Angeläget men börjar bli tjatigt ämne
Det finns en möjlighet att skapa (någorlunda) rättvis bedömning av fotbollens mest avgörande moment. Men svensk fotboll är snart ensam om att inte vilja utnyttja den teknik som finns.
Frågan har blivit så infekterad att till och med den som säger sig föredra VAR blir mobbad. Och tydligen är det fansen - bengalbrännarna inräknade - som skall avgöra den här frågan.

För så har det ju blivit; de stora supportergrupperna - mer eller mindre hotfulla - kan med sin makt och med sina stora skaror totalt förändra maktfördelningen i svensk idrott. Kjell Nilsson skrev förtjänstfullt om detta här på Idrottens Affärer nyligen.
Egoistisk debatt
Jag tycker VAR-frågan har blivit så enfaldigt egoistisk, de som är mest högljudda låter som om de hela tiden skulle stå på de förfördelades sida. De som efter en VAR-granskning går miste om ett mål efter den tekniska granskningen.
Men kära nån, ni är väl lika ofta på den andra sidan. Tillhör dem som får dra en lättnadens suck när det visar sig att en offside eller en hands föregått målet - och det blir bortdömt.
Somliga anför - jag hörde senast Expressens annars kloke Noa Bachner i en TV-utfrågning - att det viktigaste (argumentet) mot VAR tydligen är, att känslan försvinner, att publiken först får jubla över ett mål och sedan kommer väntetiden och därefter ett motsatt besked: check over. No goal. Att det skulle vara just den där känslochocken - först jubel över målet, därefter kallduschen - som motiverade att vi inte bör ha VAR i Sverige.
Så det är viktigare att jublet får komma omedelbart - om så över ett mål som kanske inte borde godkänts - än att vi alla får vänta några minuter och att rättvisan segrar. Jag förstår inte resonemanget. För den andra sidan vänds ju en besvikelse till glädje. Alla är med jämna mellanrum både vinnare och förlorare - både på planen och läktaren.
VAR kyler ner
Jag ser mycket fotboll. Champions League förstås, Premier League, lite spanskt och italienskt emellanåt. Min uppfattning är att VAR är mycket mindre störande än jag trodde från början. Och nog är det väl bättre att vänta lite extra och slippa spelarnas protester och utfall mot domaren för en felbedömning. VAR kyler av, skyddar domarna; det är ett viktigt argument för införandet av tekniken. Spelarna litar på tekniken, finner sig i utfallet, spelet går vidare utan tjafs. Utan VAR förföljs domaren av hoten hela matchen efter en misstänkt felbedömning,
De rivaliserande styrkorna på läktarna kan inte heller längre använda domarens felbedömning för att förklara att de löpt amok och ställt till bråk. Det finns ett våldshot i Sverige i snart sagt alla miljöer, huliganism och bengalbränning är också en sorts gängkriminalitet som måste stävjas. Alla medel som finns att tillgå för att lugna ner istället för att elda på (som feldomslut gör) läktarfighterna måste användas. VAR är helt rätt för fotbollen i den tid vi lever och med de hot som vårt samhälle ställs inför. Också på fotbollsarenorna.
Trummor och trumpeter
Den allsvenska premiären närmar sig. Herregud så fort tiden gått sedan jag, stukad och ledsen, vandrade hem i halvtid av den allsvenska finalmatchen 2023 mellan Malmö och Elfsborg. Bengaler, sirener, brandbilar. Jisses. Det brann också på Friends under cupsemifinalen mellan AIK och Djurgården.
Jag känner oro i magen inför säsongen som stundar. Ingenting har kunnat lugna mig med orden att det skall bli bättre. Motiveringen till bengalbrännandet är hela tiden att det höjer stämningen - och spelarna och klubbledarna brukar dessvärre hålla med, dalta med matchförstörarna. Jag ser som sagt mycket fotboll (mest på TV) , men aldrig att det är bengaler som krävs för att höja stämningen. Det är folket, läktargemenskapen, jublet, sångerna, ljudkulissen. Jag följde de afrikanska mästerskapen. Inga bengaler. Fantastisk stämning tack vare trummor och trumpeter.
Så det är mitt desperata råd till dem som vill stötta sina lag. Dra av er maskerna, glöm bengalerna, köp trummor och trumpeter och banka och blås så mycket ni orkar.
Och om nu VAR fördröjer matcher; hur mycket fördröjer inte spelavbrotten på grund av rök, brand och fara?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.