Spel, en drog som är beroendeframkallande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Spelreklamen är kväljande. Fotbollssändningarnas pauser påfrestande med alla dessa, mer eller mindre kända figuranter, som försöker överträffa varandra att få oss att lägga pengar på spel.

Spelbolagen sköljer över oss som en tsunami.

Att vara beroende måste vara ett helvete.

Spelberoendes förening har att göra

Det går inte att se en fotbollsmatch i reklamfinansierade kanaler utan att besväras av hur Mikael Persbrandt, Marcus Birro, Glenn Hysén och andra med inlevelse försöker locka oss till spelets farliga drog.

Det är klart att de inte kan ställas till svars för att folk spelar bort sina ägodelar och tvingas gå från hus hem eller till och med tar livet av sig i förtvivlan över att ha ställt sin familj på bar backe.

Jag gillar ju Hysén

Alla har ett eget ansvar. Visst. Men vi talar om en drog som är lika beroendeframkallande som tobak och sprit. Att släppa in en spelberoende i en spelbutik eller ut på det obegränsade nätet är som att stänga in en alkis på Systembolaget.

Det går att hålla sig undan, det går att sluta röka och dricka om varorna inte ständigt erbjuds, visas, ställs fram. Det går inte idag för en spelberoende att komma undan. Spelbolagens affischnamn finns överallt. Och låter lika insmickrande ofarliga överallt fast de hela tiden lockar folk i fördärvet.

Glenn Hysén.

Jag gillar ju honom skarpt. För att han alltid var artig och tillmötesgående, rak och ärlig när man träffade honom i intervjusituationer.  Och jag begriper att också han behöver tjäna in till sitt levebröd och ha något spännande att göra efter karriären. Jag förstår spelbolaget också som åker snålskjuts på Hyséns äkta, enkla persona med Göteborgsaccent. Mitt i karriären, stormatcherna i Blåvitt, landslaget och Liverpool, livet som lekte, populariteten, kändisskapet, var han alltid en vanlig enkel göteborgsgrabb. 

Det är en genialisk kombination för ett spelbolag som i frontlinjen kan skicka fram en man som kan ”tjöta” med vem som helst, enkelt och vänligt. Han är en lirare bland lirare. Men…

Det är trist att det inte fanns en trevligare utväg för honom efter karriären än att lägga ner helas sin själv hos ett spelbolag. 

Patetiske Birro

Riktigt komiskt blir det när den alltid sturske Marcus Birro kommer vandrande på gatan i ett försök att vara lite djupsinnigt poetisk - ”Vi är våra drömmar” - plockar upp en boll, hoppar över ett staket och skriker ut sin önskan om att vi alla skall hoppa över samma staket, in till alla de lyckliga som får möjligheten att ruinera sig på ”hans” spelbolag.

Särskilt för den som har försökt hålla en viss kulturell nimbus blir det patetiskt att verbalt framföra spelbolagets inlindande inbjudan. 

Det märks så tydligt, från flera håll, hur spelbolagen i sina reklam-spots försöker låta lite fina och förstående, att man efter kritiken och i ett försök att verka ansvarstagande efter alla larmrapporter om det höga spelberoendet, anlägger en insmickrande, mjukare ton. Det klingar förstås inte det minsta äkta, bara äckligt lockande som en gubbe med en karamellpåse uppe i skogsbrynet.

Spelbolagen har blivit som en tsunami som sköljer över oss. Livsfarligt om man inte är stadigt förankrad. Svårt att stå emot för de som har beroendet, jobbigt också för oss som är totalt ointresserade av spel. Jag lämnade in en tipsrad som 18-åring. Vann ingenting och tröttnade direkt.

Doftar dåligt samvete

Mikael Persbrandt skryter ogenerat med ”det bästa spelbolaget som finns”. Han är förstås mästerlig på att mejsla ut budskapen med sin karaktäristiska, djupa, vackra skådespelarröst men han har också fått ett manus som doftar dåligt samvete, framtvingat av känslan att behöva låta lite mjukare och inte så pådyvlande. ”Lyssna inte bara på oss - tänker efter själv”. ”Det är du som bestämmer”.

Tyvärr, Micke, det vet väl du bättre än de flesta, för den som är slav under ett beroende är det just spriten, knarket, spelet som är starkare än den egna beslutsförmågan. I varje fall för väldigt många.

I grund och botten tar spelbolagen inget ansvar alls. Istället för att varna, ta kontakt, hjälpa kittlar man de ”duktiga” spelarna med bonusar och belöningar för att de skall spela ännu mera. Det är cyniskt.

Det är sånt här SD:s Åkesson borde bry sig om istället för att hetsa upp sig över att utklädda människor läser sagor för barn. 

Spelmissbruket ökar alltid i sämre ekonomiska tider. Under årets första kvartal valde 6.357 personer att registrera sig på spelinspektionens sajt Spelpaus, där man kan stänga av sig själv från spelande hos samtliga spelföretag med svensk licens. Fyra procent av svenskarna har någon form av spelproblem.

En av dem heter Per Holknekt. Han stämmer nu ett par spelbolag. Han säger sig ha bevis för spelbolagens ohederliga metoder och låter mycket övertygad om att kunna vinna.

Vi håller på dig, Per!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.