Hotar förbunden sporternas framtid?
I veckan har ett par nyheter pekat på att allt inte är gott inom sportvärlden, trots tv-sändningar. Dels hos innebandyn, där klubbar nu bildar ett eget förbund för att man är missnöjda med hur Innebandyförbundet sköter sina åtaganden, dels ishockeyn där Hockeyettan inte alls är förtjust i det nya förslag för säsongen om två år som presenterats.
I båda fallen handlar det förstås i grunden om pengar, men det handlar också om hur klubbarna utanför högsta ligan ska ha en chans att överleva.

Förr i tiden var det enklare. Det bästa laget, eller lagen, gick automatiskt upp i högsta serien. Hade man vunnit den näst högsta serien skulle man självklart få spela i eliten kommande säsong.
Och lika självklart var det motsatta. Det sista, eller de sista, lagen åkte automatiskt ur högsta ligan, för att ge plats för de som skulle upp.
Enkelt och klart.
En lång säsong med ett stort antal matcher avgjorde vilket lag som var starkast, och vilket som inte platsade i den högsta ligan. Kom man tvåa, eller trea, kunde man få möjlighet att kvala mot det lag som kom näst sist i högsta ligan, och oftast vann laget från den högre ligan i kraft av rutin och snabbhet.
Inte alls klart, då väntar kval
Men tittar man på ex hockeyn idag, räcker det inte med att vinna näst högsta ligan. Efter hela säsongen måste man i alla fall spela i bäst av fem med den som kom tvåa. Vilket kan betyda att tvåan går upp, medan ettan blir kvar. En lång säsong spelar alltså ingen som helst roll.
Och redan innan säsongen är slut, ska förbundet ha kontroll på pengarna, fundera ut om man klarar elitlicensen eller inte.
De allra flesta hockey- och många idrottsklubbar är uppdelade på en idrottsförening och ett aktiebolag. För bara två säsonger sen särredovisades dessa till förbundet för licensprövning. Men huxflux beslutade hockeyförbundet att det skulle vara koncernredovisning, dvs IF och AB skulle samredovisas. IF, med ungdomsspelare och ofta damerna också, har inte så mycket pengar, det blir minus, som drar ner AB som har herreliten. Och vips hotas fler av klubbarna i eliten och näst högsta ligan att inte få klartecken från förbundet.
Är detta bra eller dåligt?
Bara pengar till de bästa
Varken delar av hockeyklubbarna och innebandyklubbarna tycker uppenbarligen att det är lysande att de lag som redan finns i högsta ligan ska få alla pengarna från tv-rättigheterna, och cementera sin plats. Det bygger inte fler spelare, bygger inte nytt intresse och bygger framförallt inte jämnare serier. Dvs totalt motsatt synsätt som NHL, hockeyns stora förebild, har.
Men i dessa fall är förbunden totalt tondöva. Och vad händer med tondöva förbund på sikt?
Ja, titta på bandyn. Bandyn slåss för sin överlevnad, ett VM blir i bästa fall notiser i de stora tidningarna, många klubbar redovisar inte rena siffror, unga bandyspelare går att räkna på ena handen och både högsta ligan och landslaget blir ganska ovidkommande, utom i vissa delar av landet.
Det är inget som idrotten mår bra av.
Och det är viktigt för hela samhället att idrotten mår bra. Inte bara för folkhälsan.
Så, kära förbund. Ta ut öronpropparna och lyssna på klubbarna. Alla klubbar, inte bara de med pengar. Innan det är för sent.
Mest lästa just nu
Brommapojkarna har sålt spelare i rekordomfattning de senaste två åren. Det har varit så lukrativt att styrelsen nu har mod att säga nej till anbud på forwarden Alladoh Det är vad Sportbladet uppger på tisdagseftermiddagen
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Det låg i luften. En sommarlen junikväll, Stockholms stadion som den perfekta inramningen, Och segersugna favoriter. Inget gick fel, Det blev en oförglömlig friidrottsgala.
Denne fantastiske Armand ”Mondo” Duplantis . Han hade utlovat en attack på världsrekordet. Sagt det uttryckligen till sin mormor.
Han är enastående och håller med imponerande regelbundenhet vad han lovar. Han bättrar på världsrekordet som på beställning. Som han uttryckte det:.
- OS-guld och att slå världsrekordet här på Stockholms Stadion, de två målen hade jag antagit.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Svenskarna är vana vid att det finns TV-bilder från allsköns idrott, oavset var och när något utspelas . Nu kommer något alldeles unikt.Streamingtjänsten Pluto TV intyroducerar ett samarbete via All Women’s Sports och Sportkanalen AWSN Network för att dygnet runt kunna sända damsport tillgängligt för svenska TV-tittare – helt gratis dygnet runt. Utbudet ska omfatta över 2 500 timmar direktsänd damsport årligen
En drömaffär. Öster från Växjö fick möjlighet att värva Allsvenska 19-årige Youssoupha Sanyang i fjol. Nu får Växjö-klubben möjlighet att tjäna närmare 40 miljoner när tjeckiska mästarlaget Slavia Prag i en rekordaffär vill köpa den tekniske fotbollsspelaren frpn Gambia.
Han har imponerat stort i inledningen av allsvenskan med sin fart och teknik. På det viset har han blivit uppmärksammad och även blivit en publikfavorit.
Skriv kommentar