Då , nära konkurs, nu: bäddat för succé

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Han har till och med fått berätta för kungaparet om hur förvandlingen gick till. Kungen och drottningen  besökte hockeyhallen vid sitt besök i Oskarshamn och då fick klubbdirektör Martin Åkerberg guida kungaparet i  och intyga vilken betydelse ishockeyn har  i stan.

industrijätten Be Ge och fansen har tillsammans gjort det möjligt att skapa ett framgångsrikt hockeylag i Oskarshamn.

Några år tidigare hade klubben balanserat på konkursens brant. Föreningen vädjade och fick kommunal hjälp och hotet om nedflyttning till en lägre serie kunde undvikas.

Avgörandet i kväll

 Sju år senare har laget från ostkusten slagit ut klassikerlaget Leksand i SM-slutspelet och har tvingat fram en sjunde och direkt avgörande match mot serieettan Rögle i kvartsfinal.

Som en röd tråd i föreningen lyser Martin Åkerberg, klubbdirektören som började på ståplats som supporter – och som nu leder en organisation som chockat hockey-Sverige.

Betydelsen av en stark kan ledare kan aldrig överskattas. Under Åkerbergs ledning har IKO tagit steg för steg, och vid senaste bokslutet redovisades ett överskott på 3.3 miljoner kronor. Det egna kapitalet uppgick till 9,7 miljoner kronor.

Det är växelpengar vid jämförelse med SHL:s ekonomiska jättar som Frölunda och Färjestad. Åkerberg och hans medarbetare har dock visat att det går att bygga lag – även med en mindre plånbok.

Bygger också ekonomi

Säsongens spelarbudget tangerar 30 miljoner strecket,  Rögles lönekonto är det dubbla, men det ska poängteras -även Rögle är ute på en resa. 

Vi minns ett lag som tidigare hoppade mellan våra högsta divisioner. Genombrottet ägde rum redan förra säsongen, finalförlust mot Växjö. I år vann laget Champions Hockey League, finalslog finska Tappara, och allt annat än seger mot Oskarshamn kommer att upplevas som ett fiasko.

Där Rögle har finansfamiljen Eric Paulsson i ryggen, med investmentbolaget Backahill på framträdande plats på matchstället, har industrijätten Be Ge en central roll i Martin Åkerbergs Oskarhamn.

Det var 1934 som Bror Göthe Persson grundlade koncernen genom att överta en bensinstation i centralt läge. Han insåg tidigt vilken roll bilismen skulle komma att spela. Verksamheten växte,  och entreprenör Persson tog intiativ till den karosserifabrik som i dag ägs av Scania.

Be Ge koncernen finns i dag över hela världen, men hjärtat finns i Oskarshamn och finns alltid till hands i ekonomiskt besvärliga lägen för Martin Åkerberg.

Arenans storlek och ägarbild har också betydelse – här är Oskarshamn i svårt underläge gentemot Rögle.

 Be Ge Hockeycenter i Oskarshamn, är utsåld vid  3 275 åskådare, arenan ägs av kommunen och Åkerberg tvingas årligen betala hyresavgift till kommunen.  En ny arena är i antågande, kommunen har sagt ja till ett projekt i storleksordningen 4 500 åskådare till en kostnad av 325 miljoner. Byggstart nästa år och klar för spel säsongen 2025-2026.

Nytt även i Ängelholm

Nybyggda Catena Arena i Ängelholm, med plats för 6310   åskådare ägs  av Arenabolaget i Ängelholm AB. Största aktieägare är Backahill med 48 procent, följt av PEAB 11 procent, Ängelholms kommun 11 procent. Resterande poster, 30 procent ägs av flera, bland annat Rögles bäste spelare genom tiderna, backen Kenny Jönsson.

Ägarfördelningen avslöjar att Rögles klubbchef, Daniel Koch, sitter vid ett väl dukat bord, där loge och restaurang-verksamheten är betydande inkomstkällor.

IK Oskarshamn slår ur underläge, precis som laget gjorde när favorittippade Timrå föll i den hockeyallsvenskan finalen 2019 – mot just Oskarshamn i ”game seven”.

Det är match där vinnaren tar allt, och som i sportvärlden omges med en närmast gåtfull stämpel. 

Tidernas största slutspelsskräll finns inom räckhåll för en förening som bildades så sent som 1970 efter en sammanslagning av ortens två storheter. Oskarshamns AIK och IFK Oskarshamn.

I kommunen bor cirka 28 000 invånare och kommunens största kändis, före 2022 års hockeyhjältar,  är Axel Petersson (1868-1925). Med tillnamn ”Dödehultarn”, född i Döderhults socken utanför Oskarshamn. Specialite: Träskulpturer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.