Angeläget men börjar bli tjatigt ämne

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns en möjlighet att skapa (någorlunda) rättvis bedömning av fotbollens mest avgörande moment. Men svensk fotboll är snart ensam om att inte vilja utnyttja den teknik som finns.

Frågan har blivit så infekterad att till och med den som säger sig föredra VAR blir mobbad. Och tydligen är det fansen - bengalbrännarna inräknade - som skall avgöra den här frågan.

Domaren blåser - och har tagit sitt beslut. Eller tar hjälp av VAR.

För så har det ju blivit; de stora supportergrupperna - mer eller mindre hotfulla - kan med sin makt och med sina stora skaror totalt förändra maktfördelningen i svensk idrott. Kjell Nilsson skrev förtjänstfullt om detta här på Idrottens Affärer nyligen.

Egoistisk debatt

 Jag tycker VAR-frågan har blivit så enfaldigt egoistisk, de som är mest högljudda låter som om de hela tiden skulle stå på de förfördelades sida. De som efter en VAR-granskning går miste om ett mål efter den tekniska granskningen.

Men kära nån, ni är väl lika ofta på den andra sidan. Tillhör dem som får dra en lättnadens suck när det visar sig att en offside eller en hands föregått målet - och det blir bortdömt.

Somliga anför - jag hörde senast Expressens annars kloke Noa Bachner i en TV-utfrågning - att det viktigaste (argumentet) mot VAR tydligen är, att känslan försvinner, att publiken först får jubla över ett mål och sedan kommer väntetiden och därefter ett motsatt besked: check over. No goal. Att det skulle vara just den där känslochocken - först jubel över målet, därefter kallduschen - som motiverade att vi inte bör ha VAR  i Sverige.

Så det är viktigare att jublet får komma omedelbart - om så över ett mål som kanske inte borde godkänts - än att vi alla får vänta några minuter och att rättvisan segrar. Jag förstår inte resonemanget. För den andra sidan vänds ju en besvikelse till glädje. Alla är med jämna mellanrum både vinnare och förlorare - både på planen och läktaren.

 VAR kyler ner

 Jag ser mycket fotboll. Champions League förstås, Premier League, lite spanskt och italienskt emellanåt. Min uppfattning är att VAR är mycket mindre störande än jag trodde från början. Och nog är det väl bättre att vänta lite extra och slippa spelarnas protester och utfall mot domaren för en felbedömning. VAR kyler av, skyddar domarna; det är ett viktigt argument för införandet av tekniken. Spelarna litar på tekniken, finner sig i utfallet, spelet går vidare utan tjafs. Utan VAR förföljs domaren av hoten hela matchen efter en misstänkt felbedömning,

De rivaliserande styrkorna på läktarna kan inte heller längre använda domarens felbedömning för att förklara att de löpt amok och ställt till bråk. Det finns ett våldshot i Sverige i snart sagt alla miljöer, huliganism och bengalbränning är också en sorts gängkriminalitet som måste stävjas. Alla medel som finns att tillgå för att lugna ner istället för att elda på (som feldomslut gör) läktarfighterna måste användas. VAR är helt rätt för fotbollen i den tid vi lever och med de hot som vårt samhälle ställs inför. Också på fotbollsarenorna. 

 Trummor och trumpeter

 Den allsvenska premiären närmar sig. Herregud så fort tiden gått sedan jag, stukad och ledsen, vandrade hem i halvtid av den allsvenska finalmatchen 2023 mellan Malmö och Elfsborg. Bengaler, sirener, brandbilar. Jisses. Det brann också på Friends under cupsemifinalen mellan AIK och Djurgården. 

Jag känner oro i magen inför säsongen som stundar. Ingenting har kunnat lugna mig med orden att det skall bli bättre. Motiveringen till bengalbrännandet är hela tiden att det höjer stämningen - och spelarna och klubbledarna brukar dessvärre hålla med, dalta med matchförstörarna. Jag ser som sagt mycket fotboll (mest på TV) , men aldrig att det är bengaler som krävs för att höja stämningen. Det är folket, läktargemenskapen, jublet, sångerna, ljudkulissen. Jag följde de afrikanska mästerskapen. Inga bengaler. Fantastisk stämning tack vare trummor och trumpeter. 

Så det är mitt desperata råd till dem som vill stötta sina lag. Dra av er maskerna, glöm bengalerna, köp trummor och trumpeter och banka och blås så mycket ni orkar. 

Och om nu VAR fördröjer matcher; hur mycket fördröjer inte spelavbrotten på grund av rök, brand och fara?

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.