Men dags att slopa bronsmatch

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Varför fick inte Joakim Nordström, 29 år, från Hanviken söder om Stockholm, chansen i den andra straffomgången mot Ryssland i OS-semifinalen?.

 ”Jocke”, den här säsongen i ryska KHL-laget CSKA Moskva och klubbkompis med Rysslands målvakt, Ivan  Fedotov hade grundlurat sin lagkompis i den första straffomgången. 

När straffdramat fortsatte med ”sudden-straffar” valdes ”Jocke” bort av förbundskapten Joakim Garpenlöv. Han fick inte förnyat förtroende, och guldchansen försvann upp i Pekings natthimmel. 

En stark insats, men ändå utslagna. Tre Kronors spelare deppar efter att det ryska laget avgjort matchen via straffar.

Rysslands tonåring, Arseni Gritsyuk, 20, år. prickade nätet bakom Lasse Johansson, och skickade Tre Kronor till bronsmatch mot Slovakien.

I TV-soffan hos Discovery ställde experterna Henrik Lundqvist och Peter Forsberg,  samma fråga. Båda var försiktiga i sin kritik av ”Garpen” men ”Foppa” konstaterade att Nordström definitivt hade övertag på Ivan Fedotov efter den första åkturen.

Bland det grymmaste

Att förlora en OS-semifinal på straffar är bland det grymmaste som finns. Allra helst som insatsen över 60 minuter, plus tio minuters förlängning, väl motiverade en svensk finalplats mot Finland, som avfärdade just Slovakien i sin semi, 2-0.

”Garpens” kollektiv och betongmur till försvar stod upp mycket väl mot ett stjärnspäckat Ryssland,  vars lag var uppbyggt kring den inhemska ligan, KHL:s bästa spelare.

Frölunda-backen Christian Folin kom oturlig nog helt fel i en duell mot Anton Slepyshev, 27 år, också han CSKA Moskva. Andra perioden var endast 15 sekunder gammal när Sleyshev kom loss från Folin, kunde runda Lasse Johansson och raka in 1-0.

Den svenska kvitteringen lät vänta på sig, men 6.22 in på tredje var Anton Lander först på en retur och 1-1 på siffertavlan.

Ryssland var skakat, hemmaopinionens starka kravbild, tyngde laget och Tre Kronor hade onekligen chanser för en vinstpuck, inte minst i förlängningen där effektiviteten tyvärr saknades.

Poängspelare saknades

Här hade ”Garpen” behövt några av de poängspelare, både i KHL och hemma i SHL som fick nobben vid uttagningen. 

En högoddsare i Peking hade varit Brynäs-spelaren Dmyitro Tymashov, 24 år, tillbaka i svensk hockey efter proffsutflykt.  Jag har sett Tymashov i några matcher och har imponerats.

 Här finns både skridskoåkning, speluppfattning och målkänsla. Han var med ”Garpen” till Channel One Cup i december men städades sedan bort. Jag hoppas Tymashov kan få chansen att visa upp sig i kommande VM i Finland i maj, svensk ishockeys nästa stora uppgift.

"Garpens" kinesiska mur

Att sätta laget före jaget är riskabelt, allra helst i sådan resultatfixerad sport som ishockey. I Peking byggde ”Garpen” en kinesisk mur i egen zon, på bekostnad av kreativitet och individuella glansnummer. Vi saknade spelare som kunde bryta mönster, dessa fanns i Ryssland som målskytten Slepyshev.

 ”Garpens” satsning på en ren Schweiz-kedja med Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, blev en flopp. Klingberg lite av syndabock med två straffmissar, Lander fick chansen en gång – och missade.

Jämte målvakten Lars Johansson var backen Björn Tömmernes Tre Kronors främste. Han hade chansen att stänga matchen då han åkte ut för lagets femte straff – och möjlighet att ta sitt lag till OS-final.  Pucken flög förbi höger stolpe och in i sargen bakom den ryska målburen.

Konsten att ladda om 

Ryssland gavs chans att förlänga dramatiken, och 20-årige backen Vegor Jakovlev passerade Lasse Johansson.

I avdelning kostsamma straffmissar är Tömmernes, Carl Klingberg, Lukas Wallmark och Anton  Lander nästan på samma nivå som fotbollens Caroline Seger som misslyckades med att skjuta hem fotbollens OS-guld i Tokyo i somras. Här låg inte OS-guld i potten men väl en OS-final mot arvfienden Finland.

Det svider, det är surt, vi förtjänade bättre – var svenska kommentarer i National Indoor Stadium.  Men straffar är ett lotteri, ishockeyns målvakter blir bara större och större och näst intill omöjliga att passera. I den åttonde straff omgången var det över och Tre Kronor spelar för brons, det blir  verkligen en utmaning att ladda om.

Kanske dags att slopa bronsmatcher och göra som i andra idrotter – förlorande lag i semifinalen belönas båda med brons.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.