Mitt i alltihopa - ett kvalspöke !

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På grund av pågående pandemi ,och den stora osäkerhet som dominerar ekonomiskt ansvariga i  SHL-lagen, är TV-avtalet en livsnerv som inte nog kan poängteras.

 Aldrig tidigare i elitishockeyns historia, den första upplagan spelades säsongen 1975-76, har insatsen varit så hög. Ja, för den förening som försvinner till Hockeyallsvenskan i vår, efter kvalspel, öppnar sig mardrömmen och med minimala förutsättningar för ett snabbt återtåg.

Spelare kommer och går i en allt mer laddat SHL

”Kval och streckstrid” blir det allt överskuggande innan tabellen kan spikas efter 52 omgångar, i sista omgången den 11 mars möts exempelvis IK Oskarshamn och HV 71, två lag som just nu har en rejäl bit upp till 60 poäng-strecket, med 34 respektive 29 poäng.

Ännu sämre utgångsläge har Brynas och Linköping, 25 respektive 27 poäng, i dag på kvalplats. Covid-19 ger oss en haltande tabell, där utgångsläget för Brynäs snabbt kan förändras. Gästrikarna har endast spelat 23 matcher, att jämföras med framförvarande trio som har hunnit med 28-30 matcher.

Form en färskvara

Malmö Redhawks, som är obesegrat efter jul, och Leksand är för närvarande på någorlunda säker mark och behöver inte känna kvalspöket i nacken. Men som alla vet – i ishockey är form färskvara, några oturliga domslut och skador på nyckelspelare kan snabbt förändra bilden.

Jag är övertygad om att nervositeten sitter i väggarna i berörda kanslilokaler. Sportchefer har finkammat ”marknaden” och tagit in nya spelare, främst från Kanada/USA. Spelarbyten inbördes mellan konkurrerande lag förekommer , som när Jakob Forsbacka Karlsson över en natt lämnade Växjö Lakers och välkomnades av Färjestad.

Hur är dessa övergångar möjliga, under säsongen har vi matats med den ena krisrapporten efter den andra. Intäktssmällar på i storleksordningen 20-30 miljoner, och det bara i publikintäkter, är den verklighetsbild som målas upp.

Av rädsla att förlora möjligheten till framtida miljonersättningar (TV-avtalet) anstränger sig SHL-lagen till det yttersta. Att flera  vid säsongstarten hade ett hyggligt eget kapital har starkt bidragit till den kapprustning som vi nu bevittnar. Lägg också till regeringens krisstöd i två omgångar, vid andra utdelningen i november 2020 erhöll  SHL-lagen 107,8 miljoner att fördela internt.

SHL-lagens klubbdirektörer må har kontroll över siffrorna den här säsongen, den stora utmaningen väntar i vår når nya sponsoravtal ska träffas, partners ska övertygas om att fortsätta lämna ekonomiskt stöd.

Allsvenskan är avgrunden

 Den fromma förhoppningen är förstås att corona-smittan har hejdats, att vaccineringen har fungerat och att hockeylivet kan återgå till den normala vid säsongstart 2021 – med publik på läktarplats.

Att då tvingas börja om i Hockeyallsvenskan – det är inget alternativ för något av nuvarande 14 SHL-lag. Det är mot den bakgrunden vi ska se hur Linköping har kastat ut tränaren Bert Robertsson och ersatt honom med ett dubbelkommando, Daniel Ericsson/Johan Åkerman, båda fanns redan i organisationen.

Var beredd på tvära kast hos flera lag om poängen uteblir under seriens avslutande hälft. Det är nog bara toppkvintettens tränare, Cam Abbot i Rögle, Roger Rönnberg, i Frölunda, Sam Hallam i Växjö, Tomas ”Bulan” Berglund i Luleå, samt Niklas Eriksson i  Örebro som sitter säkert.

Lag i poängnöd, och med ett kvalspöke i nackskinnet, tvingar klubbledningar att agera, Det är alltid lättare att flytta en tränare, än att möblera om i en spelartrupp.

Det är en gammal sanning, men lika aktuell varje säsong. Och allra helst den här vintern/våren då föreningens framtida öde kan ligga i vågskålen.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen