Men ändå - tänk att få vinna i Australien!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk att få vinna i Australien! Minns att vi sa det, då 2000 vid OS, när vi gick från den ena arenan till den andra och fick uppleva världens bästa idrottspublik. Nationalistiskt patriotiska naturligtvis men på ett behärskat sätt, allroundkunniga, intresserade, aktiva och alltid med en generös hyllning över för alla. Till och med de som besegrats och behövde lite stöd.

Om Sverige skulle vinna VM i fotboll - final i Sydney - i den största idrottsfesten i landet sedan OS 2000; så är jag övertygad om de kommer att uppleva oöverträffad lycka och hyllningar de aldrig kommer att glömma.

"Vi gör för många taktiska och tekniska misstag, tyckte förbundskapten Peter Gerhardsson som också märkte en oväntad anspänning i truppen inför matchen.säger han.

Idag, efter den krampaktiga föreställningen (2-1 till slut) mot Sydafrika är det väl inte många som tror att det kommer att hända. Inte jag heller. Har sett ett antal matcher nu tycker inte Sverige i kvickhet, tempo och passningsskicklighet har tillräckligt för att slåss om några medaljer. Men vi får återkomma i det ärendet.

Förbättrade villkor

Australien delar VM med Nya Zeeland, ett omfångsrikt VM - 32 lag för första gången vilket jag inte är säker på att damfotbollen ännu är mogen för - garanterade pengar till alla deltagande spelare. Runt tre miljoner vardera till världsmästarna.

Fifa, som länge pratade om satsning på damfotboll men fick väldigt lite uträttat, har äntligen förstått vad det handlar om och - vilket bjuder mig emot - man måste väl tillstå här att Fifa-presidenten Gianni Infantino därmed har levt upp till i varje fall ett av de löften han gav när han kandiderade. Att lyfta damfotbollen. Vinnande nation kammar hem runt 46 miljoner. Så nu kan damerna bli lönsamma också för sina förbund, något som det länge ställts som krav på - också i Sverige - för ytterligare satsningar och förbättrade villkor.

Damfotbollen har, på toppen, utvecklats enormt på bara de senaste åren. Vi såg det under fjolårets EM hur lag som Tyskland och England men även Frankrike och Spanien, hade flugit iväg och att Sverige inte riktigt hängt med. Det var ett språng in i framtiden med flera tekniskt skickliga spelare men framförallt - fart. Asiatiska nationer lekfulla och spännande att se.

Men sett till det hela; damfotbollen har alltjämt kvar sitt trasproletariat, spelare som försörjer sig med skitjobb, om de alls har några jobb. Att leva på fotbollen, på en nivå likvärdig ett bra civilt jobb, är alltjämt få förunnat.

Oroande skadebild

De storklubbar med sedan länge profilerade herrlag i världsklass som nu börjat hårdsatsa på damfotbollen visar på en väg. Men det finns en risk att den satsningen ännu tydligare kommer att dela upp damfotbollen i fattiga och rika och förstärka segregationen. Det är klubbar dit oljeländernas och andra miljardärers pengar pumpas in som också har råd med gott avlönade kvinnliga spelare.

Att det då och då spelas matcher inför fullsatta läktare tas ibland som intäkt för ett allmänt välstånd och att damfotbollen nu åtnjuter samma intresse och kärlek som herrfotbollen får uppleva på ett fantastiskt sätt till och med i ett litet land som Sverige - men det är tyvärr ett vackert sken som bedrar. Vardagen för de flesta kvinnliga fotbollspelare i världen är alltjämt publiksiffror under 1000 personer.

En sak som oroar inför framtiden; de oerhört många skadorna. Såg en uppgift någonstans att det handlade om närmare 200 spelare som skulle kunnat vara med i VM men som saknas på grund av skador. Konsekvenserna av hårdare satsningar, flera matcher, tuffare konkurrens. Men, konstaterar Juliana Antero, forskare vid French Institute of Sport; kvinnor är inte gjorda för att spela fotboll utan för att föda barn. Höftens anatomiska position gentemot lårbenet är olika mellan män och kvinnor. En man, säger hon, är en rak linje, kvinnor har en Q-vinkel eftersom de har en bredare höft för att främja förlossning. Knäna går därför inåt, en ogynnsam position för knäligamenten.

Och just knäskador är det stora problemet-

Välbekanta tongångar

Jag känner igen tongångarna; kvinnor är inte gjorda för fotboll. En av Sveriges mera betrodda fotbollsläkare sa detta till mig någon gång i slutet av 90-talet. ”Om jag skulle uttala mig strikt som läkare vore det min plikt att avråda flickor från att spela fotboll. Men eftersom jag själv är så fotbollsintresserad och ser deras spelglädje kan jag inte det. Man får ta det onda med goda”

Det är som med humlan. Hon kan inte flyga men hon gör det ändå. Flickor är inte gjorda för fotboll men de spelar ändå. Bra det, Livet blir fattigt om man inte tar några risker.

Skadorna har drabbat inte minst Sverige. Spelare som Kosovare Asllani, Amanda Ilestedt, Elin Rubensson, Fridolina Rolfö och Caroline Seger har dragits med skador men är nu hyggligt rehabiliterade. Oro och ovisshet finns där. Vet inte hur mycket man kan skylla en rätt torftig VM-start på det. Premiärnerver är bara löjligt att prata om. De finns väl i så fall i alla lag.

Närmast pinsamt hur lätt Amanda Ilestedt blev ifrånsprungen vid Sydafrikas ledningsmål, målvakten Musovic såg inte heller riktigt säker ut. Men det är de gamla svagheterna som finns kvar; tekniska brister uppenbara när tempot skall dras upp men det är just i kvicka aktioner och snabbhet i passningarna som svenskarna måste höja sig. Avgörande passningar av låg kvalitet, oväntat lite dominans från stora namn som Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Kosovare Asllani, alldeles för få skapade målchanser; det är mycket som måste bli bättre om vi skall finna det lönt att ställa klockan på ringning i fortsättningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.