Hotar förbunden sporternas framtid?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I veckan har ett par nyheter pekat på att allt inte är gott inom sportvärlden, trots tv-sändningar. Dels hos innebandyn, där klubbar nu bildar ett eget förbund för att man är missnöjda med hur Innebandyförbundet sköter sina åtaganden, dels ishockeyn där Hockeyettan inte alls är förtjust i det nya förslag för säsongen om två år som presenterats.

I båda fallen handlar det förstås i grunden om pengar, men det handlar också om hur klubbarna utanför högsta ligan ska ha en chans att överleva.

Närkamper och intensivt matchande fortsätter trots att serien egentligen är slutspelad. För då väntar kval,playoff och annat påhitt för att förlänga säsongen i syfte att tjäna pengari.

Förr i tiden var det enklare. Det bästa laget, eller lagen, gick automatiskt upp i högsta serien. Hade man vunnit den näst högsta serien skulle man självklart få spela i eliten kommande säsong.

Och lika självklart var det motsatta. Det sista, eller de sista, lagen åkte automatiskt ur högsta ligan, för att ge plats för de som skulle upp.

Enkelt och klart. 

En lång säsong med ett stort antal matcher avgjorde vilket lag som var starkast, och vilket som inte platsade i den högsta ligan. Kom man tvåa, eller trea, kunde man få möjlighet att kvala mot det lag som kom näst sist i högsta ligan, och oftast vann laget från den högre ligan i kraft av rutin och snabbhet.

Inte alls klart, då väntar kval

Men tittar man på ex hockeyn idag, räcker det inte med att vinna näst högsta ligan. Efter hela säsongen måste man i alla fall spela i bäst av fem med den som kom tvåa. Vilket kan betyda att tvåan går upp, medan ettan blir kvar. En lång säsong spelar alltså ingen som helst roll.

Och redan innan säsongen är slut, ska förbundet ha kontroll på pengarna, fundera ut om man klarar elitlicensen eller inte. 

De allra flesta hockey- och många idrottsklubbar är uppdelade på en idrottsförening och ett aktiebolag. För bara två säsonger sen särredovisades dessa till förbundet för licensprövning. Men huxflux beslutade hockeyförbundet att det skulle vara koncernredovisning, dvs IF och AB skulle samredovisas. IF, med ungdomsspelare och ofta damerna också, har inte så mycket pengar, det blir minus, som drar ner AB som har herreliten. Och vips hotas fler av klubbarna i eliten och näst högsta ligan att inte få klartecken från förbundet.

Är detta bra eller dåligt? 

Bara pengar till de bästa

Varken delar av hockeyklubbarna och innebandyklubbarna tycker uppenbarligen att det är lysande att de lag som redan finns i högsta ligan ska få alla pengarna från tv-rättigheterna, och cementera sin plats. Det bygger inte fler spelare, bygger inte nytt intresse och bygger framförallt inte jämnare serier. Dvs totalt motsatt synsätt som NHL, hockeyns stora förebild, har.    

Men i dessa fall är förbunden totalt tondöva. Och vad händer med tondöva förbund på sikt?

Ja, titta på bandyn. Bandyn slåss för sin överlevnad, ett VM blir i bästa fall notiser i de stora tidningarna, många klubbar redovisar inte rena siffror, unga bandyspelare går att räkna på ena handen och både högsta ligan och landslaget blir ganska ovidkommande, utom i vissa delar av landet.

Det är inget som idrotten mår bra av.

Och det är viktigt för hela samhället att idrotten mår bra. Inte bara för folkhälsan.

Så, kära förbund. Ta ut öronpropparna och lyssna på klubbarna. Alla klubbar, inte bara de med pengar. Innan det är för sent.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.