Ronnie, en ödmjuk världsman
Ronnie Hellström är död och djupt sörjd i både svensk och tysk fotboll. Han blev 72 år.
Han var de svåra räddningarnas målvakt, spektakulär, reaktionssnabb och vig. Men inte ens världens bäste målvakt har något att försvara sig med när den vidriga cancern slår till.

Jag hade precis börjat bevaka det svenska landslaget i fotboll när den blonde Ronnie från Söders Hammarby gjorde landslagsdebut som 19-åring 1968. Jag tyckte han hade lite konstig dialekt för att vara en av södergamängerna. Det var innan jag fick veta att han var född i Malmö och kom till Stockholm först som 13-åring. Han skulle till slut återvända till Malmö och var en period målvaktstränare i MFF. Vid sin död bodde han i Beddingestrand.
Hans livs match
Jag hade de bästa kontakterna med dåvarande förbundskapten Georg Åby Ericson (vi skrev en bok tillsammans) och hade därför särskilda privilegier när det gällde umgänget med landslaget. Det gick alltså an för mig att stega upp på Ronnie Hellströms hotellrum för privat intervju. Han var alltid lika charmfull och tillmötesgående.
Han VM-debuterade 1970 i Mexiko och stod inledningsmatchen mot Italien, vars segermål den blott 21-årige debutanten fick ta på sig. Det blev inga fler matcher i den turneringen men revanschen skulle komma.
Det blev ytterligare två VM-turneringar, i Västtyskland 1974 och Argentina 1978. Ronnie blev uttagen i världslaget båda gångerna efter gruppspelet. Den första stora, internationella framgången kom 1974 med ett svenskt stjärnlag som tog en femteplats, mycket tack vare Ronnies stora målvaktsspel. Han höll nollan i de tre gruppspelsmatchrna.
Den svåraste, mot Holland i Dortmund, slutade 0-0 men var ett bombardemang från Johan Cruyff, Neeskens, Rep och de andra storheterna i ett Holland som sedermera gick till VM-final. Matchen måste vara Ronnies främsta insats av många fantastiska under 77 landskamper. Det var hans livs match i blågult.
I mina ögon är Ronnie Hellström Sveriges främste målvakt genom tiderna.
Han vann Guldbollen 1971 och 1978.
Den store idolen
Han var stor hjälte i Hammarby (169 A-lagsmatcher), det märktes inte minst när vi bestämde träff och sattes oss för intervju i lobbyn eller matsalen på hotel Flamingo i Solna som då för tiden var fotbollslandslagets ”hem” när matcherna spelades i Stockholm. Det visaste sig svårt att få vara i fred.
Det var inte så vanligt på den tiden att flickor kom och ville ha autografer men Ronnies gick utanpå det mesta. Grabbarna beundrade honom, flickorna älskade honom. Hans blonda hår, hans vänliga ögon, hans sneda leende, hans vänliga bemötande.
”Nej, det här går inte, vi går upp på mitt rum”, sa han. Vi kom ingen vart med intervjun. Uppvaktningen för enträgen.
Det var han och Ralf Edström som stod högst i kurs i landslaget hos den unge generationen.
1974 värvades han till FC Kaiserslautern i tyska Bundesliga. Han stannade i tio år. Spelade 266 matcher och blev ett stort namn i västtysk fotboll. Det var på den tiden ganska ovanligt att svenska målvakter fick proffskontrakt utomlands. Ronnie och den snabbe Roland Sandberg blev uppskattade klubbkamrater i den tyska klubben. Ronnie hade skrivit på redan före VM. Efter succén där hade han säkert kunnat få ett ännu mera lukrativt kontrakt i en ännu större klubb.
En unik hyllning
Anbuden kom men Ronnie Hellström var en hederlig man som stod för sitt ord och han blev kvar tio år i Kaiserslautern. Han hade gjort sig så populär med sin målvaktsstil, sin räddningsprocent och sitt charmfulla sätt att hantera fansen, att han, när hans karriär var över, tillägnades en s k recettmatch, ett hedersevenemang för en uppskattad stjärna. En match med en massa stora spelare inblandade.
Tysklands störste inom fotbollen, både som spelare och ledare, Franz Beckenbauer, ställde upp. Han sa en gång att Ronnie var en av de allra bästa målvakter han mött. Matchen drog 35 000 åskådare och alla intäkterna tillföll Ronnie. Det var unikt. Han var den förste icke tysk som förärades denna hedersbetygelse.
Det var inte lätt att vinna tyskarnas hjärta, man favoriserade gärna sina egna, ”utlänningarna” fick minsann visa stordåd för att vinna folkets kärlek.
Ronnie var varm och vänlig, artig och juste, han stod vid sitt ord och behöll hela livet sin ödmjukhet och en tacksamhet över att livet hade velat honom väl och låtit honom lyckas.
Han behandlade alla lika och med respekt. Vid möttes lite då och då i diverse sammanhang också nere i Skåne, han behöll sitt öppna, ödmjuka sätt livet ut.
En stor målvakt, en stor människa. Jag är glad att ha känt honom och ledsen över att han inte längre finns.
Mest lästa just nu
Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden
Plötsligt har han fått en skandal i knäet.
- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar