Hoten ökar från de största förbunden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är oro i RF-familjen och ordföranden Björn Eriksson går i otakt med flera av medlemsförbunden.

 Stora specialidrottsförbund, som fotbollen, skramlar med att lämna Björns fögderi och mindre, som Fäktförbundet, SvFF, har för andra gången vänt sig till Förvaltningsdomstolen och överklagat beslutet om statligt stöd för 2022.

Den svenska idrottsmodellen fungerar inte längre. RF kan inte både representera idrotten och agera i myndighets ställe, säger  SvFF:s, ordförande Otto Drakenberg.

Det är RF:s fördelningsnyckel av bidrag som upprör. Drakenberg som representerar 52 klubbar får i statligt bidrag för 2022 totalt 2 960 000 kronor mot 3 140 000 kronor för 2021.

Han hävdar att RF:s inriktning sedan 2019 har varit att små förbund är ineffektiva och bör tvingas gå ihop med andra. Därför ska stödet till små  förbund minska succesivt. 

De stora<ligger bakom

Drakenberg anser att Riksidrottsstyrelsen, som domineras av stora och medelstora förbund och som även utgör majoritet på  RF-stämman ligger bakom kursändringen. De mindre förbunden, som SvFF, saknar företrädare i Riksidrottsstyrelsen.

Björn Eriksson är inte omedveten om missnöjet. Nyligen kallade han till sig ett 30-tal representanter från specialförbunden för att rensa luften och ett ”råd för ekonomiska stödsystem” inrättades.

-Min utgångspunkt är, och det tror jag också är statens, är att bidragsnyckeln fastställs av RF, efter beslut på RF-stämman. Den här debatten om fördelningen brukar återkomma med 10 års intervaller. Det stod senast i fokus vid 2011 års stämma i Örebro, säger Björn Eriksson.

Efter en motion av triathlon-förbundet vid 2021 år stämma fastställdes ett tak på 10 procent, d v s inget förbund ska erhålla mer än tio procent av det statliga bidraget. Ett beslut som missgynnade fotbollen som i ett slag förlorade cirka 25 miljoner. Det är bakgrunden till att ordföranden Karl Erik Nilsson har initierat en utredning för att se över konsekvenser vid ett RF-utträde.

Tydlig majoritet 

Motionen togs med tydlig majoritet, 112 röster för, 68 emot.

Noterbart är att RF, läs Björn Eriksson, röstade emot triathlon-förbundet. Fotbollen har därefter  begärt en rättslig prövning av beslutet att införa en tak regel. Efter skiljenämnds förfarande meddelades i mars 2022 att fotbollens klagan lämnades utan bifall.

Otto Drakenberg agerade också i höstas och begärde att få prövat hos Förvaltningsdomstolen om RF-beslutet uppfyllde lagens krav om myndighetsutövning.

 Kravet avvisades med motivering att den som klagar måste vara drabbad själv för att kunna överklaga med stöd av Europakonventionen för mänskliga rättigheter  (EKMR).

"Fotbollen kan få klaga"

-I det bidragsbeslut som nu överklagas kan vi visa att SvFF drabbas, och därmed uppfyller EKMR:s krav på att få klaga, hävdar Otto Drakenberg.

-Den normala vägen är att via motioner vid RF-stämma söka stöd för sina förslag. Idrotten ska inte belasta våra domstolar, hävdar Björn Eriksson.

På SvFF:s hemsida riktar Otto Drakenberg en rejäl bredsida mot RF-styret.

”Långsiktigt kommer de idrotter som är minst och de som är störst att drabbas eftersom maktbalansen finns i mitten. Denna situation kvarstår så länge politikerna inte agerar och ger svensk idrott en vettig organisation så att vi kan koncentrera oss på idrottsverksamheten.”

En passning till migrationsminister, tillika idrottsminister, Anders Ygeman (s) att agera.

"Inte belasta domstolar"

Nuvarande bidragsfördelning, som bygger på den omdiskuterade takregeln, har skapat osämja bland RF:s 72 specialidrottsförbund, som fotbollen och fäktningen. Det visar den stora lusten att söka gehör för sin klagan hos landets domstolar.

-Totalt sett har RF aldrig fördelat så stora belopp som under 2022. I närtid kommer regeringens så kallade återstartspengar, över en halv miljard, att gynna idrotten, betonar Björn Eriksson.

-Synpunkter på bidragsregler och annat är bra. Vi har, och ska ha, ett öppet debattklimat, men att belasta våra domstolar och ropa efter ingrepp från statens sida är fel väg, avslutar Björn Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.