Hotar förbunden sporternas framtid?
I veckan har ett par nyheter pekat på att allt inte är gott inom sportvärlden, trots tv-sändningar. Dels hos innebandyn, där klubbar nu bildar ett eget förbund för att man är missnöjda med hur Innebandyförbundet sköter sina åtaganden, dels ishockeyn där Hockeyettan inte alls är förtjust i det nya förslag för säsongen om två år som presenterats.
I båda fallen handlar det förstås i grunden om pengar, men det handlar också om hur klubbarna utanför högsta ligan ska ha en chans att överleva.

Förr i tiden var det enklare. Det bästa laget, eller lagen, gick automatiskt upp i högsta serien. Hade man vunnit den näst högsta serien skulle man självklart få spela i eliten kommande säsong.
Och lika självklart var det motsatta. Det sista, eller de sista, lagen åkte automatiskt ur högsta ligan, för att ge plats för de som skulle upp.
Enkelt och klart.
En lång säsong med ett stort antal matcher avgjorde vilket lag som var starkast, och vilket som inte platsade i den högsta ligan. Kom man tvåa, eller trea, kunde man få möjlighet att kvala mot det lag som kom näst sist i högsta ligan, och oftast vann laget från den högre ligan i kraft av rutin och snabbhet.
Inte alls klart, då väntar kval
Men tittar man på ex hockeyn idag, räcker det inte med att vinna näst högsta ligan. Efter hela säsongen måste man i alla fall spela i bäst av fem med den som kom tvåa. Vilket kan betyda att tvåan går upp, medan ettan blir kvar. En lång säsong spelar alltså ingen som helst roll.
Och redan innan säsongen är slut, ska förbundet ha kontroll på pengarna, fundera ut om man klarar elitlicensen eller inte.
De allra flesta hockey- och många idrottsklubbar är uppdelade på en idrottsförening och ett aktiebolag. För bara två säsonger sen särredovisades dessa till förbundet för licensprövning. Men huxflux beslutade hockeyförbundet att det skulle vara koncernredovisning, dvs IF och AB skulle samredovisas. IF, med ungdomsspelare och ofta damerna också, har inte så mycket pengar, det blir minus, som drar ner AB som har herreliten. Och vips hotas fler av klubbarna i eliten och näst högsta ligan att inte få klartecken från förbundet.
Är detta bra eller dåligt?
Bara pengar till de bästa
Varken delar av hockeyklubbarna och innebandyklubbarna tycker uppenbarligen att det är lysande att de lag som redan finns i högsta ligan ska få alla pengarna från tv-rättigheterna, och cementera sin plats. Det bygger inte fler spelare, bygger inte nytt intresse och bygger framförallt inte jämnare serier. Dvs totalt motsatt synsätt som NHL, hockeyns stora förebild, har.
Men i dessa fall är förbunden totalt tondöva. Och vad händer med tondöva förbund på sikt?
Ja, titta på bandyn. Bandyn slåss för sin överlevnad, ett VM blir i bästa fall notiser i de stora tidningarna, många klubbar redovisar inte rena siffror, unga bandyspelare går att räkna på ena handen och både högsta ligan och landslaget blir ganska ovidkommande, utom i vissa delar av landet.
Det är inget som idrotten mår bra av.
Och det är viktigt för hela samhället att idrotten mår bra. Inte bara för folkhälsan.
Så, kära förbund. Ta ut öronpropparna och lyssna på klubbarna. Alla klubbar, inte bara de med pengar. Innan det är för sent.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen. Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.
Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.
Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.