Politikerna vill/kan inte se sanningen
Anledningen till att allt färre unga pojkar idrottar är enkel. Den stavas politiker. Politiker har nämligen inte fattat att en investering i en idrottsplats/hall är en investering för framtiden. Därför finns det idag lika många unga som står i kö för att idrotta, som de som fått möjligheten. Och sämst är det i Stockholm.

Stockholmspolitikerna, och alla 19 kommuners borgarråd, har nästan undantagslöst en sak gemensamt; de vill inte lägga en enda krona i att bygga idrottsarenor (om den inte heter Friends eller Tele2) och de vill att alla ideella krafter i idrottsrörelsen ska ha hela ansvaret. Det blir billigast så. Oftast är de m-märkta, och vad de vill göra är 1) locka till sig näringslivet 2) sälja ut befintlig verksamhet till privata aktörer. Ja det kanske är samma sak, om man ska vara ärlig.
Kommunerna har också på något konstigt sätt lyckats komma undan lagkravet på att där det byggs bostäder, ska det också byggas plats för lek och idrott.
När RFs generalsekreterare Stefan Bergh kommenterar siffrorna som visar att unga pojkar idrottar i allt mindre utsträckning, tror han att det beror på att nyanlända inte ställer sina barn i kö på samma sätt som infödda svenskar.
Och där är han ju helt fel på frågan. Det är inte köerna som är problemet, det är politikerna som inte fattar att idrottsrörelsen inte kan ta ansvaret för alla dessa barn och ungdomar om det inte finns någonstans att vara.
Johan Ulveson, skådespelaren, gjorde för många år sen en helt underbar sketch, där han spelar aktivist långt ut på högerkanten, men där hans grundfras är "vi har ingen lokal".
Den frasen är sanningen för idrottsrörelsen, och inte minst i Stockholm. För det är skamligt hur illa Stockholm, Solna och de flesta andra kommunerna runt huvudstaden behandlar sina unga, sina barn och sina idrottsklubbar. Klubbarna kan inte lösa politikernas problem (om de kommit till den insikten att de är de som är problemet), men det verkar väldigt lätt för den politiska ledningen att skylla på andra, och då företrädesvis idrottsklubbarna.
Om du inte själv gillar idrott och sport som borgarråd, borde du i alla fall ha förståndet att lyssna och förstå idrotten och den enorma insats den gör för hela samhället i förebyggande syfte. Nej, det handlar inte om enstaka elitsatsningar. Det handlar faktiskt om att idrotten tar hand om alla de barn och unga som inte har någonstans att vara, och ingenting att göra, om det inte var så att idrotten samlade upp dem. Men då behöver de en lokal.
Och i Stockhom behövs inte en lokal, det behövs flera hundra. Och det, kära politiker, är en väldigt angelägen fråga, som kräver beslut. Idag.
Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad, med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.
Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel
Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet.
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar