Hockeyn borde lära av fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi skriver början av juli – men det är redan hockeyfeber i Ängelholm. Stadens kelgrisar,  Rögle BK,  regerande Champions Hockey League mästare och SM-semifinalist i våras, meddelar att försäljningen av säsongkort slår alla tidigare rekord.

17:e september är det SHL-premiär mot Brynäs och redan nu är nya Catena Arena fylld till hälften. En ny fjärde våning att öppnats upp och det innebär ett publiktak på 6 350 personer.

Nya Catena Arena i Ängelholm har fått en ny fjärde våning och har nu plats för6 350 personer.

Över 3000 säsongkort i fyra kategorier har tills nu funnit ägare, allt från ståplats, 1 150 kronor, eller säsongkort Guld á 15 000 kronor, då ingår samtliga matcher i arenan, även slutspel. I övriga kategorier ingår, tränings – och seriematcher i SHL, dock inte slutspel.

Med 9 000 kronor i snittpris på säsongkorten har Rögle redan nu säkrat 27 miljoner kronor.

Svenskar fast i Ryssland

Ryska Sport-Express skrev på tisdagen att överenskommelse har träffats mellan KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod och den svenska duon Daniel Zaar/Theodor Lennström.

 De hade båda kontrakt över kommande säsong, 2022-23 men enligt Sport-Express har en ekonomisk uppgörelse träffats men den ryska klubben och duons senaste svenska klubbar, Rögle och Färjestad. 

Andra svenska spelare, som NHL-meriterade Jakob Lilja, sitter ännu fast i avtal med sin ryska KHL-klubb, Barys Nur Sultan. För sajten HockeyNews berättar han om sin besvärliga sits. 

Han vill absolut inte återvända för spel i KHL-, och kan inte heller påräkna någon hjälp, av varken det svenska förbundet eller IIHF, det internationella förbundet.

-Kontraktet är värt mer än vad jag kan gå in och köpa ut mig för.  Det är i så fall om någon klubb kan göra det, och klubbar har försökt förhandla men det har inte blivit något, berättar Lilja.

De får ingen hjälp

Det svenska förbundet anser att det är IIHF som ska agera i ärenden liknande Liljas. Beskedet från IIHF, där den svenske ordföranden Anders Larsson, ingår i den styrande församlingen ”the council” är att det är ett avtal mellan spelaren och föreningen. Något som har meddelats av IIHF:s ”legal department” och deras jurister.

Jag tycker det är svagt agerat av ishockeyn, ett stelbent resonemang med minimal hänsyn till spelare som fastnat i en limboliknande situation på grund av Rysslands invasion av Ukraina, som fördöms av en hel värld. 

Det borde gå att lösa, förklara gällande kontrakt ogiltiga och bevilja transfers kort för spel i annan liga. Eller vill inte nyvalde IIHF-ordföranden Luc Tardiff hamna i onåd hos det mäktiga ryska förbundet?

 I  stället för att visa handlingskraft och avståndstagande skickas frågan till IIHF:s jurister för avgörande.  Det är både fegt och ryggradslöst. Som situationen är nu ska spelaren, med hjälp av sin agent, försöka avsluta sitt avtal med föreningen.

Vårens VM-spelare, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, köpte sig fria från sin ryska klubb , CSKA Moskva. Enligt uppgift betalade var och en cirka fem miljoner för att komma loss från sina kontrakt. De har båda nya klubbadresser i Schweiz för kommande säsong. 

Jakob Lilja tränar på egen hand hemma i Skåne.  Den ryska klubben sitter på transferkortet och skulle Lilja välja att skriva på för  annan klubb kan han stängas från allt spel i två år. IIHF:s regelverk är fjärran från den verklighet som råder efter Rysslands angreppskrig.

  I fotboll har kontrakt annullerats, ett exempel är Jordan Larsson, under kontrakt med Spartak Moskva, men som nu är fri att gå som Bosman till annan klubb efter sejouren i AIK. Här ryktas det om Spanien nästa.

Mitt råd: lär av fotbollen.

Avslutningsvis: Hur har backen Robin Press, 27 år, Uppsala-född och med Färjestad 2018-2019 som senast svenska klubb, egentligen tänkt. Eller snarare inte tänkt alls när han nyligen förlängde sitt kontrakt med ryska Severstal Chevepovets.

Robin har två landskamper för Tre Kronor i sitt CV men kan glömma ytterligare kamper. 

-Ja, det var ett anmärkningsvärt beslut, kommenterade förbundets generalsekreterare Johan Stark.

Förbundsstyrelsen väntas ta beslutet senare i sommar – glöm Tre Kronor.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.