Frågan är vad som sker med VM i framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ur svensk synvinkel är ishockey-VM bara att glömma, eller bättre; att förbundsansvariga tar lärdom av  ett aldrig tidigare skådat misslyckande.

Ordföranden Anders Larsson har lovat en ”utvärdering”.Det låter typiskt svenskt och pliktskyldigt. Här behövs snarare en haverikommission – hur kunde laget komma så illa förberett, det är ovärdigt svensk ishockey att i sportens stora skyltfönster förlora till såväl Danmark och Belarus. Bakslag som kostade en plats i play off.

Kanadensiskt segerjubel runt VM-bucklan.

En gigantisk skillnad mot Kanada.Hånat och uträknat, till play off i kostym på bekostnad av värdnationen Lettland. Hockeyns moderland, Kanada, föll fyra gånger i gruppspelet, men lämnar Riga med mästarpokalen och är världsmästare för 27:e gången.

Finland var ett ribbskott från att försvara VM-guldet från 2019 i Bratislava, en förlorad tekning senare, och Ottawa-spelaren Nick Paul kunde stöta in guldpucken till 3-2-seger i förlängningsspel, tre mot tre.

Tre Kronor blev nia.Den sämsta placeringen på 84 år, endast i London VM 1937 har ett svenskt lag placerat sig sämre, tionde plats i hockeyns barndom.

Kanadas prestation var desto bättre.

Laget inledde med tre raka förluster,  i gruppspelet även mot Finland, efter förlängning.

Calgary-forwarden Andrew Mangiapane, som kom in i laget efter den  usla inledningen, blev injektionen som fick ”Lönnlöven” att växa. Utsedd till turneringens MVP, skridskostark, teknisk, en poängspelare.

Kanadas sedan länge omvittnade förmåga att alltid hitta vägar att vinna blev avgörande även nu. Samt tysk hjälp, hade Lettland skickat in en 2-2 puck, och chanser saknades inte, att mästerskapet varit över för Kanada.

Turneringen i Riga var också slutpunkt för mångårige ordföranden Rene Fasél, Schweiz,  71 år, som svingat klubban sedan 1994. Han har varit omstridd, och ifrågasatt för sitt nära samarbete med management bolaget Infront, kontrollerat av kinesiska ägarintressen.

När Belarus slutligen valdes bort som arrangör i februari i år lämnades Lativan Icehockey Federation kvar som ensam arrangör.  I en hemligstämplad uppgörelse  tvingades IIHF/Infront gå in med ekonomisk ersättning i storleksordningen 50 miljoner kronor till arrangören.

Arrangörens ekonomiska bas är biljettförsäljningen, nu välkomnades publik i begränsad omfattning under andra VM-veckan. Men inte alls i den omfattning som Aigars Kalvitis, ordförande i det lettiska förbundet, hade kunnat räkna hem vid ett pandemi-fritt mästerskap.

Infront, som äger alla kommersiella rättigheter, står för mellanskillnaden. Men var övertygad om att Infront redan blickar på 2022 års VM i Finland med Tammerfors och Helsingfors som värdstäder. 

Finsk ishockey seglar i medvind, och i Tammerfors väntar en helt ny arena med plats för 13 500 åskådare. Grupplottningen gjordes redan på söndagskvällen i Riga, och är baserad på  världsrankingen där Sverige halkat ned till sjunde plats.

Sverige har placerats i Tammerfors gruppen tillsammans med Finland, USA, Tjeckien, Lettland, Norge, Belarus och Storbritannien. I Helsingfors spelar Kanada med bland annat Ryssland, Schweiz och Tyskland. Huvudarenan är den i Tammerfors.

Det finska förbundet har redan flaggat för rekordintresse. Trots att 2021 års mästerskap kan klassas som en C-variant i kvalitetsnivå håller ishockeyn sin ställning som kassapjäs, i såväl kommersiell som publiksynvinkel.

Finland har, precis som Sverige, en mängd NHL-stjärnor. Det mycket sannolika är ishockeyvärlden nu återgår till det ”normala” – att tillgängliga NHL-spelare ansluter om möjligheter ges.

Det är bara Kanada som kan vinna VM-guld, även om stjärnorna uteblir, ja även med lag bestående av lägre rankade spelare. En lärdom från Riga.

Vem pekas då ut som Rene Faséls efterträdare? 

I Riga har två namn förts fram, Tysklands Franz Reindl och Tjeckiens Peter Briza, båda sitter för närvarande i IIHF:s styrande organ, council.  Valet sker på sommarkongressen.  Det svenska förbundets ordförande Anders Larsson hoppas bli invald i council.

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.