Inför skolidrott varje dag
Att skrika på högre skatter så fort något problem dyker upp i samhället är en enkel och därför alltför vanlig metod när beslutsfattare inte orkar ta tag i ett problem. Eller för den delen se problemet ur ett större perspektiv.
Ta fetmaproblemet till exempel. Inte sjutton hjälper det med högre skatter på läsk eller socker för att jobba bort det faktum att över hälften av svenskarna idag är feta. Det behövs en plan, en långsiktig sådan, som spänner över hela samhället.
1,5 timme obligatorisk idrott
Antalet överviktiga och feta ökar i Sverige. Så varför inte göra som i den finska skolan Seinäjoki i Österbotten istället. Där har man tagit bort snabbmat och sötsaker från skolmenyn och infört 1,5 timmes obligatorisk timme med idrott varje dag. Resultatet? Antalet feta barn mer än halverades. Och därmed ökar folkhälsan.
Vad gör vi i Sverige? Först är det inte PK att prata om fetma, för då kan någon känna sig utpekad. När det blir PK att prata om fetma, pratar samhället om skatter. När någon försynt undrar om det inte är dags att öka antalet idrottstimmar i skolan, och kanske till och med börja med det tidigare i åldrarna, redan på dagis, blir ämnet inte PK igen. Då kan man ju kränka den personliga integriteten.
Samhällets eget fel
Och är det verkligen samhällets problem att folk äter så mycket? Och inte kommer i sina kläder?
Ja, det är samhällets problem.
Inte för något så luddig som Folkhälsa och en myndighet som ska ansvara för detta, utan för att det faktiskt är samhället som med sina egna åtgärder skapat fetman, och därmed sett till att massor med människor mår dåligt. Skapat? Ja, självklart.
Först bestämmer samhället att skolämnet idrott också ska innehålla teoretiska ämnen så att de barn som inte har en naturlig fallenhet för idrottsliga övningar också ska få chansen att få ett bra betyg i idrott. Sen bestämmer man att antalet idrottstimmar bara behöver vara två stycken i veckan.
Hmm vad bestämmer man sen?
Jo, att vi inte längre behöver ha allmän värnplikt (för killarna) längre. Och det var ju synd eftersom det var en chans att träna fysiskt och psykiskt, att lära sig ta hand om sig själv och att umgås över alla klassgränser och dessutom lära sig att samarbete är grunden för att skapa trygghet och framgång.
Och när politikerna bestämt allt detta, blir de jätteförvånade över att barn och unga blir tjockare och tjockare. Och så kräver man högre skatter.
Inför samhällsplikt
Men det är här jag menar att det är samhället som måste rätta till de här felen för att vi inte ska bli som de vi inte vill bli; nämligen en nation av dels pinnsmala träningsnarkomaner, och dels en nation av feta människor som inte orkar leva sina liv helt ut.
Samhället måste öka antalet idrottstimmar i skolan, från förskola till gymnasium. Det ska vara utbildade idrottslärare på skolorna, likväl som utbildade matte- och svensklärare.
Samhället måste införa allmän värnplikt igen.
Men låt det gälla alla ungdomar, oavsett kön, och låt det heta allmän samhällsplikt, låt det omfatta vårdutbildning, likväl som fysisk aktivitet och strategiska gruppövningar.
Det är roligt att röra sig, att klara mål, att vara i en gemenskap. Se bara på Vasaloppsåkarna som helsnoriga ramlar ihop efter målgången i Mora som ena gäng plockepinn. Den delade glädjen är anledningen till att biljetterna till Vasaloppet säljs slut på minuter!
I fädrens spår för framtida segrar. Ja låt oss börja nu.
Och låt Mästarnas Mästare bli just den inspiration för riksdagsledamöter och regering som ser till att skolidrotten blir daglig, för framtidens skull.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.