Då , nära konkurs, nu: bäddat för succé

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Han har till och med fått berätta för kungaparet om hur förvandlingen gick till. Kungen och drottningen  besökte hockeyhallen vid sitt besök i Oskarshamn och då fick klubbdirektör Martin Åkerberg guida kungaparet i  och intyga vilken betydelse ishockeyn har  i stan.

industrijätten Be Ge och fansen har tillsammans gjort det möjligt att skapa ett framgångsrikt hockeylag i Oskarshamn.

Några år tidigare hade klubben balanserat på konkursens brant. Föreningen vädjade och fick kommunal hjälp och hotet om nedflyttning till en lägre serie kunde undvikas.

Avgörandet i kväll

 Sju år senare har laget från ostkusten slagit ut klassikerlaget Leksand i SM-slutspelet och har tvingat fram en sjunde och direkt avgörande match mot serieettan Rögle i kvartsfinal.

Som en röd tråd i föreningen lyser Martin Åkerberg, klubbdirektören som började på ståplats som supporter – och som nu leder en organisation som chockat hockey-Sverige.

Betydelsen av en stark kan ledare kan aldrig överskattas. Under Åkerbergs ledning har IKO tagit steg för steg, och vid senaste bokslutet redovisades ett överskott på 3.3 miljoner kronor. Det egna kapitalet uppgick till 9,7 miljoner kronor.

Det är växelpengar vid jämförelse med SHL:s ekonomiska jättar som Frölunda och Färjestad. Åkerberg och hans medarbetare har dock visat att det går att bygga lag – även med en mindre plånbok.

Bygger också ekonomi

Säsongens spelarbudget tangerar 30 miljoner strecket,  Rögles lönekonto är det dubbla, men det ska poängteras -även Rögle är ute på en resa. 

Vi minns ett lag som tidigare hoppade mellan våra högsta divisioner. Genombrottet ägde rum redan förra säsongen, finalförlust mot Växjö. I år vann laget Champions Hockey League, finalslog finska Tappara, och allt annat än seger mot Oskarshamn kommer att upplevas som ett fiasko.

Där Rögle har finansfamiljen Eric Paulsson i ryggen, med investmentbolaget Backahill på framträdande plats på matchstället, har industrijätten Be Ge en central roll i Martin Åkerbergs Oskarhamn.

Det var 1934 som Bror Göthe Persson grundlade koncernen genom att överta en bensinstation i centralt läge. Han insåg tidigt vilken roll bilismen skulle komma att spela. Verksamheten växte,  och entreprenör Persson tog intiativ till den karosserifabrik som i dag ägs av Scania.

Be Ge koncernen finns i dag över hela världen, men hjärtat finns i Oskarshamn och finns alltid till hands i ekonomiskt besvärliga lägen för Martin Åkerberg.

Arenans storlek och ägarbild har också betydelse – här är Oskarshamn i svårt underläge gentemot Rögle.

 Be Ge Hockeycenter i Oskarshamn, är utsåld vid  3 275 åskådare, arenan ägs av kommunen och Åkerberg tvingas årligen betala hyresavgift till kommunen.  En ny arena är i antågande, kommunen har sagt ja till ett projekt i storleksordningen 4 500 åskådare till en kostnad av 325 miljoner. Byggstart nästa år och klar för spel säsongen 2025-2026.

Nytt även i Ängelholm

Nybyggda Catena Arena i Ängelholm, med plats för 6310   åskådare ägs  av Arenabolaget i Ängelholm AB. Största aktieägare är Backahill med 48 procent, följt av PEAB 11 procent, Ängelholms kommun 11 procent. Resterande poster, 30 procent ägs av flera, bland annat Rögles bäste spelare genom tiderna, backen Kenny Jönsson.

Ägarfördelningen avslöjar att Rögles klubbchef, Daniel Koch, sitter vid ett väl dukat bord, där loge och restaurang-verksamheten är betydande inkomstkällor.

IK Oskarshamn slår ur underläge, precis som laget gjorde när favorittippade Timrå föll i den hockeyallsvenskan finalen 2019 – mot just Oskarshamn i ”game seven”.

Det är match där vinnaren tar allt, och som i sportvärlden omges med en närmast gåtfull stämpel. 

Tidernas största slutspelsskräll finns inom räckhåll för en förening som bildades så sent som 1970 efter en sammanslagning av ortens två storheter. Oskarshamns AIK och IFK Oskarshamn.

I kommunen bor cirka 28 000 invånare och kommunens största kändis, före 2022 års hockeyhjältar,  är Axel Petersson (1868-1925). Med tillnamn ”Dödehultarn”, född i Döderhults socken utanför Oskarshamn. Specialite: Träskulpturer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.