Hotar förbunden sporternas framtid?
I veckan har ett par nyheter pekat på att allt inte är gott inom sportvärlden, trots tv-sändningar. Dels hos innebandyn, där klubbar nu bildar ett eget förbund för att man är missnöjda med hur Innebandyförbundet sköter sina åtaganden, dels ishockeyn där Hockeyettan inte alls är förtjust i det nya förslag för säsongen om två år som presenterats.
I båda fallen handlar det förstås i grunden om pengar, men det handlar också om hur klubbarna utanför högsta ligan ska ha en chans att överleva.

Förr i tiden var det enklare. Det bästa laget, eller lagen, gick automatiskt upp i högsta serien. Hade man vunnit den näst högsta serien skulle man självklart få spela i eliten kommande säsong.
Och lika självklart var det motsatta. Det sista, eller de sista, lagen åkte automatiskt ur högsta ligan, för att ge plats för de som skulle upp.
Enkelt och klart.
En lång säsong med ett stort antal matcher avgjorde vilket lag som var starkast, och vilket som inte platsade i den högsta ligan. Kom man tvåa, eller trea, kunde man få möjlighet att kvala mot det lag som kom näst sist i högsta ligan, och oftast vann laget från den högre ligan i kraft av rutin och snabbhet.
Inte alls klart, då väntar kval
Men tittar man på ex hockeyn idag, räcker det inte med att vinna näst högsta ligan. Efter hela säsongen måste man i alla fall spela i bäst av fem med den som kom tvåa. Vilket kan betyda att tvåan går upp, medan ettan blir kvar. En lång säsong spelar alltså ingen som helst roll.
Och redan innan säsongen är slut, ska förbundet ha kontroll på pengarna, fundera ut om man klarar elitlicensen eller inte.
De allra flesta hockey- och många idrottsklubbar är uppdelade på en idrottsförening och ett aktiebolag. För bara två säsonger sen särredovisades dessa till förbundet för licensprövning. Men huxflux beslutade hockeyförbundet att det skulle vara koncernredovisning, dvs IF och AB skulle samredovisas. IF, med ungdomsspelare och ofta damerna också, har inte så mycket pengar, det blir minus, som drar ner AB som har herreliten. Och vips hotas fler av klubbarna i eliten och näst högsta ligan att inte få klartecken från förbundet.
Är detta bra eller dåligt?
Bara pengar till de bästa
Varken delar av hockeyklubbarna och innebandyklubbarna tycker uppenbarligen att det är lysande att de lag som redan finns i högsta ligan ska få alla pengarna från tv-rättigheterna, och cementera sin plats. Det bygger inte fler spelare, bygger inte nytt intresse och bygger framförallt inte jämnare serier. Dvs totalt motsatt synsätt som NHL, hockeyns stora förebild, har.
Men i dessa fall är förbunden totalt tondöva. Och vad händer med tondöva förbund på sikt?
Ja, titta på bandyn. Bandyn slåss för sin överlevnad, ett VM blir i bästa fall notiser i de stora tidningarna, många klubbar redovisar inte rena siffror, unga bandyspelare går att räkna på ena handen och både högsta ligan och landslaget blir ganska ovidkommande, utom i vissa delar av landet.
Det är inget som idrotten mår bra av.
Och det är viktigt för hela samhället att idrotten mår bra. Inte bara för folkhälsan.
Så, kära förbund. Ta ut öronpropparna och lyssna på klubbarna. Alla klubbar, inte bara de med pengar. Innan det är för sent.
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked - att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.
För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre
När Göteborgsvarvet2023 snart summeras står det klart att ca 5,8 miljoner kronor fördelas bland 64 föreningar.
Alla har bidragit med funktionärer till arrangemangen
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar