Ett verkligt hyckleri av SVT

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är farliga tider, ödesklockorna ringer, inflationen stiger liksom räntorna, miljöprotesterna tränger sig ända in på Melodifestivalens scen och en blåbrun högerregeringen funderar på om SvT skall sända sport överhuvudtaget.

Till och med de olympiska spelen känns rödlistade. Har de gamla spelen från 1898 rent av spelet ut sin roll?

Apropå den svenska utredningen inför ett eventuellt OS-arrangemang 2030 publicerades i Svenska Dagbladet krönikören och författaren Lena Anderssons text i ämnet i lördags.  

SVT och idrott. Ständigt diskussionsämne

Den manar till eftertanke och Iinledningen är fullkomligt magnifik:

”Världen kan inte bara fylla på, somligt måste också upphöra. Helst sker det naturligt, när fenomenen fått något så uppenbart bedagat över sig, att de inte utövar samma lockelse. Olympiska spelen hör numera dit. Deras epok är över. Tecknen på att strålglansen har mattats är många. Det senast är att arrangör saknas till vinter-OS 2030.

När då Internationella Olympiska Kommittén ber Sverige att komma till undsättning är detta verkligen ingenting för Svea att bli stolt över. Förfärat borde hon istället fråga sig vad det är som gör att man går till henne när alternativ saknas. Vad är hon för en varelse? Lättlurad, servil och alltför villig, en arbetslös sköka som gläfser av glädje över en luggsliten kund.”

En effektiv snyting

Citatet alltså hämtat från den alltid fascinerande Lena Anderssons (duktig skidåkare i ungdomen för övrigt) senaste kolumn i Svenska Dagbladet.

Det är en så effektiv snyting till de lättsmickrade herrarna och damerna i svensk idrotts ledning att inte mycket mera behöver tilläggas.

Dock; det finns flera tecken på hur svårt det kommer att bli framgent att arrangera olympiska spel. Vinterversionen kan ju spricka bara på miljön, bristen på snö. Men den allt svulstigare huvudakten, sommarspelen, kommer i framtiden också att bli allt svårare att motivera. 

Krig, pandemier, elbrist, skenande kostnader, finanskriser, onödiga byggnationer, miljöförstöring, flygskam 

Det går att göra listan lång över goda skäl att fundera över om dessa gigantiska evenemang verkligen är motiverade längre. 

När de en gång startade, 1896, var det för att sprida idrotten över världen, få ett internationellt utbyte för ungdomen med hjälp av idrotten. Idag finns det världsmästerskap i varenda gren, till och med i bandy. Både inne och ute. Fastän det knappast kan kallas världsomspännande idrotter.

De olympiska spelen har - om man ser till ursprungstankarna om varför de tillkom - spelat ut sin roll.

Skidvärlden krymper

Och att som RF och SOK nu fundera på nya försök att få hit ett vinter-OS, ter sig alltmera löjligt ju mera man tänker på det. Och hos SvT - som till 2030 fått (nej, köpt, rabatterat men för skattepengar)  tillbaka sändningsrättigheterna - jublas det. 

Man borde kanske notera på att vi just nu har en regering som tycker att de kommersiella kanalerna kan sköta idrotten. Dessutom krävs regeringens ekonomiska garantier vilket i logikens namn borde vara omöjligt att få av den nuvarande blåbruna sörjan.

Man kan också undra om Sverige verkligen ens skall fundera på att vara hantlangare åt ett IOK som så till den mildra grad missköter sitt ämbete, flirtar med diktaturerna och vill släppa tillbaka ryssarna på tävlingsbanorna trots att kriget i Ukraina pågår för fullt. Det finns ingen anledning att gå ärenden åt den sådan organisation.

Det finns flera skäl att fundera över vinteridrotterna just nu. Visst, det är underbart vackert, ursvenskt, att se rödblommiga och leende Jonna Sundling och Ebba Ribom visa världen hur man vinner sprinterlopp på skidor. Men fyra svenskor före två norskor i final, norskt på hela prispallen i herrtävlingen; skidvärlden växer inte, den krymper i takt med att snön smälter och skogarna ligger gröna runt de konstgjorda spåren. Återväxten av talanger uteblir när naturliga snölandskap saknas.

Hyckleriet i SvT

Skid-VM pågår för fullt, jag erkänner gärna min stora entusiasm för just längdåkningen; har bevakat en massa OS och VM och SM, umgåtts professionellt med de härliga personligheterna, jag njuter av miljön, jag minns hur väl en kropp mår som motioneras med hjälp av skidor och stavar. Inte en muskel slipper undan. Men likväl; konkurrensen minskar och idag är den  betydligt hårdare och bredare i skidskyttet..

Dock inte så enormt stort att det berättigar att Sveriges Television skickar åtta personer för att täcka evenemanget. Vad tillför egentligen Helena Ekholm och Magdalena Forsberg? Långt, långt mindre än Johan Olsson och Teodor Pettersson i längdstudion. 

Det är för mycket navelskåderi och för lite kritiskt granskande. Och ingen sportsändning (det gäller inte minst också fotbollen) blir bättre med en programledare och tre (3) s k experter i studion.

Nu, med nyvunna TV-rättigheter och allt, skall vi nog inte förvänta oss någon som helst kritiskt granskning av den pågående OS-sonderingen i SvT. Nu har visserligen den f d TV-sportchefen Åsa Edlund Jönsson gått över till andra sidan (hur kan man?)  och blivit OS-pamp men min tro på att granskarna och journalistiken skall vinna över hejaklacksledarna på SvT har inte nämnvärt stärkts av det.

Läste nyligen att SvT irriterats över att Hanna Öberg i en intervjusituation framför kamerorna druckit av den sportdryck hon sponsras av. Tala om att sila mygg och svälja elefanter. Sponsorerna läses upp, tydliga skyltar visas och i åratal har Sveriges Television ”levt på” att se mellan fingrarna. Arrangörer har sålt ut reklamen i sina arenor under förespeglingen att det skall bli TV-sändning, SvT har erbjudits evenemanget gratis och tillfredsställt annonsköparna.. Det är inte ens smygreklam. Det är tydlig reklam-TV och det är bara blindbockarna på företaget som inte ser det.

Hyckleri är bara förnamnet.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen