15-0, ett resultat ovärdigt fotbollstjejerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige slog Georgien i ett VM-kval i fotboll med 15-0.

Det är genant och ovärdigt för alla parter.. Det som om Mike Tyson mött Paolo Roberto. Misshandel. Kanske mord.

Damfotbollen är värd respekt - inte skämtmatcher

Förbundskapten Peter Gerhardsson kan inte heller tycka att klasskillnaden gynnar damfotbollens utveckling.

Den kvinnliga fotbollen har alltid varit stark i Sverige. Trots att mycket återstår och jämställdheten ännu är ett avlägset mål i många länder har Sverige ändå kommit långt.

I Qatar, där herrarna skall spela VM i november-december, får inte ens kvinnor spela fotboll.

Det var det och mycket annat klokt som Lise Klaverness, ordförande för Norges Fotbollförbund, vågade ställa sig upp och säga från talarstolen på Fifa-kongressen i Qatar. Hon vågade ryta mitt inne i det farliga lejonets kul och för detta har hon redan välförtjänt prisats i Norge.

- Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare, sa hon också.

Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati, fotboll för alla, för flickor och pojkar av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är sådant som Fifas lättköpta herrar också måste våga säga. Och åtgärda.

Växer långsamt

Det vågade Lise Klaverness säga mitt bland alla männen i församlingen och gav därmed både arrangörslandet och fotbollens högsta organisation, Fifa, som 2010 bestämde att VM skulle spelas i Qatar, en välförtjänt känga.

Det var ett starkt tal, modigt och fullkomligt i harmoni med vad de flesta av oss tycker.

Det var ett sätt att visa att kvinnorna nu också vill ta för sig i den mansdominerade fotbollen.

Men när det gäller själva fotbollen finns mycket kvar att göra. Den internationella damfotbollen växer långsamt men det måste få ta den tid som behövs.

Den blir inte bättre av förnedrande matcher som slutar 15-0 eller ännu mera.

Skillnaderna i kvalitet är enorma i den internationella damfotbollen och den blir inte bättre av man låter vissa agera slagpåsar i matcher som för det bättre laget inte är värt mer än en vanlig träning. Kanske mindre.

I herrfotbollen lottas de s k blåbärsnationerna också in i VM:s och EM:s gruppspel. Men där är de stora utklassningssiffrorna ovanliga. Här kan Färöarna ge ”mamma” Danmark en match, här kan Nordmakedonien till och med slå ut Europamästarna Italien. I Europa-league kan lilla Bodö/Glimt vinna hemma över självaste Roma.

Meningslösa matcher

Det fanns tidigare ett förkval, ett gruppspel för de lägre rankade. Det var fotboll på någorlunda justa villkor.

Nu går 51 länder rakt in i gruppspelsfasen. För vissa blir det ungefär som om ett nystartat damlag i Sverige skulle börja direkt i högsta serien.

I det aktuella VM-kvalet har fjorton matcher slutat med segrar med minst tio måls marginal.

Spanien-Färoarna 12-0, Belgien-Armenien 19-0, England-Skottland 20-0 till exempel. Och så nu senast Polen-Armenien 12-0 och Sverige borta mot Georgien 15-0.

Med dessa från början kända och stora kvalitetsskillnader blir matcherna meningslösa.

De som försvarar  den rådande ordningen framhåller att de lågt rankade lagen (Georgien ligger 123 platser efter Sverige i Fifa-rankingen) måste få vara med och se och lära.

Hur mycket utvecklas ett lag som blir totalt förnedrat? Som knappt får låna bollen, som inte ens kan försvara sig, som är taktiskt ofullgånget? Hur stimulerande är det för lagen som vinner med tvåsiffriga tal?

Klättra stegvis

Det är som i skolan; man kan inte ge de smarta mattegenierna exakt samma utbildning som de uppenbart svaga. Alla måste få möjligheter till utveckling på sin nivå. De svaga måste lyftas, de starkaste måste få utvecklas så långt de har möjlighet. Att behandla lika i de här sammanhangen är att vara orättvis mot båda.

Damfotbollens utveckling på senare år följer utvecklingen i samhället. När de stora klubbarna också bildar lag för kvinnor och ger dem resurser kommer mycket att hända - för ett fåtal. Det kommer heller inte att hjälpa de svaga länderna med dåliga eller nästan obefintliga ligor med spelare som inte är attraktiva på den öppna marknaden. 

De svaga måste få klättra stegvis.

Det hjälper inte damfotbollens utveckling att man försöker få den att se bredare ut än vad den är. Det avslöjar bara ojämnheterna. Det vore bättre med genomtänka och Fifa-stödda utvecklingsprogram och förändrade synsätt hos länder som ännu inte tagit damfotbollen på allvar.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.