Spel, en drog som är beroendeframkallande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Spelreklamen är kväljande. Fotbollssändningarnas pauser påfrestande med alla dessa, mer eller mindre kända figuranter, som försöker överträffa varandra att få oss att lägga pengar på spel.

Spelbolagen sköljer över oss som en tsunami.

Att vara beroende måste vara ett helvete.

Spelberoendes förening har att göra

Det går inte att se en fotbollsmatch i reklamfinansierade kanaler utan att besväras av hur Mikael Persbrandt, Marcus Birro, Glenn Hysén och andra med inlevelse försöker locka oss till spelets farliga drog.

Det är klart att de inte kan ställas till svars för att folk spelar bort sina ägodelar och tvingas gå från hus hem eller till och med tar livet av sig i förtvivlan över att ha ställt sin familj på bar backe.

Jag gillar ju Hysén

Alla har ett eget ansvar. Visst. Men vi talar om en drog som är lika beroendeframkallande som tobak och sprit. Att släppa in en spelberoende i en spelbutik eller ut på det obegränsade nätet är som att stänga in en alkis på Systembolaget.

Det går att hålla sig undan, det går att sluta röka och dricka om varorna inte ständigt erbjuds, visas, ställs fram. Det går inte idag för en spelberoende att komma undan. Spelbolagens affischnamn finns överallt. Och låter lika insmickrande ofarliga överallt fast de hela tiden lockar folk i fördärvet.

Glenn Hysén.

Jag gillar ju honom skarpt. För att han alltid var artig och tillmötesgående, rak och ärlig när man träffade honom i intervjusituationer.  Och jag begriper att också han behöver tjäna in till sitt levebröd och ha något spännande att göra efter karriären. Jag förstår spelbolaget också som åker snålskjuts på Hyséns äkta, enkla persona med Göteborgsaccent. Mitt i karriären, stormatcherna i Blåvitt, landslaget och Liverpool, livet som lekte, populariteten, kändisskapet, var han alltid en vanlig enkel göteborgsgrabb. 

Det är en genialisk kombination för ett spelbolag som i frontlinjen kan skicka fram en man som kan ”tjöta” med vem som helst, enkelt och vänligt. Han är en lirare bland lirare. Men…

Det är trist att det inte fanns en trevligare utväg för honom efter karriären än att lägga ner helas sin själv hos ett spelbolag. 

Patetiske Birro

Riktigt komiskt blir det när den alltid sturske Marcus Birro kommer vandrande på gatan i ett försök att vara lite djupsinnigt poetisk - ”Vi är våra drömmar” - plockar upp en boll, hoppar över ett staket och skriker ut sin önskan om att vi alla skall hoppa över samma staket, in till alla de lyckliga som får möjligheten att ruinera sig på ”hans” spelbolag.

Särskilt för den som har försökt hålla en viss kulturell nimbus blir det patetiskt att verbalt framföra spelbolagets inlindande inbjudan. 

Det märks så tydligt, från flera håll, hur spelbolagen i sina reklam-spots försöker låta lite fina och förstående, att man efter kritiken och i ett försök att verka ansvarstagande efter alla larmrapporter om det höga spelberoendet, anlägger en insmickrande, mjukare ton. Det klingar förstås inte det minsta äkta, bara äckligt lockande som en gubbe med en karamellpåse uppe i skogsbrynet.

Spelbolagen har blivit som en tsunami som sköljer över oss. Livsfarligt om man inte är stadigt förankrad. Svårt att stå emot för de som har beroendet, jobbigt också för oss som är totalt ointresserade av spel. Jag lämnade in en tipsrad som 18-åring. Vann ingenting och tröttnade direkt.

Doftar dåligt samvete

Mikael Persbrandt skryter ogenerat med ”det bästa spelbolaget som finns”. Han är förstås mästerlig på att mejsla ut budskapen med sin karaktäristiska, djupa, vackra skådespelarröst men han har också fått ett manus som doftar dåligt samvete, framtvingat av känslan att behöva låta lite mjukare och inte så pådyvlande. ”Lyssna inte bara på oss - tänker efter själv”. ”Det är du som bestämmer”.

Tyvärr, Micke, det vet väl du bättre än de flesta, för den som är slav under ett beroende är det just spriten, knarket, spelet som är starkare än den egna beslutsförmågan. I varje fall för väldigt många.

I grund och botten tar spelbolagen inget ansvar alls. Istället för att varna, ta kontakt, hjälpa kittlar man de ”duktiga” spelarna med bonusar och belöningar för att de skall spela ännu mera. Det är cyniskt.

Det är sånt här SD:s Åkesson borde bry sig om istället för att hetsa upp sig över att utklädda människor läser sagor för barn. 

Spelmissbruket ökar alltid i sämre ekonomiska tider. Under årets första kvartal valde 6.357 personer att registrera sig på spelinspektionens sajt Spelpaus, där man kan stänga av sig själv från spelande hos samtliga spelföretag med svensk licens. Fyra procent av svenskarna har någon form av spelproblem.

En av dem heter Per Holknekt. Han stämmer nu ett par spelbolag. Han säger sig ha bevis för spelbolagens ohederliga metoder och låter mycket övertygad om att kunna vinna.

Vi håller på dig, Per!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.