Sant: hockeyekonomin är i full ordning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samtliga föreningar i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan har beviljats elitlicens för spel i respektive serier säsongen 2022-2023.  Det är ett bra betyg till ekonomiskt ansvariga i hockey-Sverige. 

-Svensk ishockey har samlat tagit sig igenom två år av pandemi på ett imponerande sätt, kommenterar Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

18 svenska ishockeyspelare tar sitt pick och pack och väljer en fortsättning i NHL.

-Det statliga stödet ur RF:s krispaket har haft stor betydelse. Vår rörelse är skyldigt myndigheten ett stort tack, meddelar Anders Larsson.

Ännu en intäktskälla, som växer i betydelse, är det nya NHL-avtalet som skrevs i vintras.  Varje NHL-övergång uppskattats vara värd 3,6 miljoner kronor, visserligen ett blygsamt belopp jämfört med fotbollens summor, men ändå ett steg i rätt riktning.

18 spelare flyttar till NHL

12 av 14 SHL klubbar får ersättning med Leksand i topp på 16,2 miljoner följt av Frölunda, 14.,4 miljoner.  Totalt 18 spelare har hittills tecknat NHL-kontrakt. Leksand har tappat sex spelare, bland dem succéspelaren från VM, Nils Åman till Vancouver och talangen Emil Heineman till Montreal.

Idrottens Affärer har nyligen redovisat bokslutssiffror för SHL-lagen. Färjestad spelar i en egen division med en omsättning på 190 577 miljoner kronor. Samtidigt växte det egna kapitalet från 114 miljoner till 130 miljoner kronor. 

I sitt sommarbrev till svensk ishockey,  på förbundets webbplats, oroas Anders Larsson av bristen på domare. I en del regioner har till och med matcher ställts in på grund av att domare saknas.

Nu utlovas 500 000 kronor extra till distrikten för en nystart på domarutbildningen.

Anders Larsson tecknar i övrigt en ljus bild av svensk ishockey,  men väljer att förbigå den gångna säsongen stora strid kring Hockeyettan-lagen Boden och Karlskrona. 

Klubbar vägrade spela, beskyllningar om kartellbildning, avtalsbråk, och  dispensbeviljande av RIN, Riksidrottsnämnden. Allt belyst av Idrottens Affärer.

Kan uteslutas

Senast den 15 augusti har förbundet beordrats av RF-basen Björn Ericsson att ändra i sina tävlingsbestämmelser, den ifrågasatta paragrafen 6:1 som tvingar lag i förbundsserie att tillhöra en ligaorganisation.

Fortsatt vägran av förbundet kan innebära uteslutning ur RF-familjen, och en ekonomisk härdsmälta som svensk ishockey omöjligen kan bära. 

Förbundet har också att ta ställningen till relationen med KHL och rysk ishockey. Två svenska spelare har signerat nya kontrakt med ryska lag, först ur var Robin Press och senast Fredrik Claesson som skrivit kontrakt med CSKA Moskva, arméns egen klubb.

IIHF, det internationella förbundet, vägrar att ta ställning, ” av juridiska grunder”.  Det svenska förbundet borde rimligen klargöra att kontrakt med ryska lag innebär ett tydligt nej till uppdrag på landslagsnivå. Precis som basketen agerade med Jonas Jerebko, stoppad från  blågult efter avtal med CSKA Moskva.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.