VM-fiaskot i Riga bara växer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Debuterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv  ifrågasätts efter fiaskot mot Danmark, 3-4, och hemska 0-1 mot Belarus (Vitryssland). 

Två nationer som Tre Kronor aldrig tidigare förlorat mot i VM-sammanhang.

Ett fåtal svenska hockeyfans följer Tre Kronor i Riga.

Tre Kronor, och dess förbundskaptener, har historiskt ”sågats” åtskilliga gånger. Den första VM-veckan innehåller oftast mest ris, som i Åbo 1991 där självaste Conny Evenson kölhalades – för att vända hem för guldfirande på Sergels Torg efter finalseger mot dåvarande Sovjet.

Historien upprepades i Prag/Bratislava 1992 – 0-0 mot Italien och förlust 2-5 mot Tyskland och gruppfyra med en poäng till godo på Italien. Avslutningen var bättre, guldfirande efter finalseger mot Finland.

Felmarrginalerna är slut

Garpen”, 53 år och med gedigen bakgrund i såväl svensk klubbmiljö som i NHL, är nedpressad i svår brygga. Han har uppenbarligen inte lyckats i sitt lagbygge, och vägen till kvartfinal är avgrundsdjup. Laget måste ”gå rent” i gruppspelets avslutning – det vill säga segrar mot Schweiz, Tjeckien och Ryssland.

Det är långt ifrån säkert att det räcker, i restprogrammet finns också Slovakien med Leksands-duon Marek Hrivik/Peter Cehlarik. Nej, de enda ”säkra” poängen är mot gruppens slagpåse, Storbritannien.

Är det ens möjligt -efter helgens tempofattiga och passionslösa spel att tala om play off och kamp om medaljer?

Nej, jag tror inte det, och en förbundskapten som missar slutspel för första gången någonsin i VM-historien kan inte  sitta kvar.

Hockeyförbundet i gungning

 Kritiken kommer att vara skoningslös och förbundsledningen kommer att tvingas att lösa ”Garpen” från gällande tre årskontrakt.

Tre Kronors mardrömsliknande start kommer högst olämpligt för förbundsbasen Anders Larsson. Hans fögderi har knakat ända sedan hösten 2019 då Damkronorna  strejkade och bland annat klagade över arrogans och särbehandling. 

I den fortsatta granskningen avslöjades diskriminerande lönesättning, en sexskandal och den uppmärksammade striden kring förre presschefen Anders Feltenmark som brutalt sparkades. I svallvågorna av allt detta  valde, eller tvingades mångårige generalsekreteraren Tommy Boustedt att avgå.  

Nyligen gav RIN, Riksidrottsnämnden och idrottens högsta domstol, bakläxa till förbundet för oklara tävlingsbestämmelser. En fråga som Boden i Hockeyettan drivit i nästan två år och där RIN-beskedet tvingar förbundet till ett rejält omtag.

Finns en självklar efterträdare

Nej, jakten på en ny förbundskapten kommer högst olämpligt för hockeystyret.

 För mig finns en självklar kandidat, Växjös guldtränare Sam Hallam. Han har med tre SM-guld på fem år visat att han kan bygga lag. Han har visserligen kontrakt med Växjö men sedan länge har vi lärt oss; hockeyavtal kan alltid brytas, bara ersättningen är tillräcklig.

2022 blir ett intensivt mästerskapsår, OS i Peking i februari, följs av VM i Finland 13-29 maj. 

 För att rädda ”Garpen” och hans Tre Kronor i Riga krävs ett mirakel, det har förvisso inträffat tidigare. Vi minns Miracle on Ice i Lake Placid OS 1980 då ett collegelag från USA tog guldet från Sovjet.

För ett mirakel i Riga är luckorna alltför stora. På backsidan lyser endast 21-årige Salming Trophy vinnaren Nils Lundkvist och bland forwardar är bristen på kvalificerade målskyttar skrämmande. 

De fem inkallade fem NHL-proffsen gör ingen skillnad alls och Tre Kronors spel har hittills varit viljelöst – forceringen i slutskedet mot Belarus kom alldeles för sent.

”Garpens ” bord var dåligt dukat, det ska erkännas.

Flera skrällar

 Pandemin har kullkastat det mesta för nationer med medaljambitioner. Skrällarna har därför avlöst varann i VM. På söndagen föll även världsmästarna från 2018, Finland, efter straffar mot Kazakstan.

När resultaten uteblir höjs alltid röster för brister i laguttagningen. Visst, enskilda namn kan diskuteras, det avgörande är ändå att ”Garpen” och hans stab tycks sakna fingertoppkänsla,  som att hitta rätt enheter att skicka in på isen, och att skapa rätt stämning i truppen i rådande corona-bubbla.

Kanske skulle ”Garpen” ha nominerat en ”typ” som fotbollens  Andreas Granqvist, ,som ”go gubbe”, i sin trupp.  Efter recept från fotbollens Janne Andersson.

Belarus  eller tidigare Vitryssland, har spökat för Tre Kronor en gång tidigare.  OS-kvartsfinal i Salt Lake City 2002, ett proffstyngt Tre Kronor skickades hem med 4-3. Förbundskapten den gången var Hardy Nilsson, han klarade all ilska och kom tillbaka med VM-silver både 2003 och 2004.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.