Två begåvade killar och en utvecklare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Aldrig tidigare har behovet varit större av svenska idrottsframgångar. Och, som genom ett under, så sker det. Tack vare två begåvade unga killar, Nils van der Poel och Martin Ponsiluoma. Och en fantastisk talangutvecklare vid namn Wolfgang Pichler.

Wolfgang Pichler har bevisat det igen. Hans träningsmetoder ger resultat, de bästa tänkbara.

Två VM-guld, ett på 5 000 m skridsko och ett i sprint skidskytte. Det räckte för att vi svenskar skulle kravla oss upp ur coronadeppigheten och plötsligt börja känna att det finns ett liv värt att leva trot allt. Två VM-medaljer, det första för Sverige på 48 respektive 63 år och vips tror vi kanske att vi både ska få vaccinsprutor före midsommar och kunna leva normalt redan i år igen.

Att lita på sig själv

Att göra sin egen grej. Lita på sig själv. Veta att välja rätt rådgivare och samtalspartner. Det är saker som också, förutom intelligens och mycket goda fysiska förutsättningar, är oerhört viktigt för att nå framgångar; vare sig det gäller idrott eller någon annan del av livet.

Det är något som både Nils van der Poel och Martin Ponsiluoma besitter. De har gått sina egna vägar för att nå framgång. Och haft bra rådgivare. 

Att legendaren Wolfgang Pichler är mannen bakom de tidigare svenska skidskytteframgångarna är väl känt, men att han också varit rådgivare till Nils van der Poel var åtminstone för mig en överraskning. Gammal är äldst, det är tydligt det, och när det gäller Pichler är det segerreceptet.

Utan stark fysik och extremt starkt psyke är det förstås omöjligt att nå världstoppen. Sverige har några stycken som varit, eller är där. Och som vi alla kan glädjas åt. Herrarnas handbollslandslags VM-silver var en glädjechock, Sarah Sjöströms otroliga segertåg, liksom Armand Duplantis, övriga friidrottarna i somras...och så nu skridsko och skidskytte.

Svenska undret - behöver pengar

Toppen nås inte av en slump. Och Corona har visat tydligt hur sårbart hela samhället är, från skolor till idrottsföreningar. Fortfarande väntar idrotten på utlovade miljarder för att kunna fortsätta arbetet med att fostra i glädjen att röra sig och vad mer som kan bli. Och inte bara idrotten väntar. Kulturen, företagare, restauratörer...ja många väntar.

För att det svenska idrottsundret ska fortsätta, för ett under är det, behövs samhällets stöd. Så, se till att skänka pengarna nu, så RF kan känna sig tryggt och satsningen på svensk idrott kan fortsätta. För allas vår skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen