Djurgården rustar inför framtiden
SHL-livet leker för Djurgården, hockeyns mesta mästarlag med 16 inteckningar i Le Mat-pokalen, men inte på guldfest sedan säsongen 2000-2001. Föreningens vd. sedan 2013, Jenny Silverstrand, redovisade vid årsskiftet intäkter på 79 miljoner kronor så här långt in på säsongen.

Jennys nypor om kassaboken, och kontinuitet i den sportsliga ledningen har åter gjort DIF till en maktfaktor, senast i SM-final mot Frölunda våren 2019. Det egna kapitalet uppgår till 28,5 miljoner, inte alls bäst i SHL-klassen men rimligt då DIF inte alls förfogar över sin arena, Johanneshov, i samma utsträckning som sina konkurrenter.
Går miste om intäkter
Arena-problematiken är tydlig i Stockholms distriktet. Johanneshov, eller ”Hovet” invigdes 1963. Ägarbolaget, kommunala SGA Fastigheter, arbetar sedan flera år tillbaka med den nya stadsdelen ”Söderstaden ”. En klassisk politisk långbänk där Djurgården och Jenny Silverstrand är en av flera aktörer. I långtidsplanen ingår en upprustning av Globen, invigd 1989,, hur och i vilken omfattning är ännu oklart.
Arena-försäljning är hos SHL-konkurrenter en stark intäktspost, här ligger DIF i botten med i snitt 1,5 miljoner per säsong. På uppdrag av SGA Fastigheter är Stockholm Live så kallad arenaoperatör, Stockholm Live är i sin tur en del av ASM Global, med huvudkontor i Los Angeles och världsledande vad gäller drift och utveckling av arenor.
Djurgården tvingas vackert dansa efter Stockholms Live när det gäller hyresnivåer och procent på kiosk – och restaurangförsäljning. När jag pratar med Jenny är hon försiktig i sina omdömen, väl medveten om att relationen med hyresvärden trots allt måste vårdas.
Omsättningen beräknas för innevarande säsong landa på cirka 125 miljoner kronor, en ökning med cirka 10 miljoner jämfört med föregående säsong. Ett lyckosamt slutspel höjer nivån. Årets publiksnitt så här långt är 6 684 åskådare, det är lägre än totalsnittet säsongen 2018-2019 eller 7 335 åskådare. Det är överraskande.
Svårflirtade stockholmare
Jenny Silverstrand lutar sig mot ökad försäljning av säsongkorten, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Stockholms hockeypublik är svårflirtad, är det arenakomforten som är bristfällig? Eller är det hutlösa priser på varm korv och popcorn som skrämmer publiken?
Ännu ett dilemma för Djurgården och Stockholms-ishockeyn är brist på isytor. Här har politikerna inte alls hängt med. Enligt Göran Tidström, ordförande i Ishockeyförbundets anläggningskommitté behövs minst fem nya fullstora isytor, enbart i Stockholms stad för att täcka det mest akuta behovet.
Junior – och ungdomsishockeyn drabbas hårdast – att scouta talanger utanför 08-området är sedan flera år tillbaka en nödvändighet – som säsongens succéspelare, Manuel Ågren, som DIF hittade i Kristdala utanför Oskarshamn.
I tabellen har laget rusat. Trots lördagskvällens bakslag mot Malmö på bortais, förlust 5-1, måste formen klassas som mycket god eller tidigare 11 raka vinster. Den senaste bortaförlusten från den 11 januari, då SM-konkurrenten Luleå vann på hemmais med 3-2.
Tränaren Robert Ohlsson har inför säsongens viktigaste matcher fått ihop sitt lagbygge. Höstens gissningslekar kring forwarden Dick Axelsson har avstannat, och målvakten Niklas Svedberg, 30 år, har kapacitet för att säkra ett andra SM-guld i karriären, han slog igenom som sista utpost i Brynäs guldupplaga 2012.
Flera spännande namn
Offensiven leds av två tidigare NHL-rävar, Patrik Berglund som överraskande anslöt sommaren 2019 och Jakob Josefsson, en ”hemvändare” som var tillbaka under 2018. Här finns också spännande nya namn som JVM-stjärnan Alexanders Holtz och William Eklund, son till klubbikonen Christian ”Fimpen” Eklund.
Lagmixen är spännande med poängstarka backar, som Linus Hultstöm, och lagets offensiva formationer rymmer både erfarenhet och ungdomlig gnista. Om det räcker för att gå hela – vägen, ja det är mer tveksamt!
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar