MFF visar musklerna
Nu är det alldeles tydligt; med en halv miljard i kapital och likvida medel på rekordhöga 218 miljoner har MFF bestämt sig för att visa musklerna rejält.
Eller snarare; svarat med bestämdhet på frågan varför inte Sveriges genom tiderna rikaste idrottsklubb biter ifrån lite bättre när utländska klubbar lägger bud.

jag har frågat mig; hur skall svensk fotboll annars kunna ta steg uppåt i den europeiska fotbollshierarkin. MFF:s svar är tydligt.Truppen har breddats, kulturbäraren Markus Rosenberg har lockats att stanna kvar till och med en bit efter att bäst-före-datumet gått ut och i dagarna har klubben förlängt kontrakten med mittfältsnavet Fouad Bachirou och innerbacken Lasse Nielsen.
Lite tuffare tag
Klubben har sedan urminnes tiden haft en överdrivet generös inställning när det gäller spelare som får anbud från utlandet. Lättare att förstå på Eric Perssons och Cavalli-Björkmans tid när spelarna endast tjänade fickpengar på fotbollen vid sidan av sina ordinarie jobb. Men inställningen - i grunden sympatisk förstås i ett demokratiskt samhälle, lite naiv i dagens tuffare affärsklimat - har levt kvar, att den som vill pröva lyckan utomlands skall få göra det.
Men nu har vi sedan många år professionell fotboll i Sverige också och programförklaringar som ”vi vill vara bäst i Norden” eller ”vi vill tillhöra i varje fall det andra skiktet av europeisk klubbfotboll” klingar ju lite falska om man inte - när möjlighet nu finns - bygger lite mera långsiktigt och etablerar trupper över tid.
Nu har MFF gett beskedet. Vi skulle kunna se det som en ny färdväg för svensk klubbfotboll om det inte vore så, att bara den med kulor i lagret kan bita ifrån. Det är väl nästan bara MFF som kan. Bra gjort att kunna hålla kvar Fouad Bachirou som var rent strålande bra i Europa League i höstas och säkert hade fått bud från de riktigt stora om han inte redan hunnit bli 31 år.
Chelsea kräver satsning
Inbillar mig att lottningen till 16-delsfinalerna i Europa League haft betydelse. Chelsea ligger fyra och kommer att få fightas med pånyttfödda Manchester United (ett lag med ett helt annat go sedan skattedömde José Mourinho försvann, ersatt av Ole Gunnar Solkjaer) och Arsenal i Premier League, som är bättre än på länge, om en plats bland de fyra som går till Champions League. Efter Manchester City, Liverpool och Tottenham.
Chelsea har David Luiz, Gary Cahill, Higuain, Pedro, Giroud, Hazard (möjligen på väg bort) och Willian, ett stjärnprytt lag från sydvästra London med klassiska Stamford Bridge som hemmaarena och med den ryske oligarken Roman Abrahamovitj som storägare.
Tror att just det mäktiga motståndet har fått MFF att sätta ner foten; nu sätter vi emot, nu brukar vi vårt rejäla pengainnehav, nu jävlar skall vi göra vad vi kan för att ge oss chansen.
Det känns spännande - om än chanslöst.
Det är ändå imponerade hur många absoluta stjärnlag MFF under kort tid kvalificerat sig att möta. Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, PSG och nu Chelsea. En doft ifrån den fina världen rent sportsligt men rena kassaskåpssprängningen ekonomiskt.
Proffsigt hanterad förlust
Den 1 mars har Malmö FF årsmöte. Där kommer klubben att redovisa en halv miljard kronor i kapital. Och ser man till året som gick, 2018, med ett misslyckande (enligt klubbens ambitioner) i Allsvenskan, så blev det ändå en succé med avancemanget till Europa Leagues gruppspel och därtill avancemang till sextondelsfinal. Men mest förstås en ekonomisk framgång. Spelarförsäljningen drog in 60 miljoner netto (Mattias Svanberg till Bologna för 46) och Europaspelet 80 miljoner. Netto.
”Mera i kassan än skulderna på Stadion”, konstaterar tillförordnade ordföranden Anders Pålsson. Det var han som fick ta över efter den tragiska händelsen när klubbens ordförande Håkan Jeppsson hittades död i sin bostad efter en förmodad hjärtattack. Det är en tung och svår förlust klubben haft att hantera. Där rationalitet och professionalism snabbt måste skjuta undan sentimentalitet och sorg för att fotbollsföretaget skall fungera. Som med många sådana stora frågar har Malmö FF skött detta på ett exemplariskt sätt.
Pålsson ny ordförande
Det blir nu - med största sannolikhet, motkandidater har inte presenterats - Anders Pålsson, 60, som tar vid som ordförande och bli en ny länk i kedjan med namn som Eric Persson, Hans Cavalli-Björkman, Bengt Madsen och Håkan Jeppsson.
Pålsson föreslås av valberedningen och är ingen främmande fågel i ljusblått.Han har varit reservlagsspelare i klubben, medlem sedan 1971 och jobbat sida vid sida med Håkan Jeppsson i styrelsen sedan 2010.
Har har yrkeserfarenheter från Gambro, Trelleborg, PLM/Relam, Sydkraft/Eon och Hilding Anders där han var koncernchef i nio år innan han trappade ner på den operativa verksamheten.
Ekonomi, strategi och organisation sägs vara hans favoritarenor och valet av Pålsson understryker det som känslorna säger; Malmö FF är just nu organisatoriskt, ekonomiskt och sportsligt tryggt och starkt byggt, linjen skall inte brytas, pilarna fortsätta riktas uppåt - det skall inte ändras.
Anders Pålsson har själv sagt: ”Vi skall fortsätta den väg som Håkan Jeppsson ledde oss in på.
Hur långt kan en svensk fotbollsklubb med ekonomiska muskler och en lite tuffare attityd nå? Det är den frågan som Malmö FF skall besvara åt oss.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.