15-0, ett resultat ovärdigt fotbollstjejerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige slog Georgien i ett VM-kval i fotboll med 15-0.

Det är genant och ovärdigt för alla parter.. Det som om Mike Tyson mött Paolo Roberto. Misshandel. Kanske mord.

Damfotbollen är värd respekt - inte skämtmatcher

Förbundskapten Peter Gerhardsson kan inte heller tycka att klasskillnaden gynnar damfotbollens utveckling.

Den kvinnliga fotbollen har alltid varit stark i Sverige. Trots att mycket återstår och jämställdheten ännu är ett avlägset mål i många länder har Sverige ändå kommit långt.

I Qatar, där herrarna skall spela VM i november-december, får inte ens kvinnor spela fotboll.

Det var det och mycket annat klokt som Lise Klaverness, ordförande för Norges Fotbollförbund, vågade ställa sig upp och säga från talarstolen på Fifa-kongressen i Qatar. Hon vågade ryta mitt inne i det farliga lejonets kul och för detta har hon redan välförtjänt prisats i Norge.

- Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare, sa hon också.

Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati, fotboll för alla, för flickor och pojkar av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är sådant som Fifas lättköpta herrar också måste våga säga. Och åtgärda.

Växer långsamt

Det vågade Lise Klaverness säga mitt bland alla männen i församlingen och gav därmed både arrangörslandet och fotbollens högsta organisation, Fifa, som 2010 bestämde att VM skulle spelas i Qatar, en välförtjänt känga.

Det var ett starkt tal, modigt och fullkomligt i harmoni med vad de flesta av oss tycker.

Det var ett sätt att visa att kvinnorna nu också vill ta för sig i den mansdominerade fotbollen.

Men när det gäller själva fotbollen finns mycket kvar att göra. Den internationella damfotbollen växer långsamt men det måste få ta den tid som behövs.

Den blir inte bättre av förnedrande matcher som slutar 15-0 eller ännu mera.

Skillnaderna i kvalitet är enorma i den internationella damfotbollen och den blir inte bättre av man låter vissa agera slagpåsar i matcher som för det bättre laget inte är värt mer än en vanlig träning. Kanske mindre.

I herrfotbollen lottas de s k blåbärsnationerna också in i VM:s och EM:s gruppspel. Men där är de stora utklassningssiffrorna ovanliga. Här kan Färöarna ge ”mamma” Danmark en match, här kan Nordmakedonien till och med slå ut Europamästarna Italien. I Europa-league kan lilla Bodö/Glimt vinna hemma över självaste Roma.

Meningslösa matcher

Det fanns tidigare ett förkval, ett gruppspel för de lägre rankade. Det var fotboll på någorlunda justa villkor.

Nu går 51 länder rakt in i gruppspelsfasen. För vissa blir det ungefär som om ett nystartat damlag i Sverige skulle börja direkt i högsta serien.

I det aktuella VM-kvalet har fjorton matcher slutat med segrar med minst tio måls marginal.

Spanien-Färoarna 12-0, Belgien-Armenien 19-0, England-Skottland 20-0 till exempel. Och så nu senast Polen-Armenien 12-0 och Sverige borta mot Georgien 15-0.

Med dessa från början kända och stora kvalitetsskillnader blir matcherna meningslösa.

De som försvarar  den rådande ordningen framhåller att de lågt rankade lagen (Georgien ligger 123 platser efter Sverige i Fifa-rankingen) måste få vara med och se och lära.

Hur mycket utvecklas ett lag som blir totalt förnedrat? Som knappt får låna bollen, som inte ens kan försvara sig, som är taktiskt ofullgånget? Hur stimulerande är det för lagen som vinner med tvåsiffriga tal?

Klättra stegvis

Det är som i skolan; man kan inte ge de smarta mattegenierna exakt samma utbildning som de uppenbart svaga. Alla måste få möjligheter till utveckling på sin nivå. De svaga måste lyftas, de starkaste måste få utvecklas så långt de har möjlighet. Att behandla lika i de här sammanhangen är att vara orättvis mot båda.

Damfotbollens utveckling på senare år följer utvecklingen i samhället. När de stora klubbarna också bildar lag för kvinnor och ger dem resurser kommer mycket att hända - för ett fåtal. Det kommer heller inte att hjälpa de svaga länderna med dåliga eller nästan obefintliga ligor med spelare som inte är attraktiva på den öppna marknaden. 

De svaga måste få klättra stegvis.

Det hjälper inte damfotbollens utveckling att man försöker få den att se bredare ut än vad den är. Det avslöjar bara ojämnheterna. Det vore bättre med genomtänka och Fifa-stödda utvecklingsprogram och förändrade synsätt hos länder som ännu inte tagit damfotbollen på allvar.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen