Det största och svåraste

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är mycket man fått uppleva som man en gång aldrig kunde tro skulle hända. Promenaderna på månen, Berlinmurens fall, Horace Engdahl med byxorna vid knäna.

Och aldrig en svensk över sex meter i stavhopp.

Armand Duplantis är det största som hänt genom tiderna i svensk friidrott.

Han är bäst i hela världen genom alla tider och i den allra svåraste av friidrottens (ja, kanske hela idrottens) alla grenar.

Jag följde det ukrainska fenomenet Sergej Bubka genom hela hans karriär, på VM och OS, såg honom på plats vinna sex VM-guld i följd, bevittnade flera av hans världsrekordhopp och OS-guldet han tog i Söul 1988. Trodde aldrig att någon skulle kunna överträffa honom under min levnad, han var så solklart suverän och överlägsen. Han hade sexsiffriga startpengar redan på 80-talet, han var en av de bäst betalda av världens alla friidrottare.

Han lekte med både konkurrenter och rekord och valde alltid att höja ribban endast en centimeter över sitt eget rekord eftersom han alltid hade sexsiffriga bonus också när han slog världsrekord. När det var klart avbröt han. Meningslöst och ekonomiskt galet att tävla mot sig själv.

Nu har den svensk-amerikanske 20-åring som vi kallar ”Mondo” förpassat den oövervinnelige Bubka till historien. Med sina 35 världsrekord (ute och inne) och med sex VM-guld och ett OS-guld är han förstås den segerrikaste genom tiderna.

Men Mondo har nått högst. Ute och inne. 618 och så nu, för att tysta alla som dividerat om vilket rekord som egentligen skall räknas, 615 i Rom, en centimeter högre än det Bubka hoppade - för 26 år sedan.

Och Mondo är lika överlägsen nu som Bubka var då.

Omänskliga prestationer

Det är svårt att förstå hur stort detta är. Som enskilda prestationer är det han åstadkommit i år kanske det allra främsta och mest häpnadsväckande i svensk idrott i alla tider.

Att i den åldern kunna hantera detta svåra verktyg, denna komplexa sports all komplicerade tekniska moment, att redan och så snabbt ha växt in i hela tävlingsdramat med sådan kontroll, självsäkerhet och starka nerver är alldeles bortom vad som går att ta in.

6.18 den femtonde februari i Glasgow (inomhus), 6.15 den 17 september i Rom (utomhus) - med två helt omänskliga prestationer ramar han in detta märkliga idrottsår och placerar coronan på sin hjässa.

En svensk-amerikan på Charles Lindberghs nivå. Högtflygande, orädd, vägledande för den framtid som vi väl trots allt hoppas på.

Det enda som nu hindrar detta underbarn från att vinna allt som behöver vinnas för att bli tidernas störste är att allting snart återgår till det normala, att OS och andra mästerskap kan genomföras. Vi får hoppas på vaccinet.

1985 passerade Sergej Bubka den magiska sexmetersgränsen. Trettiofem år sedan. Med hjälp av hur relativt sällan och av hur få som den gränsen klaras, förstår vi en del av denna grens komplexitet och utmaning.

Den svåraste grenen

Jag hävdar att stavhopp är den svåraste av alla grenar. Den inrymmer en lång rad av moment som måste fungera och harmoniera och utlösas i exakt rätt ordning och timing. Det är ett lika komplext och avancerat, tekniskt arbete som att få upp en människa till månen.

Val av rätt stav och fattning. Ansatsens längd, stegfrekvens och hastighet. Mondo är snabbare i benen i år. Stavisättningen måste vara perfekt, böjningen exakt timad och rätt för ge det bästa frånskjutet. Styrkan i armarna för att med fötterna mot himlen nå över ribban, frånkopplingen av det sista raketsteget för den korta rymdvandringen, vändningen av kroppen, passagen över ribban, kontroll på alla lemmar för att undvika en onödig rivning.

Det är ett pärlband av svåra tekniska manövrar i kombination med akrobatik, finmotorik, snabbhet, rytm, styrka, spänst. Till detta modet, att övervinna ribbskräck och höjdrädsla. Jag vet ingen annan sport som innehåller så många svåra och krävande moment som måste klaras i en harmonisk följd och med små felkällor lurande runt omkring sig hela tiden.

Det fulländade stavhoppet är en serie utmaningar av allt det som är möjligt för en människa. Och lite till. Mondo är tekniskt fullkomligt briljant. Han klarar 6.18 med klockren stil och briljans.

Han vinner allt

Det går inte, inte på några villkor, att utmana Armand Duplantis om några titlar och utmärkelser i år. Det är Bragdguldet, Jerringpriset, Årets prestation, Årets manlige idrottare, sannolikt kommer han att utses till Årets friidrottare i världen, ja, kanske rent av Världens bäste idrottsman just nu.

För hela världsfriidrotten är han redan vad Bubka och Carl Lewis och Usain Bolt och några andra varit i friidrotten; det stora dragplåstret, mannen som räddar friidrottens galor. För detta är han just nu också den bäst betalde och den av de multinationella storbolagen högst ersatte reklampelaren.

Bara under det här året har han med Malmöbaserade managern Daniel Wessfeldts skickliga jobb och enorma kontaktnät tagit skuttet från oavlönad amerikansk skolamatör till mångmiljonär med en snart sagt säkrad livslön. Han fyller 21 år den 10 november.

Och i den lilla stavfamilj som alltid brukar vara väl sammansvetsad och kamratlig tycks han vara oerhört populär.

Årets svensk i världen - ja, vem skulle kunna konkurrera om den titeln?

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.