Hockeyn borde lära av fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi skriver början av juli – men det är redan hockeyfeber i Ängelholm. Stadens kelgrisar,  Rögle BK,  regerande Champions Hockey League mästare och SM-semifinalist i våras, meddelar att försäljningen av säsongkort slår alla tidigare rekord.

17:e september är det SHL-premiär mot Brynäs och redan nu är nya Catena Arena fylld till hälften. En ny fjärde våning att öppnats upp och det innebär ett publiktak på 6 350 personer.

Nya Catena Arena i Ängelholm har fått en ny fjärde våning och har nu plats för6 350 personer.

Över 3000 säsongkort i fyra kategorier har tills nu funnit ägare, allt från ståplats, 1 150 kronor, eller säsongkort Guld á 15 000 kronor, då ingår samtliga matcher i arenan, även slutspel. I övriga kategorier ingår, tränings – och seriematcher i SHL, dock inte slutspel.

Med 9 000 kronor i snittpris på säsongkorten har Rögle redan nu säkrat 27 miljoner kronor.

Svenskar fast i Ryssland

Ryska Sport-Express skrev på tisdagen att överenskommelse har träffats mellan KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod och den svenska duon Daniel Zaar/Theodor Lennström.

 De hade båda kontrakt över kommande säsong, 2022-23 men enligt Sport-Express har en ekonomisk uppgörelse träffats men den ryska klubben och duons senaste svenska klubbar, Rögle och Färjestad. 

Andra svenska spelare, som NHL-meriterade Jakob Lilja, sitter ännu fast i avtal med sin ryska KHL-klubb, Barys Nur Sultan. För sajten HockeyNews berättar han om sin besvärliga sits. 

Han vill absolut inte återvända för spel i KHL-, och kan inte heller påräkna någon hjälp, av varken det svenska förbundet eller IIHF, det internationella förbundet.

-Kontraktet är värt mer än vad jag kan gå in och köpa ut mig för.  Det är i så fall om någon klubb kan göra det, och klubbar har försökt förhandla men det har inte blivit något, berättar Lilja.

De får ingen hjälp

Det svenska förbundet anser att det är IIHF som ska agera i ärenden liknande Liljas. Beskedet från IIHF, där den svenske ordföranden Anders Larsson, ingår i den styrande församlingen ”the council” är att det är ett avtal mellan spelaren och föreningen. Något som har meddelats av IIHF:s ”legal department” och deras jurister.

Jag tycker det är svagt agerat av ishockeyn, ett stelbent resonemang med minimal hänsyn till spelare som fastnat i en limboliknande situation på grund av Rysslands invasion av Ukraina, som fördöms av en hel värld. 

Det borde gå att lösa, förklara gällande kontrakt ogiltiga och bevilja transfers kort för spel i annan liga. Eller vill inte nyvalde IIHF-ordföranden Luc Tardiff hamna i onåd hos det mäktiga ryska förbundet?

 I  stället för att visa handlingskraft och avståndstagande skickas frågan till IIHF:s jurister för avgörande.  Det är både fegt och ryggradslöst. Som situationen är nu ska spelaren, med hjälp av sin agent, försöka avsluta sitt avtal med föreningen.

Vårens VM-spelare, Joakim Nordström och Lukas Wallmark, köpte sig fria från sin ryska klubb , CSKA Moskva. Enligt uppgift betalade var och en cirka fem miljoner för att komma loss från sina kontrakt. De har båda nya klubbadresser i Schweiz för kommande säsong. 

Jakob Lilja tränar på egen hand hemma i Skåne.  Den ryska klubben sitter på transferkortet och skulle Lilja välja att skriva på för  annan klubb kan han stängas från allt spel i två år. IIHF:s regelverk är fjärran från den verklighet som råder efter Rysslands angreppskrig.

  I fotboll har kontrakt annullerats, ett exempel är Jordan Larsson, under kontrakt med Spartak Moskva, men som nu är fri att gå som Bosman till annan klubb efter sejouren i AIK. Här ryktas det om Spanien nästa.

Mitt råd: lär av fotbollen.

Avslutningsvis: Hur har backen Robin Press, 27 år, Uppsala-född och med Färjestad 2018-2019 som senast svenska klubb, egentligen tänkt. Eller snarare inte tänkt alls när han nyligen förlängde sitt kontrakt med ryska Severstal Chevepovets.

Robin har två landskamper för Tre Kronor i sitt CV men kan glömma ytterligare kamper. 

-Ja, det var ett anmärkningsvärt beslut, kommenterade förbundets generalsekreterare Johan Stark.

Förbundsstyrelsen väntas ta beslutet senare i sommar – glöm Tre Kronor.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen