Henrik - en HR med känsla för personalen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

HR - human resources.

Svenskan duger visst inte längre för vad är det för fel på personalavdelning.

HR - Henrik Rydström.

Fotbollstränare, just nu i Malmö FF, personalansvarig när det gäller omhändertagandet av fotbollskunskap.

Han tycks kunna hantera det väl. Alla verkar trivas på jobbet, resultaten trillar in, spelare med ett leende på läpparna.

Med ett smleende bygger henrik Rydström ett vinnande MFF.

Lite krånglig fotboll ibland, lite onödigt omständig, mycket sicksack och fram-och-tillbaka, ibland lite lång leveranstid, men den som väntar på något gott…, effektiviteten har också kommit.

Det är ljusblå tider

Jag tror att Rydström strävar efter någon sorts mellanting av Napoli (nykorade italienska mästare) och engelska topplaget Manchester City som båda spelar en fantastisk fotboll i sina bästa stunder. Tre ljusblå lag. Ingen har märkt av den kalla, blåsiga våren och den försenade värmen i Malmö för himlen har varit ljusblå hela tiden. 

Det går naturligtvis inte att jämföra Anders Kristiansen med Citys Kevin de Bruyne eller Isaak Kiese-Thelin med Erling Haaland men vem i hela världen kan jämföras med världens kanske mest finkalibrerade passningsläggare och den totalt hänsynslöst framstormande norrmannen som väl kommer att slå alla målrekord som kan slås.

Men om vi håller oss inomskärs, i Sverige med dess fantastiska institution Allsvenskan, så är förvandlingen i Malmö från fjolårets blandning av sjukstuga och äldreboende till årets lekfulla rast-på-dagis-fotboll formidabel.

Henrik Rydström har en idé om fotbollen som en förfinad syslöjd. Det är tråcklande, det är korsstygn hit och lite myrgång dit, det går fram och tillbaka, det byggs, det nystas upp och börjas om…och så kommer plötsligt attackerna, ofta i utkanterna av den gröna duken, ett färgsprakande mönster växer fram, tråden flyger iväg, nålen glöder, den har något pillemariskt i sitt öga, vänster ibland, höger ibland, så in mot mitten, nålstick och allt är klart. 

En liten revolution

Henrik Rydström har en klar idé om hur han vill att fotboll skall spelas, en klar uppfattning om att den som har bollen mest i sitt lag också till slut kommer att vinna matchen. Han fick fason på Sirius, han gjorde underverk med Kalmar (den stil han implementerade synlig även efter hans tid i klubbarna) men jag misstänkte att det kanske skulle bli svårt för honom att driva igenom sina idéer fullt ut i Malmö. Där har man ju sina egna idéer.

Det vi ser idag, i serieledande och hittills obesegrade MFF, är Rydström-fotboll med ett bättre spelarmaterial än han någonsin tidigare arbetat med och resultaten - med fjolåret som bakgrund - är närmast häpnadsväckande.

Alla springer runt och vill vara med, det ser lekfullt ut, alla gör sig tillgängliga, det tas lite onödiga omvägar ibland och jag gissar att ett litet korthugget småduttande på egen planhalva  kan straffa sig rejält mot internationellt motstånd i ett förmodat Europaspel igen nästa år. Det krävs nog en lite mera cynisk plan B i bagaget inför (förmodade) Europaresor 2024

Motsatsen till Bob

Men härhemma duger det fint och man kan väl säga att MFF återigen gjort en liten revolution i sin fotbollsfilosofi med ett tränarval som är raka motsatsen till den för femtio år sedan när Bob Houghton kom från England och slog sönder alla svenska begrepp om hur fotboll bör spelas. Succé då också. SM-guld och Europacupfinal. Därför att Bob hade receptet på hur man kommer till tals med lag som spelar som - ja, Henrik Rydströms idag. 

Den matchen hade jag gärna vela se om de båda revolutionärerna kunnat verka under samma period. Houghtons rakare, enklare, konsekventa fotboll utan krav på applåder för grandios underhållning mot Rydström ”vinna vackert” men med kontroll och effektivitet. Hur det än hade gått skulle det kunnat bli en påminnelse för Rydström om att kvick, tempostark, passningsinriktad fotboll också innebär stora risker. Manchester City kan hantera det tack vare individuell suveränitet på nästan alla positioner. Malmö måste passa sig. Inget svenskt lag, vare sig klubb eller landslag, har lyckats internationellt genom att försöka imitera de stora.

Det är ett svårt och krävande spel Rydström vill ha. Och hittills har han försvarat både sin idé och sitt lag. Fyra insläppta bara efter sju omgångar. Han håller på att väva en vacker gobeläng nere i Malmö. Ännu nästan utan skönhetsfläckar men med ett spännande, variationsrikt mönster.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.