15-0, ett resultat ovärdigt fotbollstjejerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige slog Georgien i ett VM-kval i fotboll med 15-0.

Det är genant och ovärdigt för alla parter.. Det som om Mike Tyson mött Paolo Roberto. Misshandel. Kanske mord.

Damfotbollen är värd respekt - inte skämtmatcher

Förbundskapten Peter Gerhardsson kan inte heller tycka att klasskillnaden gynnar damfotbollens utveckling.

Den kvinnliga fotbollen har alltid varit stark i Sverige. Trots att mycket återstår och jämställdheten ännu är ett avlägset mål i många länder har Sverige ändå kommit långt.

I Qatar, där herrarna skall spela VM i november-december, får inte ens kvinnor spela fotboll.

Det var det och mycket annat klokt som Lise Klaverness, ordförande för Norges Fotbollförbund, vågade ställa sig upp och säga från talarstolen på Fifa-kongressen i Qatar. Hon vågade ryta mitt inne i det farliga lejonets kul och för detta har hon redan välförtjänt prisats i Norge.

- Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare, sa hon också.

Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati, fotboll för alla, för flickor och pojkar av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är sådant som Fifas lättköpta herrar också måste våga säga. Och åtgärda.

Växer långsamt

Det vågade Lise Klaverness säga mitt bland alla männen i församlingen och gav därmed både arrangörslandet och fotbollens högsta organisation, Fifa, som 2010 bestämde att VM skulle spelas i Qatar, en välförtjänt känga.

Det var ett starkt tal, modigt och fullkomligt i harmoni med vad de flesta av oss tycker.

Det var ett sätt att visa att kvinnorna nu också vill ta för sig i den mansdominerade fotbollen.

Men när det gäller själva fotbollen finns mycket kvar att göra. Den internationella damfotbollen växer långsamt men det måste få ta den tid som behövs.

Den blir inte bättre av förnedrande matcher som slutar 15-0 eller ännu mera.

Skillnaderna i kvalitet är enorma i den internationella damfotbollen och den blir inte bättre av man låter vissa agera slagpåsar i matcher som för det bättre laget inte är värt mer än en vanlig träning. Kanske mindre.

I herrfotbollen lottas de s k blåbärsnationerna också in i VM:s och EM:s gruppspel. Men där är de stora utklassningssiffrorna ovanliga. Här kan Färöarna ge ”mamma” Danmark en match, här kan Nordmakedonien till och med slå ut Europamästarna Italien. I Europa-league kan lilla Bodö/Glimt vinna hemma över självaste Roma.

Meningslösa matcher

Det fanns tidigare ett förkval, ett gruppspel för de lägre rankade. Det var fotboll på någorlunda justa villkor.

Nu går 51 länder rakt in i gruppspelsfasen. För vissa blir det ungefär som om ett nystartat damlag i Sverige skulle börja direkt i högsta serien.

I det aktuella VM-kvalet har fjorton matcher slutat med segrar med minst tio måls marginal.

Spanien-Färoarna 12-0, Belgien-Armenien 19-0, England-Skottland 20-0 till exempel. Och så nu senast Polen-Armenien 12-0 och Sverige borta mot Georgien 15-0.

Med dessa från början kända och stora kvalitetsskillnader blir matcherna meningslösa.

De som försvarar  den rådande ordningen framhåller att de lågt rankade lagen (Georgien ligger 123 platser efter Sverige i Fifa-rankingen) måste få vara med och se och lära.

Hur mycket utvecklas ett lag som blir totalt förnedrat? Som knappt får låna bollen, som inte ens kan försvara sig, som är taktiskt ofullgånget? Hur stimulerande är det för lagen som vinner med tvåsiffriga tal?

Klättra stegvis

Det är som i skolan; man kan inte ge de smarta mattegenierna exakt samma utbildning som de uppenbart svaga. Alla måste få möjligheter till utveckling på sin nivå. De svaga måste lyftas, de starkaste måste få utvecklas så långt de har möjlighet. Att behandla lika i de här sammanhangen är att vara orättvis mot båda.

Damfotbollens utveckling på senare år följer utvecklingen i samhället. När de stora klubbarna också bildar lag för kvinnor och ger dem resurser kommer mycket att hända - för ett fåtal. Det kommer heller inte att hjälpa de svaga länderna med dåliga eller nästan obefintliga ligor med spelare som inte är attraktiva på den öppna marknaden. 

De svaga måste få klättra stegvis.

Det hjälper inte damfotbollens utveckling att man försöker få den att se bredare ut än vad den är. Det avslöjar bara ojämnheterna. Det vore bättre med genomtänka och Fifa-stödda utvecklingsprogram och förändrade synsätt hos länder som ännu inte tagit damfotbollen på allvar.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.