Hockeyn borde lära av fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi skriver början av juli – men det är redan hockeyfeber i Ängelholm. Stadens kelgrisar,  Rögle BK,  regerande Champions Hockey League mästare och SM-semifinalist i våras, meddelar att försäljningen av säsongkort slår alla tidigare rekord.

17:e september är det SHL-premiär mot Brynäs och redan nu är nya Catena Arena fylld till hälften. En ny fjärde våning att öppnats upp och det innebär ett publiktak på 6 350 personer.

Nya Catena Arena i Ängelholm har fått en ny fjärde våning och har nu plats för6 350 personer.

Över 3000 säsongkort i fyra kategorier har tills nu funnit ägare, allt från ståplats, 1 150 kronor, eller säsongkort Guld á 15 000 kronor, då ingår samtliga matcher i arenan, även slutspel. I övriga kategorier ingår, tränings – och seriematcher i SHL, dock inte slutspel.

Med 9 000 kronor i snittpris på säsongkorten har Rögle redan nu säkrat 27 miljoner kronor.

Svenskar fast i Ryssland

Ryska Sport-Express skrev på tisdagen att överenskommelse har träffats mellan KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod och den svenska duon Daniel Zaar/Theodor Lennström.

 De hade båda kontrakt över kommande säsong, 2022-23 men enligt Sport-Express har en ekonomisk uppgörelse träffats men den ryska klubben och duons senaste svenska klubbar, Rögle och Färjestad. 

Andra svenska spelare, som NHL-meriterade Jakob Lilja, sitter ännu fast i avtal med sin ryska KHL-klubb, Barys Nur Sultan. För sajten HockeyNews berättar han om sin besvärliga sits. 

Han vill absolut inte återvända för spel i KHL-, och kan inte heller påräkna någon hjälp, av varken det svenska förbundet eller IIHF, det internationella förbundet.

-Kontraktet är värt mer än vad jag kan gå in och köpa ut mig för.  Det är i så fall om någon klubb kan göra det, och klubbar har försökt förhandla men det har inte blivit något, berättar Lilja.

De får ingen hjälp

Det svenska förbundet anser att det är IIHF som ska agera i ärenden liknande Liljas. Beskedet från IIHF, där den svenske ordföranden Anders Larsson, ingår i den styrande församlingen ”the council” är att det är ett avtal mellan spelaren och föreningen. Något som har meddelats av IIHF:s ”legal department” och deras jurister.

Jag tycker det är svagt agerat av ishockeyn, ett stelbent resonemang med minimal hänsyn till spelare som fastnat i en limboliknande situation på grund av Rysslands invasion av Ukraina, som fördöms av en hel värld. 

Det borde gå att lösa, förklara gällande kontrakt ogiltiga och bevilja transfers kort för spel i annan liga. Eller vill inte nyvalde IIHF-ordföranden Luc Tardiff hamna i onåd hos det mäktiga ryska förbundet?

 I  stället för att visa handlingskraft och avståndstagande skickas frågan till IIHF:s jurister för avgörande.  Det är både fegt och ryggradslöst. Som situationen är nu ska spelaren, med hjälp av sin agent, försöka avsluta sitt avtal med föreningen.

Vårens VM-spelare, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, köpte sig fria från sin ryska klubb , CSKA Moskva. Enligt uppgift betalade var och en cirka fem miljoner för att komma loss från sina kontrakt. De har båda nya klubbadresser i Schweiz för kommande säsong. 

Jakob Lilja tränar på egen hand hemma i Skåne.  Den ryska klubben sitter på transferkortet och skulle Lilja välja att skriva på för  annan klubb kan han stängas från allt spel i två år. IIHF:s regelverk är fjärran från den verklighet som råder efter Rysslands angreppskrig.

  I fotboll har kontrakt annullerats, ett exempel är Jordan Larsson, under kontrakt med Spartak Moskva, men som nu är fri att gå som Bosman till annan klubb efter sejouren i AIK. Här ryktas det om Spanien nästa.

Mitt råd: lär av fotbollen.

Avslutningsvis: Hur har backen Robin Press, 27 år, Uppsala-född och med Färjestad 2018-2019 som senast svenska klubb, egentligen tänkt. Eller snarare inte tänkt alls när han nyligen förlängde sitt kontrakt med ryska Severstal Chevepovets.

Robin har två landskamper för Tre Kronor i sitt CV men kan glömma ytterligare kamper. 

-Ja, det var ett anmärkningsvärt beslut, kommenterade förbundets generalsekreterare Johan Stark.

Förbundsstyrelsen väntas ta beslutet senare i sommar – glöm Tre Kronor.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.