Den vidunderlige slog ut Ståhl och der Poel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsgala. Det blir ju inte mycket bevänt med galor i någon form i dessa yttersta av dagar.

I det här fallet blev det kanske bra. Lite lagom avstånd, ingen sönderstressad komiker som jagar runt och sticker en mikrofon i ansiktet på folk.

Men jag tyckte lite synd om Daniel Ståhl.

 

 

Tänk dig att komma från ett litet land som Sverige, dominera världsmarknaden fullständigt, vinna allt som går att vinna, kasta diskus längre än någon annan, ta hem det olympiska guld i den gren som grekerna höll som den ädlast tillsammans med maraton när de drog igång hela den olympiska cirkusen.

Hopplös jämförelse

Han var så klart nominerad i kategorin Årets manliga idrottare men - och det visar vilket fantastiskt idrottsår vi lämnade bakom oss - hade oturen att hans insats skulle vägas mot en annan strålande världsstjärna, den högst vidunderlige stavhopparen Armand Duplantis.

Mot Duplantis står sig i stort sett ingen idrottsman i något land i någon kategori vid en jämförelse.

Han räknas idag bland världens allra yppersta alla kategorier. Och avlönas därefter.

En sak var jag dock rätt säker på; Daniel Ståhl kommer att konkurrera in i det sista om Radiosportens Jerringpriset. Pyttsan. Det gjorde han inte alls. Förvånande. Ståhl är den svenske idrottsman som showar mest och bjuder generöst på sig själv, han känns som hela Sveriges nallebjörn när vi kryper upp i sofforna och följer VM eller OS men här stod han sig slätt. Här gick både Tove Alexandersson, ryttarna i hopplandslaget och skridskoåkaren Nils van der Poel före. 

Bröt ny mark

Att ryttartrion Malin Baryard, Peder Fredricson och Henric von Eckerman skulle ta hem priset kändes givet. Hästsporten har en bred, ung fanbase som är aktiv i de här sammanhangen och dramatiken i laghoppningen vid OS i Tokyo bröt dessutom upp nya barriärer och öppnade för nya entusiastiska supportrar. 

Och ungdomar - det är ju en övervikt av unga tjejer i ridhus och stallar - relaterar mycket lättare till en häst än till en diskus eller den virila svettens långa plåga med ett par klappskridskor runt en isoval.

Daniel Ståhl fick nu nöja sig med att hans tränare Vesteinn Hafsteinsson, full rättmätigt, fick ta emot priset som Årets ledare. Om fotbollsdamerna vunnit guldet i OS hade han fått stenhård konkurrens (och kanske till och med förlorat) mot Peter Gerhardsson men nu kändes den erfarne irländaren given. Han har skapat två världsstjärnor i en svår friidrottsgren. Vid tacktalet höll han på att räkna upp halva Islands befolkning innan han förstod att han överskridit tiden och då tänkte jag att nu blir det som ofta, väldigt, väldigt mycket prat och väldigt, väldigt många tack. 

Sluttiden hölls ändå men två och en halv timma får gärna kortas till två. Mycket ludd kan tas bort, tal kortas ner. Det är inte idrottens interna fest det här - det är ett underhållningsprogram på bästa sändningstid i Sveriges Television. 

Van der Poels tur nu

Jag ser fram emot stundande vinter-OS - eller, nej det gör jag ju inte för jag hatar att det går i Kina - men ändå; Nils van der Poel får gärna göra om bravaden från VM. I så fall är jag rätt säker på att han har både bragdguld och Jerringpris inom räckhåll nästa gång. Att han nu var den siste kvar bland utmanarna till hopplandslaget om Jerringpriset, fast han knappast varit särskilt frekvent i TV under året, visar att han på de korta framträdanden han gjort satt avtryck. 

Han är en av de mera spännande idrottspersonligheter som kommit fram i Sverige, en flerdimensionell, sökande och idérik framgångsman som hela tiden letar nya vägar att utmana sig skäl. Nu belönades han för Årets prestation - ett pris jag inte riktigt begriper mig på eftersom både Bragdjuryn och svenska folket redan sagt sitt om detta kriterium. Borde inte Årets överraskning vara bättre.

Bortglömde Truls

Då kanske en man som Truls Möregårdh varit aktuell. Nej visst, han var för sent ute med sitt sensationella silver på bordstennis-VM. Varför kan man inte invänta alla stora världsomspännande tävlingarna innan man gör sina nomineringar. 

Om Truls vunnit den där VM-finalen hade han ju varit kandidat till både bragdmedalj och galahyllningar. Bragdjuryn är också lite för tidigt ute.

Jag gillade musiken, särskilt norska Sigrid, jag gillar Kristin Kaspersen som leder galan med värdighet och utan flams, Nu behöver man bara städa bort lite interna idrottsmötespraktikaliteter och rappa upp tempot lite, tona ner Jerringpriset.

Och varför i hela friden satt Tommy Åström och Maud Bernhagen från konkurrerande TV-kanaler och kommenterade prestationerna? Obegripligt. Litar inte SvT till sina egna?

Och en undran till; med all respekt för Tommy Engstrand och Göran Zackrisson som jag kände väl och tyckte mycket om; borde inte alla uppmärksammas lika mycket när man gör en minneskavalkad av de avlidna?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.