Men dags att slopa bronsmatch

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Varför fick inte Joakim Nordström, 29 år, från Hanviken söder om Stockholm, chansen i den andra straffomgången mot Ryssland i OS-semifinalen?.

 ”Jocke”, den här säsongen i ryska KHL-laget CSKA Moskva och klubbkompis med Rysslands målvakt, Ivan  Fedotov hade grundlurat sin lagkompis i den första straffomgången. 

När straffdramat fortsatte med ”sudden-straffar” valdes ”Jocke” bort av förbundskapten Joakim Garpenlöv. Han fick inte förnyat förtroende, och guldchansen försvann upp i Pekings natthimmel. 

En stark insats, men ändå utslagna. Tre Kronors spelare deppar efter att det ryska laget avgjort matchen via straffar.

Rysslands tonåring, Arseni Gritsyuk, 20, år. prickade nätet bakom Lasse Johansson, och skickade Tre Kronor till bronsmatch mot Slovakien.

I TV-soffan hos Discovery ställde experterna Henrik Lundqvist och Peter Forsberg,  samma fråga. Båda var försiktiga i sin kritik av ”Garpen” men ”Foppa” konstaterade att Nordström definitivt hade övertag på Ivan Fedotov efter den första åkturen.

Bland det grymmaste

Att förlora en OS-semifinal på straffar är bland det grymmaste som finns. Allra helst som insatsen över 60 minuter, plus tio minuters förlängning, väl motiverade en svensk finalplats mot Finland, som avfärdade just Slovakien i sin semi, 2-0.

”Garpens” kollektiv och betongmur till försvar stod upp mycket väl mot ett stjärnspäckat Ryssland,  vars lag var uppbyggt kring den inhemska ligan, KHL:s bästa spelare.

Frölunda-backen Christian Folin kom oturlig nog helt fel i en duell mot Anton Slepyshev, 27 år, också han CSKA Moskva. Andra perioden var endast 15 sekunder gammal när Sleyshev kom loss från Folin, kunde runda Lasse Johansson och raka in 1-0.

Den svenska kvitteringen lät vänta på sig, men 6.22 in på tredje var Anton Lander först på en retur och 1-1 på siffertavlan.

Ryssland var skakat, hemmaopinionens starka kravbild, tyngde laget och Tre Kronor hade onekligen chanser för en vinstpuck, inte minst i förlängningen där effektiviteten tyvärr saknades.

Poängspelare saknades

Här hade ”Garpen” behövt några av de poängspelare, både i KHL och hemma i SHL som fick nobben vid uttagningen. 

En högoddsare i Peking hade varit Brynäs-spelaren Dmyitro Tymashov, 24 år, tillbaka i svensk hockey efter proffsutflykt.  Jag har sett Tymashov i några matcher och har imponerats.

 Här finns både skridskoåkning, speluppfattning och målkänsla. Han var med ”Garpen” till Channel One Cup i december men städades sedan bort. Jag hoppas Tymashov kan få chansen att visa upp sig i kommande VM i Finland i maj, svensk ishockeys nästa stora uppgift.

"Garpens" kinesiska mur

Att sätta laget före jaget är riskabelt, allra helst i sådan resultatfixerad sport som ishockey. I Peking byggde ”Garpen” en kinesisk mur i egen zon, på bekostnad av kreativitet och individuella glansnummer. Vi saknade spelare som kunde bryta mönster, dessa fanns i Ryssland som målskytten Slepyshev.

 ”Garpens” satsning på en ren Schweiz-kedja med Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, blev en flopp. Klingberg lite av syndabock med två straffmissar, Lander fick chansen en gång – och missade.

Jämte målvakten Lars Johansson var backen Björn Tömmernes Tre Kronors främste. Han hade chansen att stänga matchen då han åkte ut för lagets femte straff – och möjlighet att ta sitt lag till OS-final.  Pucken flög förbi höger stolpe och in i sargen bakom den ryska målburen.

Konsten att ladda om 

Ryssland gavs chans att förlänga dramatiken, och 20-årige backen Vegor Jakovlev passerade Lasse Johansson.

I avdelning kostsamma straffmissar är Tömmernes, Carl Klingberg, Lukas Wallmark och Anton  Lander nästan på samma nivå som fotbollens Caroline Seger som misslyckades med att skjuta hem fotbollens OS-guld i Tokyo i somras. Här låg inte OS-guld i potten men väl en OS-final mot arvfienden Finland.

Det svider, det är surt, vi förtjänade bättre – var svenska kommentarer i National Indoor Stadium.  Men straffar är ett lotteri, ishockeyns målvakter blir bara större och större och näst intill omöjliga att passera. I den åttonde straff omgången var det över och Tre Kronor spelar för brons, det blir  verkligen en utmaning att ladda om.

Kanske dags att slopa bronsmatcher och göra som i andra idrotter – förlorande lag i semifinalen belönas båda med brons.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen