Frågan är vad som sker med VM i framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ur svensk synvinkel är ishockey-VM bara att glömma, eller bättre; att förbundsansvariga tar lärdom av  ett aldrig tidigare skådat misslyckande.

Ordföranden Anders Larsson har lovat en ”utvärdering”.Det låter typiskt svenskt och pliktskyldigt. Här behövs snarare en haverikommission – hur kunde laget komma så illa förberett, det är ovärdigt svensk ishockey att i sportens stora skyltfönster förlora till såväl Danmark och Belarus. Bakslag som kostade en plats i play off.

Kanadensiskt segerjubel runt VM-bucklan.

En gigantisk skillnad mot Kanada.Hånat och uträknat, till play off i kostym på bekostnad av värdnationen Lettland. Hockeyns moderland, Kanada, föll fyra gånger i gruppspelet, men lämnar Riga med mästarpokalen och är världsmästare för 27:e gången.

Finland var ett ribbskott från att försvara VM-guldet från 2019 i Bratislava, en förlorad tekning senare, och Ottawa-spelaren Nick Paul kunde stöta in guldpucken till 3-2-seger i förlängningsspel, tre mot tre.

Tre Kronor blev nia.Den sämsta placeringen på 84 år, endast i London VM 1937 har ett svenskt lag placerat sig sämre, tionde plats i hockeyns barndom.

Kanadas prestation var desto bättre.

Laget inledde med tre raka förluster,  i gruppspelet även mot Finland, efter förlängning.

Calgary-forwarden Andrew Mangiapane, som kom in i laget efter den  usla inledningen, blev injektionen som fick ”Lönnlöven” att växa. Utsedd till turneringens MVP, skridskostark, teknisk, en poängspelare.

Kanadas sedan länge omvittnade förmåga att alltid hitta vägar att vinna blev avgörande även nu. Samt tysk hjälp, hade Lettland skickat in en 2-2 puck, och chanser saknades inte, att mästerskapet varit över för Kanada.

Turneringen i Riga var också slutpunkt för mångårige ordföranden Rene Fasél, Schweiz,  71 år, som svingat klubban sedan 1994. Han har varit omstridd, och ifrågasatt för sitt nära samarbete med management bolaget Infront, kontrollerat av kinesiska ägarintressen.

När Belarus slutligen valdes bort som arrangör i februari i år lämnades Lativan Icehockey Federation kvar som ensam arrangör.  I en hemligstämplad uppgörelse  tvingades IIHF/Infront gå in med ekonomisk ersättning i storleksordningen 50 miljoner kronor till arrangören.

Arrangörens ekonomiska bas är biljettförsäljningen, nu välkomnades publik i begränsad omfattning under andra VM-veckan. Men inte alls i den omfattning som Aigars Kalvitis, ordförande i det lettiska förbundet, hade kunnat räkna hem vid ett pandemi-fritt mästerskap.

Infront, som äger alla kommersiella rättigheter, står för mellanskillnaden. Men var övertygad om att Infront redan blickar på 2022 års VM i Finland med Tammerfors och Helsingfors som värdstäder. 

Finsk ishockey seglar i medvind, och i Tammerfors väntar en helt ny arena med plats för 13 500 åskådare. Grupplottningen gjordes redan på söndagskvällen i Riga, och är baserad på  världsrankingen där Sverige halkat ned till sjunde plats.

Sverige har placerats i Tammerfors gruppen tillsammans med Finland, USA, Tjeckien, Lettland, Norge, Belarus och Storbritannien. I Helsingfors spelar Kanada med bland annat Ryssland, Schweiz och Tyskland. Huvudarenan är den i Tammerfors.

Det finska förbundet har redan flaggat för rekordintresse. Trots att 2021 års mästerskap kan klassas som en C-variant i kvalitetsnivå håller ishockeyn sin ställning som kassapjäs, i såväl kommersiell som publiksynvinkel.

Finland har, precis som Sverige, en mängd NHL-stjärnor. Det mycket sannolika är ishockeyvärlden nu återgår till det ”normala” – att tillgängliga NHL-spelare ansluter om möjligheter ges.

Det är bara Kanada som kan vinna VM-guld, även om stjärnorna uteblir, ja även med lag bestående av lägre rankade spelare. En lärdom från Riga.

Vem pekas då ut som Rene Faséls efterträdare? 

I Riga har två namn förts fram, Tysklands Franz Reindl och Tjeckiens Peter Briza, båda sitter för närvarande i IIHF:s styrande organ, council.  Valet sker på sommarkongressen.  Det svenska förbundets ordförande Anders Larsson hoppas bli invald i council.

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.