Varför hukar fotbollförbundet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Det måste få finnas känslor”, svarade Sebastian Larsson.

Det var han, som med sin felriktade utlevelse satte igång kalabaliken på Friends efter sitt fantastiska frisparksmål som lite oförtjänt gav AIK 1-1 mot Malmö FF årets allsvenska toppmatch.

Jo, men v i l k a känslor? Kärlek eller hat?

AIK:s Sebastian Larsson firar sitt mål som innebar 1-1 mot Malmö FF på Friends Arena. Foto Christine Olsson / TT

Sebastian Larsson har en timid och lugn framtoning när han intervjuas. Det är en fighter, en stark kugge också i Janne Anderssons landslagsmaskineri. Han bad inte nämnvärt om ursäkt för sitt beteende.

Jag förstår inte hans resonemang, tycker direkt illa om hans beteende och begriper inte att en provocerande ”attack” mot motståndarnas bänk och inrutade område kan vara det naturligaste efter en kvittering i 96:e minuten när matchen i princip var förlorad.

Skrämmande reaktion

Vad är det som gör att han inte springer ut till sina egna. Till AIK:s bänk, till supportrarna eller stannar i kretsen av de andra spelarna på planen och dansar där, gärna hysteriskt och överspelat. ”Det måste ju få finnas känslor.”

Men det skrämmer mig att en spelares första tanke, när han lyckats med det omöjliga och precis gjort det mål som kanske i slutändan ger AIK guldet, är att han styrs av någon sorts hat, att han minsann skall förnedra sina motståndare, visa att ”där fick ni”, gapa rakt ut mot MFF-bänken, slå sig för bröstet. Det var smaklöst, okontrollerat, osportsligt och väldigt lågt att visa skadeglädje istället för äkta glädje i ett så triumfatoriskt ögonblick.

Han hade dessutom den dåliga smaken att kraftfullt protestera mot det andra gula kort han fick.

Han skall vara glad att bestraffningen inte blev hårdare och det hedrar i alla fall AIK-tränaren, Richard Norling, att han tog avstånd.

Lättantändlig publik

Det hör också till saken att Sebastian Larsson i stort sett kommenterade och protesterade mot vartenda domslut som gick AIK emot. Till och med när han orsakade en frispark genom ett solklart livtag på en MFF-are hade han mage att dansa krigsdans till den stackars domaren (Bojan Pandzic, som inte var bra men långt ifrån så svag som MFF-tränaren ville göra honom) och protestera vilt. Någon sorts självmedvetenhet, självkritik och kontroll över sina handlingar måste en så erfaren spelare med så mycket internationell rutin ha. Helt känslostyrd kan man inte få vara.

Med den lättantändliga publik som numera bevistar våra fotbollsarenor - och vanligtvis gör många matcher till fantastiska fester - är det särskilt viktigt att de ledande spelarna inte är med och tänderna facklorna som kan få helvetet att braka löst. AIK har ju sin speciella historia att bära på därvidlag. Och spelarna har alltid ett ansvar att inte lägga ved på brasan.

Skandalscenerna - det går ju inte kalla dem något annat - efter matchen föranleder, enligt Svenska Fotbollförbundets riksombud Henrik Engvall, ingen åtgärd. Det är närmast ofattbart.

Det var Sebastian Larsson som tände gnistan, hela MFF:s egen zon, ett fredat område, tillträde förbjudet för andra, ockuperat av AIK-spelare. Och ingen åtgärd!

Borde varit tio gula

Det gläder mig att Sveriges bäste domare, Stefan Johannesson, efterlyser starkare reaktioner från förbundets sida, och naturligtvis borde det som skedde föranleda bestraffningar. Det är närmast obegripligt att MFF-tränaren Uwe Rösler visades upp på läktaren och får en matchs avstängning för att han försökte försvara sitt revir medan inkräktarna - som absolut befann sig på förbjuden mark - klarar sig utan straff. Det fanns väl underlag för tio gula kort i den där kalabaliken. 

Jag utgår ifrån att Malmö FF protesterar mot detta - om man inte redan gjort det.

Och att förbundet tänker om.

Men jag håller med domaren Stefan Johannesson. Ansvaret vilar tungt på den som anstiftar, Sebastian Larsson kom undan med alltför lågt straff och det måste bli repressalier efter ett uppseendeväckande bråk som orsakas av en totalt missriktad och därmed i förlängningen smittande farlig handling. Det var som att kasta en bengal i brännbart fnöske.

Visst måste man få visa känslor. Men inte vilka känslor som helst.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.