Men vad hade Trump där att göra?
Gala. Så har också det parfymdoftande, plymförsedda ordet degenererats dessa pestens år.
Lokalen såg ut som en östtysk restaurang på 70-talet. Armand Duplantis påminde om en älskad son med sin mor på en tågstation någonstans i ödemarken för att ta farväl inför en plågsam resa till en fruktad internatskola.

Ändå var det han som lyste upp tillsammans med programledarproffset Kristin Kaspersen, Sveriges egen Lady Gala, detta lyckade resultat av en ”love affair” mellan en norsk fotbollsmålvakt och en svensk schlageridol. En elegant gestaltning av Föreningen Norden.
Det är det uppklädda festfolket som adlar en vanlig prisutdelning till att få bära namnet ”Gala.”
Ibland brukar det till och med krävas lite kunglig glans. Nu var det enda vi fick av den varan ett par prinsar som satt fängslade på ett slott någonstans i Sverige i ofredstid med var sin bulletin till folket som måste transporteras digitalt eftersom både kurirerna och hästarna bara jobbar hemifrån numera.
Anders Tegnell borde förstås stått med som regissör i eftertexterna.
Eftersom allt det saknades som krävs för att duktiga idrottare skall känna uppskattning och få den optimala slutklämmen på ett framgångsrikt idrottsår måste väl frågan ställas: var den här s k ”galan” överhuvudtaget nödvändig? Blev den en hyllning värd namnet till svenska idrottsprestationer 2020?
Duplantis i särklass
Att årets belöningstillställning efter ett idrottsår som inte liknar någonting annat totalt skulle domineras av världens bäste friidrottare 2020, Armand Duplantis, var självklart. Hans bragder ligger på en nivå så obegripligt hög att ingenting annat än storslam i priser hade varit tillfyllest.
Han vann alla sexton tävlingar han ställde upp i, hans segerresultat låg vid tio av dessa tillfällen på sex meter eller högre. Han satte ett världsrekord på 618, slog Sergej Bubkas utomhusbästa när han klarade 615, han gjorde precis allt det som krävdes för att stå i fullkomligt särklass.
Han var naturligas ohotad förra årets främste manlige idrottsman, han gjorde Årets prestation, han fick ta emot Bragdmedaljen som han tilldelades i höstas och han vann svenska folkets kärlek genom att ta hem Jerring-priset. Jag satt och var livrädd för att kampanjröstare ur äventyrsgenerationen skulle dra fram en nog så imponerande skidakrobat till segern men Duplantis charm - nu när han också visade sin svaga sida och vågade tala fåordig svenska - krossade allt. Hans kväll blev inte sämre av att mamma Helena också fick beträda podiet och ta emot priset för årets ledare. Och det var självklart helt i sin ordning. Det är den förre stavhopparen Greg Duplantis och hans svenska fru Helena som skapat ”Mondo”, både rent genetiskt men också genom att träna honom till världens bäste i världens svåraste friidrottsgren.
Oro för framtiden
Det är ett alldeles fantastiskt familjeprojekt som motsäger allt som en av mina företrädare på sportchefsposten på Sydsvenskan i Malmö, den legendariske Sven Hansson, en gång sa när han fick frågan vad han trodde att svensk idrott skulle vara utan alla uppoffrande föräldrar: ”Förmodligen bättre”, svarade Hansson. Det må gälla i rätt många fall men definitivt inte när det gäller familjen Duplantis.
Det var lite innebandy hit och lite curling dit i nomineringarna och inget ont i det men det säger också en del om ett annorlunda idrottsår.
Det har inte funnits möjligheter att tävla på högsta nivå i så många idrotter, de internationella mästerskapen har ställts in.
Det är också där oron finns för framtiden; hur skall man kunna arrangera ett rättvist OS? När en pandemi slår så ojämnt och när vaccinet köps upp av de rika länderna.
Varför pågår ett handbolls-VM med koronan som en av deltagarna?
Och frågorna som också måste ställas är förstås; vad gör pauserna, de inställda evenemangen, de glädjelösa matcherna utan publik med återväxten och med publikintresset? Blir det ett glapp som inte går att täta eller skapas det ett ackumulerat tryck som till slut exploderar i en fullkomlig tsunami av kärlek och tillströmning till idrotten?
Ordbajsarramsa
Två och en halv timmas prisutdelning i en öde lokal blev för mycket. Och utfyllnaden kunde man både ha och mista. Det musikaliska gick an, Zara Larsson är jag svag för, men jag har svårt att förstå hur Radiosportens omröstning om Jerring-priset kan få sådana proportioner att Sveriges Television ”trailar” ihjäl sig veckor i förväg för ett pris vars marknadsföring Radiosporten borde få sköta själv. Och för att ytterligare lyfta in denna i övrigt utmärkta institution i TV-rummet hade skapats små inslag från radiostudion för att illustrera avsaknaden av levande idrott att referera. Det var inte roligt. Allra minst när man släppte lös Christian Olsson i en effektsökande ordbajsarramsa att göra parodi på sig själv när han i ambitionen att språkligt höja refererandes nivå sträcker blomsterspråkets pekoralistiska varningsfinger åt sig själv.
Och säg mig; vem på Sveriges Television kom på den fullkomligt vansinniga tanken att det skulle vara roligt med den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson som prisutdelare med slängar åt Trump och Biden och den amerikanska presidentinstallationen. Om man nu skall krysta till det, varför litar man inte på sina egna utan lyfter fram en profil från konkurrenten TV4. Dubbelt obegripligt.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar