MFF visar musklerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det alldeles tydligt; med en halv miljard i kapital och likvida medel på rekordhöga 218 miljoner har MFF bestämt sig för att visa musklerna rejält. 

Eller snarare; svarat med bestämdhet på frågan varför inte Sveriges genom tiderna rikaste idrottsklubb biter ifrån lite bättre när utländska klubbar lägger bud. 

Malmöfansen kan känna större optimism nu när klubben mobiliserar och använder en del av intjänade miljoner. Foto: Andreas Hillergren / TT

jag har frågat mig; hur skall svensk fotboll annars kunna ta steg uppåt i den europeiska fotbollshierarkin. MFF:s svar är tydligt.Truppen har breddats, kulturbäraren Markus Rosenberg har lockats att stanna kvar till och med en bit efter att bäst-före-datumet gått ut och i dagarna har klubben förlängt kontrakten med mittfältsnavet Fouad Bachirou och innerbacken Lasse Nielsen. 

Lite tuffare tag

Klubben har sedan urminnes tiden haft en överdrivet generös inställning när det gäller spelare som får anbud från utlandet. Lättare att förstå på Eric Perssons och Cavalli-Björkmans tid när spelarna endast tjänade fickpengar på fotbollen vid sidan av sina ordinarie jobb. Men inställningen - i grunden sympatisk förstås i ett demokratiskt samhälle, lite naiv i dagens tuffare affärsklimat - har levt kvar, att den som vill pröva lyckan utomlands skall få göra det. 

Men nu har vi sedan många år professionell fotboll i Sverige också och programförklaringar som ”vi vill vara bäst i Norden” eller ”vi vill tillhöra i varje fall det andra skiktet av europeisk klubbfotboll” klingar ju lite falska om man inte - när möjlighet nu finns - bygger lite mera långsiktigt och etablerar trupper över tid.

Nu har MFF gett beskedet. Vi skulle kunna se det som en ny färdväg för svensk klubbfotboll om det inte vore så, att bara den med kulor i lagret kan bita ifrån. Det är väl nästan bara MFF som kan. Bra gjort att kunna hålla kvar Fouad Bachirou som var rent strålande bra i Europa League i höstas och säkert hade fått bud från de riktigt stora om han inte redan hunnit bli 31 år.

Chelsea kräver satsning

Inbillar mig att lottningen till 16-delsfinalerna i Europa League haft betydelse. Chelsea ligger fyra och kommer att få fightas med pånyttfödda Manchester United (ett lag med ett helt annat go sedan skattedömde José Mourinho försvann, ersatt av Ole Gunnar Solkjaer) och Arsenal i Premier League, som är bättre än på länge, om en plats bland de fyra som går till Champions League. Efter Manchester City, Liverpool och Tottenham.

Chelsea har David Luiz, Gary Cahill, Higuain, Pedro, Giroud, Hazard (möjligen på väg bort) och Willian, ett stjärnprytt lag från sydvästra London med klassiska Stamford Bridge som hemmaarena och med den ryske oligarken Roman Abrahamovitj som storägare.

Tror att just det mäktiga motståndet har fått MFF att sätta ner foten; nu sätter vi emot, nu brukar vi vårt rejäla pengainnehav, nu jävlar skall vi göra vad vi kan för att ge oss chansen.

Det känns spännande - om än chanslöst.

Det är ändå imponerade hur många absoluta stjärnlag MFF under kort tid kvalificerat sig att möta. Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, PSG och nu Chelsea. En doft ifrån den fina världen rent sportsligt men rena kassaskåpssprängningen ekonomiskt.

Proffsigt hanterad förlust

Den 1 mars har Malmö FF årsmöte. Där kommer klubben att redovisa en halv miljard kronor i kapital. Och ser man till året som gick, 2018, med ett misslyckande (enligt klubbens ambitioner) i Allsvenskan, så blev det ändå en succé med avancemanget till Europa Leagues gruppspel och därtill avancemang till sextondelsfinal. Men mest förstås en ekonomisk framgång. Spelarförsäljningen drog in 60 miljoner netto (Mattias Svanberg till Bologna för 46) och Europaspelet 80 miljoner. Netto. 

”Mera i kassan än skulderna på Stadion”, konstaterar tillförordnade ordföranden Anders Pålsson. Det var han som fick ta över efter den tragiska händelsen när klubbens ordförande Håkan Jeppsson hittades död i sin bostad efter en förmodad hjärtattack. Det är en tung och svår förlust klubben haft att hantera. Där rationalitet och professionalism snabbt måste skjuta undan sentimentalitet och sorg för att fotbollsföretaget skall fungera. Som med många sådana stora frågar har Malmö FF skött detta på ett exemplariskt sätt.

Pålsson ny ordförande

Det blir nu - med största sannolikhet, motkandidater har inte presenterats - Anders Pålsson, 60, som tar vid som ordförande och bli en ny länk i kedjan med namn som Eric Persson, Hans Cavalli-Björkman, Bengt Madsen och Håkan Jeppsson. 

Pålsson föreslås av valberedningen och är ingen främmande fågel i ljusblått.Han har varit reservlagsspelare i klubben, medlem sedan 1971 och jobbat sida vid sida med Håkan Jeppsson i styrelsen sedan 2010.

Har har yrkeserfarenheter från Gambro, Trelleborg, PLM/Relam, Sydkraft/Eon och Hilding Anders där han var koncernchef i nio år innan han trappade ner på den operativa verksamheten.

Ekonomi, strategi och organisation sägs vara hans favoritarenor och valet av Pålsson understryker det som känslorna säger; Malmö FF är just nu organisatoriskt, ekonomiskt och sportsligt tryggt och starkt byggt, linjen skall inte brytas, pilarna fortsätta riktas uppåt - det skall inte ändras.

Anders Pålsson har själv sagt: ”Vi skall fortsätta den väg som Håkan Jeppsson ledde oss in på.

Hur långt kan en svensk fotbollsklubb med ekonomiska muskler och en lite tuffare attityd nå? Det är den frågan som Malmö FF skall besvara åt oss.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.