdutbildning, likväl som fysisk aktivitet och strategiska gruppövningar.

Det är roligt att röra sig, att klara mål, att vara i en gemenskap. Se bara på Vasaloppsåkarna som helsnoriga ramlar ihop efter målgången i Mora som ena gäng plockepinn. Den delade glädjen är anledningen till att biljetterna till Vasaloppet säljs slut på minuter!

I fädrens spår för framtida segrar. Ja låt oss börja nu.

Och låt Mästarnas Mästare bli just den inspiration för riksdagsledamöter och regering som ser till att skolidrotten blir daglig, för framtidens skull.

Cecilia Giertta

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.