Ingen mening, om det inte vore för pengarna
Sällan har en landslagsturnering i ishockey känts så onödig. När hela världen hukar under pandemin, när SHL tvingas kasta om i spelprogrammet och flytta fram matcher ska Tre Kronor samlas för att åka till Finland och spela i Karjala-turneringen i Helsingfors, 5-8 november.
Förbundskapten Johan Garpenlöv har redan dömt ut tanken att åka till Belarus våren 2021 för VM.
IIHF, det internationella förbundet, agerar precis som internationella förbund, vanligen gör. Med stor senfärdighet och med förhoppningar om att såväl coronan som att president Alexander Lukashenko tillhör historien vid nedsläpp för VM.
Lettland, utsedd som medarrangör, har redan hoppat av värdskapet. Riggade presidentval och folklig resning ska inte belönas med VM-arrangemang och chans att pusta ett skamfilat rykte.
Så resonerar Lettland – i så borde också Sverige agera. I stället väljer den svenske förbundsbasen Anders Larsson att ansluta sig till IIHF:s hållning, blunda och hoppas på det bästa.
Turnerngen lukrativ
För IIHF är VM en ekonomisk kassako av stora mått. Två inställda mästerskap i rad, 2020 års planerade VM i Schweiz stoppades, innebär stora revor i kassabehållningen.
Karjala-turneringen har en lång historia, och utsålda hus i Hartwall Arena ger goda intäkter. Jag kan inte se varken sportsliga eller ekonomiska mervärden i årets turnering, utöver TV-avtalen.
Fyra nationer inbäddade i en ”hotellbubbla”, typ nyligen avslutade NHL-slutspelet. Ryssland skickat sitt JVM-lag för samträning till kommande JVM i årsskiftet, Tjeckien har enligt mediarapporter den högsta smittspridningen i Europa och Finland har i helgen infört nya restriktioner, men arenaarrangörer tillåts ta emot 50 procent av arenans kapacitet.
Skenande ekonomi i SHL
Den svenska truppen offentliggörs under måndagen, jag tror det är med blandade känslor som de uttagna möter Finlands-resan. Johan Garpenlöv och hans stab har varit utan arbetsuppgifter sedan Globen-turneringen i februari.
Är det rent av läge att permittera ”Garpen” och hans medhjälpare? Ja, varför inte. Ett exceptionellt år kräver exceptionellt åtgärder, ett uttryck som allt mer används för att beskriva covid-19 och coronans härjningar.
SHL har haft en skakig första femtedel, inställda matcher och larmrapporter om en skenande ekonomi.
Senast i raden av krislag är Färjestad som meddelade lönesänkningar i storleksordningen 1,4-1,6 miljoner kronor. På säsongbasis ett intäktsbortfall på 35-40 miljoner kronor. Här talar vi ändå om SHL:s mest välmående förening, det egna kapitalet uppgick vid säsongstart till 117 miljoner kronor.
Allt fler röster höjs nu för en stängd liga, inte bara den här säsongen utan också kommande två säsonger! Minskad ekonomisk stress, och rimlig chans för SHL-lagen att komma ned på fötter när publiken kan välkomnas tillbaka. För att få med Hockeyallsvenskan på tåget föreslås en utökning av SHL.
C-more experten Sanny Lindström lanserar tanken, det är ett djärvt utspel men är värt att ta på allvar. Flera hockeyallsvenska lag började redan i september att agera för en stängd serie. Vad skrev jag tidigare, jo exceptionella tider kräver exceptionella åtgärder.
Stängd liga enda vettiga
Det är varken SHL-ledningen eller Hockeyallsvenskans ledning som äger frågan om serieupplägget. Den vilar enligt stadgar hos Svenska Ishockeyförbundet och årsmötet.
Förbundets tävlingschef, Olof Östblom, öppnar dock i en intervju med Expressen att frågan om seriernas utformning kan hamna på bordet hos verkställande utskottet, VU, som bildades i mars i år, ordförande i VU, är Anders Larsson. Här ingår även SHL:s ordförande Anders Källström.
Ännu finns ingen motion, vare sig från SHL, eller någon allsvensk förening, med begäran om stängda ligor. Publiktaket om 300 personer, från 1 november, betyder i ekonomiskt hänseende – ingenting för SHL-lagen.
Av den anledningen kan förbundets VU mycket snart ha en motion att hantera. Det kommer förstås att svida att om fler lag ska ha del av det guldkantade TV avtalet med C More. Det gäller ändå för svensk ishockey på elitnivå att överleva, men landslagsturneringar i kristider kan vi vara utan.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar