VM-fiaskot i Riga bara växer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Debuterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv  ifrågasätts efter fiaskot mot Danmark, 3-4, och hemska 0-1 mot Belarus (Vitryssland). 

Två nationer som Tre Kronor aldrig tidigare förlorat mot i VM-sammanhang.

Ett fåtal svenska hockeyfans följer Tre Kronor i Riga.

Tre Kronor, och dess förbundskaptener, har historiskt ”sågats” åtskilliga gånger. Den första VM-veckan innehåller oftast mest ris, som i Åbo 1991 där självaste Conny Evenson kölhalades – för att vända hem för guldfirande på Sergels Torg efter finalseger mot dåvarande Sovjet.

Historien upprepades i Prag/Bratislava 1992 – 0-0 mot Italien och förlust 2-5 mot Tyskland och gruppfyra med en poäng till godo på Italien. Avslutningen var bättre, guldfirande efter finalseger mot Finland.

Felmarrginalerna är slut

Garpen”, 53 år och med gedigen bakgrund i såväl svensk klubbmiljö som i NHL, är nedpressad i svår brygga. Han har uppenbarligen inte lyckats i sitt lagbygge, och vägen till kvartfinal är avgrundsdjup. Laget måste ”gå rent” i gruppspelets avslutning – det vill säga segrar mot Schweiz, Tjeckien och Ryssland.

Det är långt ifrån säkert att det räcker, i restprogrammet finns också Slovakien med Leksands-duon Marek Hrivik/Peter Cehlarik. Nej, de enda ”säkra” poängen är mot gruppens slagpåse, Storbritannien.

Är det ens möjligt -efter helgens tempofattiga och passionslösa spel att tala om play off och kamp om medaljer?

Nej, jag tror inte det, och en förbundskapten som missar slutspel för första gången någonsin i VM-historien kan inte  sitta kvar.

Hockeyförbundet i gungning

 Kritiken kommer att vara skoningslös och förbundsledningen kommer att tvingas att lösa ”Garpen” från gällande tre årskontrakt.

Tre Kronors mardrömsliknande start kommer högst olämpligt för förbundsbasen Anders Larsson. Hans fögderi har knakat ända sedan hösten 2019 då Damkronorna  strejkade och bland annat klagade över arrogans och särbehandling. 

I den fortsatta granskningen avslöjades diskriminerande lönesättning, en sexskandal och den uppmärksammade striden kring förre presschefen Anders Feltenmark som brutalt sparkades. I svallvågorna av allt detta  valde, eller tvingades mångårige generalsekreteraren Tommy Boustedt att avgå.  

Nyligen gav RIN, Riksidrottsnämnden och idrottens högsta domstol, bakläxa till förbundet för oklara tävlingsbestämmelser. En fråga som Boden i Hockeyettan drivit i nästan två år och där RIN-beskedet tvingar förbundet till ett rejält omtag.

Finns en självklar efterträdare

Nej, jakten på en ny förbundskapten kommer högst olämpligt för hockeystyret.

 För mig finns en självklar kandidat, Växjös guldtränare Sam Hallam. Han har med tre SM-guld på fem år visat att han kan bygga lag. Han har visserligen kontrakt med Växjö men sedan länge har vi lärt oss; hockeyavtal kan alltid brytas, bara ersättningen är tillräcklig.

2022 blir ett intensivt mästerskapsår, OS i Peking i februari, följs av VM i Finland 13-29 maj. 

 För att rädda ”Garpen” och hans Tre Kronor i Riga krävs ett mirakel, det har förvisso inträffat tidigare. Vi minns Miracle on Ice i Lake Placid OS 1980 då ett collegelag från USA tog guldet från Sovjet.

För ett mirakel i Riga är luckorna alltför stora. På backsidan lyser endast 21-årige Salming Trophy vinnaren Nils Lundkvist och bland forwardar är bristen på kvalificerade målskyttar skrämmande. 

De fem inkallade fem NHL-proffsen gör ingen skillnad alls och Tre Kronors spel har hittills varit viljelöst – forceringen i slutskedet mot Belarus kom alldeles för sent.

”Garpens ” bord var dåligt dukat, det ska erkännas.

Flera skrällar

 Pandemin har kullkastat det mesta för nationer med medaljambitioner. Skrällarna har därför avlöst varann i VM. På söndagen föll även världsmästarna från 2018, Finland, efter straffar mot Kazakstan.

När resultaten uteblir höjs alltid röster för brister i laguttagningen. Visst, enskilda namn kan diskuteras, det avgörande är ändå att ”Garpen” och hans stab tycks sakna fingertoppkänsla,  som att hitta rätt enheter att skicka in på isen, och att skapa rätt stämning i truppen i rådande corona-bubbla.

Kanske skulle ”Garpen” ha nominerat en ”typ” som fotbollens  Andreas Granqvist, ,som ”go gubbe”, i sin trupp.  Efter recept från fotbollens Janne Andersson.

Belarus  eller tidigare Vitryssland, har spökat för Tre Kronor en gång tidigare.  OS-kvartsfinal i Salt Lake City 2002, ett proffstyngt Tre Kronor skickades hem med 4-3. Förbundskapten den gången var Hardy Nilsson, han klarade all ilska och kom tillbaka med VM-silver både 2003 och 2004.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.