Ung som gammal är nu lyckliga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Min pappa växte upp bredvid Råsunda Fotbollsstadion. Som 7-åring lyckades han för första gången snacka sig in på arenan för att kunna följa AIK på nära håll, och så fortsatte det, år efter år. När jag började som sportjournalist på Dagens Nyheter hade pappa bara ett krav; ta hem alla löpsedlar när AIK vinner SM-guld.

Ungdomarna oh veteranerna - alla AI'k-are förenas i dag.Foto Janerik Henriksson, TT

Det blev några stycken. Inte så många som jag och pappa ville. Men ändå, några stycken. I fotboll och ishockey. Och pappa ramade in dem och satte upp på väggarna.

Nu kan det bli dags igen. Och även om pappa inte längre är i livet, är jag säker på att han bär sin svartgula halsduk och sina AIK-märken med samma stolthet i själarnas land, som han gjorde här på jorden. Mamma har han med sig. Och mormor, som står i soffan och hoppar och skriker; "in med bollen, in med bollen".

Halsduken förenar

För är man supporter så är man, oavsett var man befinner sig. Och är ens själ målad i guld, blått, svart och lite vitt och har man stått på Råsunda och sjungit/skrålat AIK-hymnen, så är ett SM-guld i fotboll det finaste man kan få. Vilket förstås gäller alla andra idrotter inom AIK-familjen också, en familj som växer sig allt större och starkare.

Rent ekonomiskt betyder ett guld mycket. Men det är inte i första hand pengarna man tänker på när domarens signal går för sista gången och guldet är bärgat. Det är känslan, att tillhöra något som är större än man själv, en gemenskap som bara betyder kärlek. Borta är hatet efter en felaktigt blåst signal eller utvisning, borta är irritationen gentemot andra supporters. Fram kommer glädjen, jublet, sången och tårarna.

Stoltheten hos så många

För så är det. Glädjen och tårarna är ett måste, man har sin halsduk för att torka segertårarna med. Man delar sina leenden med mängder av främlingar och det man har gemensamt är AIK. Världens vackraste klubbmärke, som vi vårdar och älskar så mycket vi bara kan.

Fotboll, ishockey, basket, innebandy, golf, bowling, boule, brottning, handboll, friidrott...ja idrotterna är många fler inom AIK-familjen, och intresset är stort för att vi ska bli större. Gemensamt för oss alla inom familjen är stoltheten över att vara AIK. Störst, bäst och vackrast. Men också mest välkomnande, uppmuntrande och ärligt.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.