Men ändå - tänk att få vinna i Australien!
Tänk att få vinna i Australien! Minns att vi sa det, då 2000 vid OS, när vi gick från den ena arenan till den andra och fick uppleva världens bästa idrottspublik. Nationalistiskt patriotiska naturligtvis men på ett behärskat sätt, allroundkunniga, intresserade, aktiva och alltid med en generös hyllning över för alla. Till och med de som besegrats och behövde lite stöd.
Om Sverige skulle vinna VM i fotboll - final i Sydney - i den största idrottsfesten i landet sedan OS 2000; så är jag övertygad om de kommer att uppleva oöverträffad lycka och hyllningar de aldrig kommer att glömma.
Idag, efter den krampaktiga föreställningen (2-1 till slut) mot Sydafrika är det väl inte många som tror att det kommer att hända. Inte jag heller. Har sett ett antal matcher nu tycker inte Sverige i kvickhet, tempo och passningsskicklighet har tillräckligt för att slåss om några medaljer. Men vi får återkomma i det ärendet.
Förbättrade villkor
Australien delar VM med Nya Zeeland, ett omfångsrikt VM - 32 lag för första gången vilket jag inte är säker på att damfotbollen ännu är mogen för - garanterade pengar till alla deltagande spelare. Runt tre miljoner vardera till världsmästarna.
Fifa, som länge pratade om satsning på damfotboll men fick väldigt lite uträttat, har äntligen förstått vad det handlar om och - vilket bjuder mig emot - man måste väl tillstå här att Fifa-presidenten Gianni Infantino därmed har levt upp till i varje fall ett av de löften han gav när han kandiderade. Att lyfta damfotbollen. Vinnande nation kammar hem runt 46 miljoner. Så nu kan damerna bli lönsamma också för sina förbund, något som det länge ställts som krav på - också i Sverige - för ytterligare satsningar och förbättrade villkor.
Damfotbollen har, på toppen, utvecklats enormt på bara de senaste åren. Vi såg det under fjolårets EM hur lag som Tyskland och England men även Frankrike och Spanien, hade flugit iväg och att Sverige inte riktigt hängt med. Det var ett språng in i framtiden med flera tekniskt skickliga spelare men framförallt - fart. Asiatiska nationer lekfulla och spännande att se.
Men sett till det hela; damfotbollen har alltjämt kvar sitt trasproletariat, spelare som försörjer sig med skitjobb, om de alls har några jobb. Att leva på fotbollen, på en nivå likvärdig ett bra civilt jobb, är alltjämt få förunnat.
Oroande skadebild
De storklubbar med sedan länge profilerade herrlag i världsklass som nu börjat hårdsatsa på damfotbollen visar på en väg. Men det finns en risk att den satsningen ännu tydligare kommer att dela upp damfotbollen i fattiga och rika och förstärka segregationen. Det är klubbar dit oljeländernas och andra miljardärers pengar pumpas in som också har råd med gott avlönade kvinnliga spelare.
Att det då och då spelas matcher inför fullsatta läktare tas ibland som intäkt för ett allmänt välstånd och att damfotbollen nu åtnjuter samma intresse och kärlek som herrfotbollen får uppleva på ett fantastiskt sätt till och med i ett litet land som Sverige - men det är tyvärr ett vackert sken som bedrar. Vardagen för de flesta kvinnliga fotbollspelare i världen är alltjämt publiksiffror under 1000 personer.
En sak som oroar inför framtiden; de oerhört många skadorna. Såg en uppgift någonstans att det handlade om närmare 200 spelare som skulle kunnat vara med i VM men som saknas på grund av skador. Konsekvenserna av hårdare satsningar, flera matcher, tuffare konkurrens. Men, konstaterar Juliana Antero, forskare vid French Institute of Sport; kvinnor är inte gjorda för att spela fotboll utan för att föda barn. Höftens anatomiska position gentemot lårbenet är olika mellan män och kvinnor. En man, säger hon, är en rak linje, kvinnor har en Q-vinkel eftersom de har en bredare höft för att främja förlossning. Knäna går därför inåt, en ogynnsam position för knäligamenten.
Och just knäskador är det stora problemet-
Välbekanta tongångar
Jag känner igen tongångarna; kvinnor är inte gjorda för fotboll. En av Sveriges mera betrodda fotbollsläkare sa detta till mig någon gång i slutet av 90-talet. ”Om jag skulle uttala mig strikt som läkare vore det min plikt att avråda flickor från att spela fotboll. Men eftersom jag själv är så fotbollsintresserad och ser deras spelglädje kan jag inte det. Man får ta det onda med goda”
Det är som med humlan. Hon kan inte flyga men hon gör det ändå. Flickor är inte gjorda för fotboll men de spelar ändå. Bra det, Livet blir fattigt om man inte tar några risker.
Skadorna har drabbat inte minst Sverige. Spelare som Kosovare Asllani, Amanda Ilestedt, Elin Rubensson, Fridolina Rolfö och Caroline Seger har dragits med skador men är nu hyggligt rehabiliterade. Oro och ovisshet finns där. Vet inte hur mycket man kan skylla en rätt torftig VM-start på det. Premiärnerver är bara löjligt att prata om. De finns väl i så fall i alla lag.
Närmast pinsamt hur lätt Amanda Ilestedt blev ifrånsprungen vid Sydafrikas ledningsmål, målvakten Musovic såg inte heller riktigt säker ut. Men det är de gamla svagheterna som finns kvar; tekniska brister uppenbara när tempot skall dras upp men det är just i kvicka aktioner och snabbhet i passningarna som svenskarna måste höja sig. Avgörande passningar av låg kvalitet, oväntat lite dominans från stora namn som Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Kosovare Asllani, alldeles för få skapade målchanser; det är mycket som måste bli bättre om vi skall finna det lönt att ställa klockan på ringning i fortsättningen.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar