Ung som gammal är nu lyckliga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Min pappa växte upp bredvid Råsunda Fotbollsstadion. Som 7-åring lyckades han för första gången snacka sig in på arenan för att kunna följa AIK på nära håll, och så fortsatte det, år efter år. När jag började som sportjournalist på Dagens Nyheter hade pappa bara ett krav; ta hem alla löpsedlar när AIK vinner SM-guld.

Ungdomarna oh veteranerna - alla AI'k-are förenas i dag.Foto Janerik Henriksson, TT

Det blev några stycken. Inte så många som jag och pappa ville. Men ändå, några stycken. I fotboll och ishockey. Och pappa ramade in dem och satte upp på väggarna.

Nu kan det bli dags igen. Och även om pappa inte längre är i livet, är jag säker på att han bär sin svartgula halsduk och sina AIK-märken med samma stolthet i själarnas land, som han gjorde här på jorden. Mamma har han med sig. Och mormor, som står i soffan och hoppar och skriker; "in med bollen, in med bollen".

Halsduken förenar

För är man supporter så är man, oavsett var man befinner sig. Och är ens själ målad i guld, blått, svart och lite vitt och har man stått på Råsunda och sjungit/skrålat AIK-hymnen, så är ett SM-guld i fotboll det finaste man kan få. Vilket förstås gäller alla andra idrotter inom AIK-familjen också, en familj som växer sig allt större och starkare.

Rent ekonomiskt betyder ett guld mycket. Men det är inte i första hand pengarna man tänker på när domarens signal går för sista gången och guldet är bärgat. Det är känslan, att tillhöra något som är större än man själv, en gemenskap som bara betyder kärlek. Borta är hatet efter en felaktigt blåst signal eller utvisning, borta är irritationen gentemot andra supporters. Fram kommer glädjen, jublet, sången och tårarna.

Stoltheten hos så många

För så är det. Glädjen och tårarna är ett måste, man har sin halsduk för att torka segertårarna med. Man delar sina leenden med mängder av främlingar och det man har gemensamt är AIK. Världens vackraste klubbmärke, som vi vårdar och älskar så mycket vi bara kan.

Fotboll, ishockey, basket, innebandy, golf, bowling, boule, brottning, handboll, friidrott...ja idrotterna är många fler inom AIK-familjen, och intresset är stort för att vi ska bli större. Gemensamt för oss alla inom familjen är stoltheten över att vara AIK. Störst, bäst och vackrast. Men också mest välkomnande, uppmuntrande och ärligt.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.