Den vidunderlige slog ut Ståhl och der Poel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsgala. Det blir ju inte mycket bevänt med galor i någon form i dessa yttersta av dagar.

I det här fallet blev det kanske bra. Lite lagom avstånd, ingen sönderstressad komiker som jagar runt och sticker en mikrofon i ansiktet på folk.

Men jag tyckte lite synd om Daniel Ståhl.

 

 

Tänk dig att komma från ett litet land som Sverige, dominera världsmarknaden fullständigt, vinna allt som går att vinna, kasta diskus längre än någon annan, ta hem det olympiska guld i den gren som grekerna höll som den ädlast tillsammans med maraton när de drog igång hela den olympiska cirkusen.

Hopplös jämförelse

Han var så klart nominerad i kategorin Årets manliga idrottare men - och det visar vilket fantastiskt idrottsår vi lämnade bakom oss - hade oturen att hans insats skulle vägas mot en annan strålande världsstjärna, den högst vidunderlige stavhopparen Armand Duplantis.

Mot Duplantis står sig i stort sett ingen idrottsman i något land i någon kategori vid en jämförelse.

Han räknas idag bland världens allra yppersta alla kategorier. Och avlönas därefter.

En sak var jag dock rätt säker på; Daniel Ståhl kommer att konkurrera in i det sista om Radiosportens Jerringpriset. Pyttsan. Det gjorde han inte alls. Förvånande. Ståhl är den svenske idrottsman som showar mest och bjuder generöst på sig själv, han känns som hela Sveriges nallebjörn när vi kryper upp i sofforna och följer VM eller OS men här stod han sig slätt. Här gick både Tove Alexandersson, ryttarna i hopplandslaget och skridskoåkaren Nils van der Poel före. 

Bröt ny mark

Att ryttartrion Malin Baryard, Peder Fredricson och Henric von Eckerman skulle ta hem priset kändes givet. Hästsporten har en bred, ung fanbase som är aktiv i de här sammanhangen och dramatiken i laghoppningen vid OS i Tokyo bröt dessutom upp nya barriärer och öppnade för nya entusiastiska supportrar. 

Och ungdomar - det är ju en övervikt av unga tjejer i ridhus och stallar - relaterar mycket lättare till en häst än till en diskus eller den virila svettens långa plåga med ett par klappskridskor runt en isoval.

Daniel Ståhl fick nu nöja sig med att hans tränare Vesteinn Hafsteinsson, full rättmätigt, fick ta emot priset som Årets ledare. Om fotbollsdamerna vunnit guldet i OS hade han fått stenhård konkurrens (och kanske till och med förlorat) mot Peter Gerhardsson men nu kändes den erfarne irländaren given. Han har skapat två världsstjärnor i en svår friidrottsgren. Vid tacktalet höll han på att räkna upp halva Islands befolkning innan han förstod att han överskridit tiden och då tänkte jag att nu blir det som ofta, väldigt, väldigt mycket prat och väldigt, väldigt många tack. 

Sluttiden hölls ändå men två och en halv timma får gärna kortas till två. Mycket ludd kan tas bort, tal kortas ner. Det är inte idrottens interna fest det här - det är ett underhållningsprogram på bästa sändningstid i Sveriges Television. 

Van der Poels tur nu

Jag ser fram emot stundande vinter-OS - eller, nej det gör jag ju inte för jag hatar att det går i Kina - men ändå; Nils van der Poel får gärna göra om bravaden från VM. I så fall är jag rätt säker på att han har både bragdguld och Jerringpris inom räckhåll nästa gång. Att han nu var den siste kvar bland utmanarna till hopplandslaget om Jerringpriset, fast han knappast varit särskilt frekvent i TV under året, visar att han på de korta framträdanden han gjort satt avtryck. 

Han är en av de mera spännande idrottspersonligheter som kommit fram i Sverige, en flerdimensionell, sökande och idérik framgångsman som hela tiden letar nya vägar att utmana sig skäl. Nu belönades han för Årets prestation - ett pris jag inte riktigt begriper mig på eftersom både Bragdjuryn och svenska folket redan sagt sitt om detta kriterium. Borde inte Årets överraskning vara bättre.

Bortglömde Truls

Då kanske en man som Truls Möregårdh varit aktuell. Nej visst, han var för sent ute med sitt sensationella silver på bordstennis-VM. Varför kan man inte invänta alla stora världsomspännande tävlingarna innan man gör sina nomineringar. 

Om Truls vunnit den där VM-finalen hade han ju varit kandidat till både bragdmedalj och galahyllningar. Bragdjuryn är också lite för tidigt ute.

Jag gillade musiken, särskilt norska Sigrid, jag gillar Kristin Kaspersen som leder galan med värdighet och utan flams, Nu behöver man bara städa bort lite interna idrottsmötespraktikaliteter och rappa upp tempot lite, tona ner Jerringpriset.

Och varför i hela friden satt Tommy Åström och Maud Bernhagen från konkurrerande TV-kanaler och kommenterade prestationerna? Obegripligt. Litar inte SvT till sina egna?

Och en undran till; med all respekt för Tommy Engstrand och Göran Zackrisson som jag kände väl och tyckte mycket om; borde inte alla uppmärksammas lika mycket när man gör en minneskavalkad av de avlidna?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.