Men dags att slopa bronsmatch

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Varför fick inte Joakim Nordström, 29 år, från Hanviken söder om Stockholm, chansen i den andra straffomgången mot Ryssland i OS-semifinalen?.

 ”Jocke”, den här säsongen i ryska KHL-laget CSKA Moskva och klubbkompis med Rysslands målvakt, Ivan  Fedotov hade grundlurat sin lagkompis i den första straffomgången. 

När straffdramat fortsatte med ”sudden-straffar” valdes ”Jocke” bort av förbundskapten Joakim Garpenlöv. Han fick inte förnyat förtroende, och guldchansen försvann upp i Pekings natthimmel. 

En stark insats, men ändå utslagna. Tre Kronors spelare deppar efter att det ryska laget avgjort matchen via straffar.

Rysslands tonåring, Arseni Gritsyuk, 20, år. prickade nätet bakom Lasse Johansson, och skickade Tre Kronor till bronsmatch mot Slovakien.

I TV-soffan hos Discovery ställde experterna Henrik Lundqvist och Peter Forsberg,  samma fråga. Båda var försiktiga i sin kritik av ”Garpen” men ”Foppa” konstaterade att Nordström definitivt hade övertag på Ivan Fedotov efter den första åkturen.

Bland det grymmaste

Att förlora en OS-semifinal på straffar är bland det grymmaste som finns. Allra helst som insatsen över 60 minuter, plus tio minuters förlängning, väl motiverade en svensk finalplats mot Finland, som avfärdade just Slovakien i sin semi, 2-0.

”Garpens” kollektiv och betongmur till försvar stod upp mycket väl mot ett stjärnspäckat Ryssland,  vars lag var uppbyggt kring den inhemska ligan, KHL:s bästa spelare.

Frölunda-backen Christian Folin kom oturlig nog helt fel i en duell mot Anton Slepyshev, 27 år, också han CSKA Moskva. Andra perioden var endast 15 sekunder gammal när Sleyshev kom loss från Folin, kunde runda Lasse Johansson och raka in 1-0.

Den svenska kvitteringen lät vänta på sig, men 6.22 in på tredje var Anton Lander först på en retur och 1-1 på siffertavlan.

Ryssland var skakat, hemmaopinionens starka kravbild, tyngde laget och Tre Kronor hade onekligen chanser för en vinstpuck, inte minst i förlängningen där effektiviteten tyvärr saknades.

Poängspelare saknades

Här hade ”Garpen” behövt några av de poängspelare, både i KHL och hemma i SHL som fick nobben vid uttagningen. 

En högoddsare i Peking hade varit Brynäs-spelaren Dmyitro Tymashov, 24 år, tillbaka i svensk hockey efter proffsutflykt.  Jag har sett Tymashov i några matcher och har imponerats.

 Här finns både skridskoåkning, speluppfattning och målkänsla. Han var med ”Garpen” till Channel One Cup i december men städades sedan bort. Jag hoppas Tymashov kan få chansen att visa upp sig i kommande VM i Finland i maj, svensk ishockeys nästa stora uppgift.

"Garpens" kinesiska mur

Att sätta laget före jaget är riskabelt, allra helst i sådan resultatfixerad sport som ishockey. I Peking byggde ”Garpen” en kinesisk mur i egen zon, på bekostnad av kreativitet och individuella glansnummer. Vi saknade spelare som kunde bryta mönster, dessa fanns i Ryssland som målskytten Slepyshev.

 ”Garpens” satsning på en ren Schweiz-kedja med Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, blev en flopp. Klingberg lite av syndabock med två straffmissar, Lander fick chansen en gång – och missade.

Jämte målvakten Lars Johansson var backen Björn Tömmernes Tre Kronors främste. Han hade chansen att stänga matchen då han åkte ut för lagets femte straff – och möjlighet att ta sitt lag till OS-final.  Pucken flög förbi höger stolpe och in i sargen bakom den ryska målburen.

Konsten att ladda om 

Ryssland gavs chans att förlänga dramatiken, och 20-årige backen Vegor Jakovlev passerade Lasse Johansson.

I avdelning kostsamma straffmissar är Tömmernes, Carl Klingberg, Lukas Wallmark och Anton  Lander nästan på samma nivå som fotbollens Caroline Seger som misslyckades med att skjuta hem fotbollens OS-guld i Tokyo i somras. Här låg inte OS-guld i potten men väl en OS-final mot arvfienden Finland.

Det svider, det är surt, vi förtjänade bättre – var svenska kommentarer i National Indoor Stadium.  Men straffar är ett lotteri, ishockeyns målvakter blir bara större och större och näst intill omöjliga att passera. I den åttonde straff omgången var det över och Tre Kronor spelar för brons, det blir  verkligen en utmaning att ladda om.

Kanske dags att slopa bronsmatcher och göra som i andra idrotter – förlorande lag i semifinalen belönas båda med brons.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.