Men Wada har mera att bevisa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ryssland stängs av - men ryssar får tävla.

Svårt att veta vad som blir rätt och vad som blir fel efter antidopingbyrån Wadas till synes stentuffa dom mot idrottsnationen Ryssland; Landet stoppas från deltagande i OS 2020 i Tokyo och 2022 i Beijing. Men det kommer att finnas ryssar på startlinjen ändå.

Sila mygg och svälja kameler minns jag att min mamma sa en gång. Då begrep jag inte vad hon menade. Nu gör jag det. 

Pressuppbådet var massivt när president för den ryska olympiska kommittén (ROC) Stanislav Pozdnyakov höll en presskonferens i Moskva, då han försökte förklara den ryska reaktionen på beslutet att Ryssland stängs ute från nästa års OS i Tokyo och Vinterspelen i Peking 2022. Det blir konsekvensen av att Wadas beslut på måndagen

Många trodde att allt det onda från den gamla kommunisttiden försvann när den förhatliga muren föll 1989. Men i flera än ett av de länder som, direkt och indirekt styrda från Moskva, opererade med förbjudna preparat bakom järnridån och som man hoppades skulle gå att kontrollera och själva städa upp i dopingträsket,  har det visat sig att gamla strukturer sitter kvar.

Fortsatt statligt understött idrottsfusk för att nå idrottsliga framgångar i avsikt att kunna dominera på arenorna och ge länderna internationell ryktbarhet.

Som Wadas president Craig Reedle säger: ”Ryssland har fått chansen att ställa i ordning i sina led och komma tillbaka men har valt att fortsätta med bedrägerier och förnekelse.

Domen överklagas

Det var den så kallade McLaren-rapporten 2015 - året efter vinterspelen i Sotij där skandalen uppdagades med utbytta dopingprover - som slog fast att det pågått omfattande rysk doping inför sommar-OS 2012, friidrotts-EM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Många kalla Rysslands fusk, raderande av datafiler, utbytta dopingprover med mera som den största idrottsskandalen i historien. Det fyra år långa kollektiva straffet för rysk idrott det hårdaste som hittills utmätts eftersom det rör en av världens stora idrottsnationer och en dominant på de internationella arenorna under många år.

Domen, som sannolikt kommer att överklagas till idrottens skiljedomstol CAS, bemöts förstås hårt från ryskt håll. Dimitrij Svistjev, medlem av den ryska duman, kallar den ”helt fel” och menar att ingen har lyssnat på ryssarnas motargument och förklaringar.

Men vad kommer avstängningen i slutändan få för effekt?

Hård norsk kritik

När den ryska friidrotten och längdåkningen på skidor tidigare straffats har det gjorts undantag och vissa aktiva, som kunnat bevisa sin oskuld (?) har fortsatt fått tävla under neutral flagg.

Så lär det bli i fortsättningen också.

Wada medger att vissa ryska atleter kommer att få ställa upp i de stora internationella mästerskapen om de kan bevisa att de inte deltagit i den omfattande medicinska behandlingen som välsignats från högsta ort och genomförts med all tänkbar expertis till förfogande.

Mot detta protesterar Wadas norska vicepresident Linda Hofstad Helleland. Hon riktar hård kritik mot den organisation hon själv är med att leda: ”Det här är inget straff som svider. Ryssland har inte bett om ursäkt.”

Hon menar att Wada inte lyckats bli den helt oberoende organisation som varit tanken. D v s att man kan övervaka, kontrollera, undersöka och straffa utan påtryckningar eller hänsyn till de stora organisationer - IOK och de internationella förbunden - som arrangerar de största tävlingarna, OS och VM.

Inte lojala med Wada

Hon kallar den ryska dopingskandalen för ”den största som världen någonsin skådat” och påstår frankt, att Wada styrs av IOK och att ”det är pengar, makt och positioner som styr.”

Jag förstår den alltid öppenhjärtige och orädde svenske skidskytten Sebastian Samuelsson som tycker att det känns märkligt att i världscupen få möta ryska motståndare som sedan inte tillåts vara med under mästerskapen.

Den svenske OS-vinnaren i höjdhopp, Stefan Holm, som snart avslutar sin åttaåriga sejour i atleternas kommission i IOK, menar att ”Ryssland måste rensa ut och börja om”.

Problemet är att ingen har kunnat lita på Rysslands egen dopingorganisation som uppenbarligen inte varit det minsta lojal mot Wada utan helt i händerna på sina ryska uppdragsgivare. De högsta sitter i Kreml.

Moralen och de politiska ambitionerna med idrotten är de samma som under Sovjettiden, då dopingen (precis som i Östtyskland) inte bara var sanktionerad från högsta ort utan också styrd och bestämd därifrån. Precis som den gamle löparen och agenten Kent Andersson från Malmö sa till mig en gång, när muren fallit och han inte hade det Jugoslaviska kommunistiska styret att deala med längre för att få ha sin verksamhet förlagd till Belgrad. ”Det är samma gubbar som sitter kvar nu - de har bara vänt på kavajerna.”

Mera att bevisa

Det blev ett avgörande statement för dopingjägarna när några ryska aktiva och ledare som hoppat av gick ut och erkände fusk, statlig styrning och manipulationer med prov. 

Men effekten av de hårda straff som nu utmätts blir inte det avsedde om hundratals ryska aktiva likväl kan komma undan och får dela. Visserligen inte i rysk förklädnad utan avnationaliserade, men likväl. Hur skall man veta att inte oskyldiga åker med i den stora räfsten och att skyldiga tränger genom nålsögat och får tävla?

Det känns inte riktigt rättssäkert åt något håll.

Wada har mera att bevisa för att vi skall kunna lita på organisationen som en garant för att den internationella idrotten fungerar i ett rättssäkert samhälle.

Dopingskeppet i Söul

Har Ryssland idag lika stor kontroll på sina aktiva som under Sovjettiden?

Eller är det som före murens fall att nätet är så finmaskigt att det fångar in alla till ”dopingklinikerna” och garanterar att alla som tävlar för Ryssland också är så medicinskt förberedda som förr.

Jag minns från OS i Söul 1988, att jag fick ett oväntat tips om det skepp som låg ute på redden och dit alla sovjetiska deltagare fördes för ett sista avgörande test, så att man kunde kontrollera att alla som ställde upp hunnit bli rena och inte skulle fastna i IOK:s tester.

Till och med den gamle, svenske dopingprofessorn Arne Ljungqvist, som varit medicinskt ansvarig både i IOK och Internationella Friidrottsförbundet, menar att det Wada han en gång var med att bilda, inte är fullkomligt. ”Straffen får inte fullt effekt när vissa tillåts tävla”, har han sagt.

Det finns en godtycklighet som oroar och kollektiva bestraffningar är i princip av ondo.

Men det är förstås ryssarna som måste skärpa sig.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.