Blir för tjatigt med Jerring-priset

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsgalan borde byta namn. Till Jerringgalan.

Det förundrar mig att Sveriges Radios omröstningspris om folkets favorit bland svenska idrottare har tillåtits totalt ockupera hela Idrottsgalan. Det är väl stort av storebror SvT att bjuda in sin lite anonymare lillebror SR i rampljuset men, Herregud, det blir långsamt, segt, upprepningar och alltför långdraget. Jag har inget emot att Jerringpriset delas ut på Idrottsgalan men gör om konceptet.

Belönade grabbar, Mattias Falck, Årets prestation och Daniel Ståhl , Årets manlige idrottare Idrottsgalan

Först skall det sägas. Ingen kan tycka illa vara att orienteraren Tove Alexandersson fick en kväll i stjärnglans på Globen. Ingen kan påstå att hon inte var värd Bragdmedaljen och inte heller oförtjänt fick ta emot priset som Årets kvinnliga idrottare i konkurrens med fenomenala tjejer som Sarah Sjöström och Stina Nilsson.

Få idrottare - om ens några - är mera vältränade än orienterare, Tove Alexanderssons meritlista imponerande och det kan kännas rättvist att skogens döttrar och söner någon gång får borsta av sig granbarret, klä upp sig till gala, byta kartan mot en snitsig aftonväska och kliva in i balsalongen.

 För det är odiskutabelt så, att skälet till att vi hyser mera kärlek till, beundrar och imponeras av skidåkare, friidrottare, simmare är att vi regelmässigt ser dem i direkta mästerskapssändningar på televisionen. 

Säga vad man vill om orientering - men någon bra TV-sport är det inte. Den har allt emot sig. Den är hopplös. Numera drar man sig visserligen inåt städerna också med kontroller i gathörn, portar och rondeller men det är närmast skrattretande. Det finns ju gps.

Toves helkväll

Det blev alltså Tove Alexanderssons helkväll med utdelningen av Bragdmedaljen, Jerringpriset och Årets kvinnliga idrottare. 

Överraskande för många, tippar jag, att en orienterare vinner en popularitetsomröstning bland svenska folket. Skogsfamiljen är visserligen stor, och den är mera familjär och sammanhållen av andra lovvärda egenskaper som ansvar för natur och miljö och friluftsliv, och kanske ligger förklaringen just där. 

En familj där man bryr sig om varandra och verkligen röstar när det finns en chans att lyfta in en skogsdrottning i de fina salongerna.

Annars är jag ju rätt säker på att den store, härlige brumbjörnen Daniel Ståhl var den under 2019 som tog de flesta med storm sedan han säkrat VM-guldet - det första svenska i en kastgren någonsin - i diskus i Doha. Hans leende, hans dans, hans hopp över häckar. Nu fick han nöja sig med att bli Årets manlige idrottare, en kategori där konkurrensen - med all respekt - var något mildare än bland damerna.

Gör om valprocessen

Radiosportens ansvariga måste åtgärda valprocessen för Jerringpriset och SvT måste tona ner den fullständiga dominansen, radiopriset som en röd tråd genom hela programmet. 

Alla som har sysslat med den här typen av omröstningar vet, att det finns starka rörelser, kampanjglada människor som tänder till när de får chansen att påverka ett resultat. Det är svårt att förhindra. 

Men att starta utslagningen redan i november - där rök t ex världsmästarinnan i skidskytte Hanna Öberg och simmarfenomenet Sarah Sjöström. Märkligt nog.

Jag citerar Anna Friberg i Expressen som skriver, apropå Jerringpriset: ”Det är ingen hemlighet att vissa förbund ligger i hårt med kampanjer via mejl och sociala medier när nomineringarna släpps på hösten. 

Låt Jerringprisjuryn presentera tio kandidater när galan inleds, så har alla två timmar på sig att rösta. Mera rättvist och riktigt. Omröstningen som sållar bort stjärnor redan i november gör att Jerring-priset förlorar en del av sin glans och storhet.”

Skärp er, TV-sporten!

Av ett mediebolag med en sportredaktionen som kallar sig bäst i världen borde man kunna kräva ett mera varierat innehåll på galan. Om nu t ex Stina Nilsson råkar finnas bland Jerring-priskandidaterna, bland skidtjejerna som kan vinna Årets lag, bland kandidaterna till Årets kvinnliga idrottare och Årets prestation så borde man väl kunnat ansträngt sig något och varierat bilder och textinnehåll när prestationerna vevades om och om igen. 

Vi såg säkert tio gånger Stina Nilsson sträcka fram som sitt målfoto-ben - det gjorde lika ont varje gång - och bli skadad och därefter stafettspurten när hon spöade Therese Johaug. Talesättet ”det där kan jag se hur många som helst” fick sig en allvarlig törn här. Samma bilder, samma ord. Om och om igen. Under två och en halv timma. 

Skärp er, ansträng er. Det är ett stort ansvar att få svara för TV-underhållningen i två och en halv timma på bästa sändningstid. Då duger inte tröttsam slentrian.

 

Värdiga hyllningar

Jag blir glad varje gång jag ser Daniel Ståhl, nu elegant riggad och med ny Sydafrikansk solbränna, och hur han njuter av de stora ögonblicken med hela kroppen. Jag hade gärna sett att hans tränare, Vésteinn Hafsteinsson fått priset som Årets ledare. Han har skapat världens bäste diskuskastare. Och ingen i ledarställning kan mera påverka skapandet av en mästare än den personlige tränaren. 

Inget ont om den sympatiske vinnaren Peter Gerhardsson, en lite annorlunda finurlig och brett kunnig tränare, men med förbundskaptener är det så, att de till stor del skördar frukterna av vad klubbar och personliga tränare sått. Dock; coachning och spelarval i lagsporter kan vara direkt avgörande.

Värdiga och högst relevanta hyllningar till världens bästa kvinnliga golfare, Annika Sörenstam, OS-guldcyklisten Jenny Rissveds (som brottats med stora mentala problem) och skidskytten Sebastian Samuelsson, respekterad för sin kamp mot doping. 

Och roligt att se Årets nykomling, fjolårets sensation i skidvärlden, Frida Karlsson för första gången i vinter. Lite rundare om kinderna. På väg att tillfriskna. 

Men det stör mig fortfarande att kontrollsystemet och den medicinska uppföljningen i skidlandslaget fungerar så dåligt, att det hinner gå så långt, att en hel tävlingsvinter går förlorad för en av de största talangerna vi sett.

Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.