Men dags att slopa bronsmatch

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Varför fick inte Joakim Nordström, 29 år, från Hanviken söder om Stockholm, chansen i den andra straffomgången mot Ryssland i OS-semifinalen?.

 ”Jocke”, den här säsongen i ryska KHL-laget CSKA Moskva och klubbkompis med Rysslands målvakt, Ivan  Fedotov hade grundlurat sin lagkompis i den första straffomgången. 

När straffdramat fortsatte med ”sudden-straffar” valdes ”Jocke” bort av förbundskapten Joakim Garpenlöv. Han fick inte förnyat förtroende, och guldchansen försvann upp i Pekings natthimmel. 

En stark insats, men ändå utslagna. Tre Kronors spelare deppar efter att det ryska laget avgjort matchen via straffar.

Rysslands tonåring, Arseni Gritsyuk, 20, år. prickade nätet bakom Lasse Johansson, och skickade Tre Kronor till bronsmatch mot Slovakien.

I TV-soffan hos Discovery ställde experterna Henrik Lundqvist och Peter Forsberg,  samma fråga. Båda var försiktiga i sin kritik av ”Garpen” men ”Foppa” konstaterade att Nordström definitivt hade övertag på Ivan Fedotov efter den första åkturen.

Bland det grymmaste

Att förlora en OS-semifinal på straffar är bland det grymmaste som finns. Allra helst som insatsen över 60 minuter, plus tio minuters förlängning, väl motiverade en svensk finalplats mot Finland, som avfärdade just Slovakien i sin semi, 2-0.

”Garpens” kollektiv och betongmur till försvar stod upp mycket väl mot ett stjärnspäckat Ryssland,  vars lag var uppbyggt kring den inhemska ligan, KHL:s bästa spelare.

Frölunda-backen Christian Folin kom oturlig nog helt fel i en duell mot Anton Slepyshev, 27 år, också han CSKA Moskva. Andra perioden var endast 15 sekunder gammal när Sleyshev kom loss från Folin, kunde runda Lasse Johansson och raka in 1-0.

Den svenska kvitteringen lät vänta på sig, men 6.22 in på tredje var Anton Lander först på en retur och 1-1 på siffertavlan.

Ryssland var skakat, hemmaopinionens starka kravbild, tyngde laget och Tre Kronor hade onekligen chanser för en vinstpuck, inte minst i förlängningen där effektiviteten tyvärr saknades.

Poängspelare saknades

Här hade ”Garpen” behövt några av de poängspelare, både i KHL och hemma i SHL som fick nobben vid uttagningen. 

En högoddsare i Peking hade varit Brynäs-spelaren Dmyitro Tymashov, 24 år, tillbaka i svensk hockey efter proffsutflykt.  Jag har sett Tymashov i några matcher och har imponerats.

 Här finns både skridskoåkning, speluppfattning och målkänsla. Han var med ”Garpen” till Channel One Cup i december men städades sedan bort. Jag hoppas Tymashov kan få chansen att visa upp sig i kommande VM i Finland i maj, svensk ishockeys nästa stora uppgift.

"Garpens" kinesiska mur

Att sätta laget före jaget är riskabelt, allra helst i sådan resultatfixerad sport som ishockey. I Peking byggde ”Garpen” en kinesisk mur i egen zon, på bekostnad av kreativitet och individuella glansnummer. Vi saknade spelare som kunde bryta mönster, dessa fanns i Ryssland som målskytten Slepyshev.

 ”Garpens” satsning på en ren Schweiz-kedja med Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, blev en flopp. Klingberg lite av syndabock med två straffmissar, Lander fick chansen en gång – och missade.

Jämte målvakten Lars Johansson var backen Björn Tömmernes Tre Kronors främste. Han hade chansen att stänga matchen då han åkte ut för lagets femte straff – och möjlighet att ta sitt lag till OS-final.  Pucken flög förbi höger stolpe och in i sargen bakom den ryska målburen.

Konsten att ladda om 

Ryssland gavs chans att förlänga dramatiken, och 20-årige backen Vegor Jakovlev passerade Lasse Johansson.

I avdelning kostsamma straffmissar är Tömmernes, Carl Klingberg, Lukas Wallmark och Anton  Lander nästan på samma nivå som fotbollens Caroline Seger som misslyckades med att skjuta hem fotbollens OS-guld i Tokyo i somras. Här låg inte OS-guld i potten men väl en OS-final mot arvfienden Finland.

Det svider, det är surt, vi förtjänade bättre – var svenska kommentarer i National Indoor Stadium.  Men straffar är ett lotteri, ishockeyns målvakter blir bara större och större och näst intill omöjliga att passera. I den åttonde straff omgången var det över och Tre Kronor spelar för brons, det blir  verkligen en utmaning att ladda om.

Kanske dags att slopa bronsmatcher och göra som i andra idrotter – förlorande lag i semifinalen belönas båda med brons.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.