Frågan är vad som sker med VM i framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ur svensk synvinkel är ishockey-VM bara att glömma, eller bättre; att förbundsansvariga tar lärdom av  ett aldrig tidigare skådat misslyckande.

Ordföranden Anders Larsson har lovat en ”utvärdering”.Det låter typiskt svenskt och pliktskyldigt. Här behövs snarare en haverikommission – hur kunde laget komma så illa förberett, det är ovärdigt svensk ishockey att i sportens stora skyltfönster förlora till såväl Danmark och Belarus. Bakslag som kostade en plats i play off.

Kanadensiskt segerjubel runt VM-bucklan.

En gigantisk skillnad mot Kanada.Hånat och uträknat, till play off i kostym på bekostnad av värdnationen Lettland. Hockeyns moderland, Kanada, föll fyra gånger i gruppspelet, men lämnar Riga med mästarpokalen och är världsmästare för 27:e gången.

Finland var ett ribbskott från att försvara VM-guldet från 2019 i Bratislava, en förlorad tekning senare, och Ottawa-spelaren Nick Paul kunde stöta in guldpucken till 3-2-seger i förlängningsspel, tre mot tre.

Tre Kronor blev nia.Den sämsta placeringen på 84 år, endast i London VM 1937 har ett svenskt lag placerat sig sämre, tionde plats i hockeyns barndom.

Kanadas prestation var desto bättre.

Laget inledde med tre raka förluster,  i gruppspelet även mot Finland, efter förlängning.

Calgary-forwarden Andrew Mangiapane, som kom in i laget efter den  usla inledningen, blev injektionen som fick ”Lönnlöven” att växa. Utsedd till turneringens MVP, skridskostark, teknisk, en poängspelare.

Kanadas sedan länge omvittnade förmåga att alltid hitta vägar att vinna blev avgörande även nu. Samt tysk hjälp, hade Lettland skickat in en 2-2 puck, och chanser saknades inte, att mästerskapet varit över för Kanada.

Turneringen i Riga var också slutpunkt för mångårige ordföranden Rene Fasél, Schweiz,  71 år, som svingat klubban sedan 1994. Han har varit omstridd, och ifrågasatt för sitt nära samarbete med management bolaget Infront, kontrollerat av kinesiska ägarintressen.

När Belarus slutligen valdes bort som arrangör i februari i år lämnades Lativan Icehockey Federation kvar som ensam arrangör.  I en hemligstämplad uppgörelse  tvingades IIHF/Infront gå in med ekonomisk ersättning i storleksordningen 50 miljoner kronor till arrangören.

Arrangörens ekonomiska bas är biljettförsäljningen, nu välkomnades publik i begränsad omfattning under andra VM-veckan. Men inte alls i den omfattning som Aigars Kalvitis, ordförande i det lettiska förbundet, hade kunnat räkna hem vid ett pandemi-fritt mästerskap.

Infront, som äger alla kommersiella rättigheter, står för mellanskillnaden. Men var övertygad om att Infront redan blickar på 2022 års VM i Finland med Tammerfors och Helsingfors som värdstäder. 

Finsk ishockey seglar i medvind, och i Tammerfors väntar en helt ny arena med plats för 13 500 åskådare. Grupplottningen gjordes redan på söndagskvällen i Riga, och är baserad på  världsrankingen där Sverige halkat ned till sjunde plats.

Sverige har placerats i Tammerfors gruppen tillsammans med Finland, USA, Tjeckien, Lettland, Norge, Belarus och Storbritannien. I Helsingfors spelar Kanada med bland annat Ryssland, Schweiz och Tyskland. Huvudarenan är den i Tammerfors.

Det finska förbundet har redan flaggat för rekordintresse. Trots att 2021 års mästerskap kan klassas som en C-variant i kvalitetsnivå håller ishockeyn sin ställning som kassapjäs, i såväl kommersiell som publiksynvinkel.

Finland har, precis som Sverige, en mängd NHL-stjärnor. Det mycket sannolika är ishockeyvärlden nu återgår till det ”normala” – att tillgängliga NHL-spelare ansluter om möjligheter ges.

Det är bara Kanada som kan vinna VM-guld, även om stjärnorna uteblir, ja även med lag bestående av lägre rankade spelare. En lärdom från Riga.

Vem pekas då ut som Rene Faséls efterträdare? 

I Riga har två namn förts fram, Tysklands Franz Reindl och Tjeckiens Peter Briza, båda sitter för närvarande i IIHF:s styrande organ, council.  Valet sker på sommarkongressen.  Det svenska förbundets ordförande Anders Larsson hoppas bli invald i council.

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen