En fjäril som blev en delfin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hon hade hittat ett nytt sätt att andas.
Det sitter ju i detaljerna.
Vi försökte bara hålla andan och hoppas.
Sarah Sjöström chockade en hel idrottsvärld med att göra det nästan omöjliga.
Sakta börjar Sarah att förstå att hon har vunnit. Hennes spurt de sista tio meterna blev acgörande. Hon skriker ut siin gläfje och tillåyter sig tilöl plask och lek. Foto: Jessica Gow / TT

Den svenska simdrottningen har vunnit 95 medaljer i internationella tävlingar, det här var hennes största bragd. 100 meter, snabbaste simsättet, tävlingarnas attraktivaste lopp. Och man hade nästan glömt bort att hon, trots sin dominans, sin suveränitet och sina fantastiska tider sedan hon slog igenom med ett EM-guld som 14-åring ”bara” hade ett olympisk guld.

Alltid nya detaljer

Det var i Rio för åtta år sedan han vann 100 meter fjäril. Sedan har hon genomgått det som vi, om vi leker lite med biologins terminologi, skulle kunna kalla fullständig förvandling. Hon kom ur puppan och blev en fjäril, nu är hon en delfin. Så fullständig perfekt formad i alla avseende för att vara lika naturligt hemma i vatten som på land och med en sinne för de största utmaningarna och alltid nyfiken på nya detaljer att addera till en till synes redan perfekt  konstruerad snabbsimmare.
Det är i simningen som i friidrotten; det är på 100 meter världens snabbaste människa koras. Och det har alltid varit något visst med det. Varför simma på rygg eller med fjärilsflax när det finns ett snabbare simsätt? Ingen svensk har tidigare vunnit OS-guld i den största grenen och Sarah hade någonstans i sina framtidsplaner räknat bort hundringen och - med tanke på sin i simsammanhang höga ålder antagligen - nöjt sig med 50 meter.
Men fick en nästan synsk aning om att hon - som i en dröm - skulle vinna 100 fritt. Hon gick på sin känsla och tänkte om. Fast hon sagt så många gånger att distanserna över 50 meter börjat kännas alltför jobbiga. 30 år är en hög ålder i simning. Jag minns många - inte minst tjejer - som var färdiga för mästerskap i 14-årsåldern men slutade strax efter 20. 

Hon krönte sig själv

Men Sarah har bara hållit på. Han har uppenbarligen aldrig gått med vånda och sänkt huvud till en träning, hon älskar livet i vatten, hon har behållit sin hunger och sin kärlek till utmaningar, kört sin dryga träningspass innan de flesta av oss gått ur sängen.
Simmarna har alltid haft tuffa och monotona träningar och på den tiden - inte alltför längesedan - som det inte gick att försörja sig som simmare var det naturligt att de flesta lade av för tidigt, började studera och skaffa sig ett jobb. Jag vet många storsimmare som slutade av den anledningen.
Jag minns hur Katrineholmsaadvokaten Björn Wagnsson, som jobbade med att försöka hjälpa idrottare till försörjning, besviket konstatera att det inte fanns något intresse alls från sponsorer när han ville ”sälja” guldmedaljörerna från Moskva-OS, Pär Arwidsson och Bengt Baron till näringslivet. Sarah har varit i den lyckliga omständigheten att kunnat växla in sin enorma begåvning i både prispengar och lukrativa kontrakt i företagsvärlden.
Men hon hade förstås aldrig nått sina enorma framgångar om hon inte älskat att leta nya vägar, små detaljer som gjort att hon kunnat skjuta det faktiska åldrandet framför sig och hålla världsklassnivå så många år. Det här var Sarah Sjöströms största seger.
Hon chockade sig själv och det märktes på alla hennes reaktioner - hon brukar aldrig vara så yvig i sina utlevelser efter en seger - att detta vara kronan på verket. Större än så här blir hon inte. Det här var en mästares uppvisning i det  svåraste provet av alla. Hon krönte sig själv på det flottaste vis. Vi kan bara skänka henne all vår beundran.

Truls härliga spontanitet

Ja, det blev en bragdernas dag i Paris på ett OS som börjat fint för Sverige. Det är svårt att inte också bli förtjust i Truls Möregårdh, hans spontanitet, hans berg-och-dal-bane-färd genom hela känslomanulen, från besvikelsen över en missad backhand till himlastormande glädje över en serve som överrumplat motståndaren. Vi minns hur stort det var där J O Waldner och gänget rev den kinesiska muren. Det var omöjligt men hände ändå. Wang Chuqin är bäst i världen, Truls hade försökt åtta gånger tidigare att slå honom men bara fått med tre set totalt. Han var förberedd på att den olympiska turneringen bara skulle ge honom två singelmatcher. Nu har han vunnit tre för han klippte också sin åttondel av bara farten. Men det är matchen mot världsettan från Kina som vi (och han) kommer att minnas.
Han gjorde, som Sarah; hittade nya, små detaljer i sitt spel, kollrade bort kinesen med små blixtrande manövrar, och överraskade sig själv. Truls är en utåtagerande artist, en del menar att han spiller för mycket kraft på att fira varenda vinnande boll, deppa efter varje miss. Jag vet inte om vi har så mycket att klaga på egentligen.

Formidabelt spel

Hans match mot Wang var formidabel. Att gå ut  mot världsettan med så stort mod, med så fräckt attackspel; det var mästerligt från början till slut.
Två OS-bragder samma dag. Sarah och Truls, båda med innovatörens kärlek till små, viktiga detaljer att både uppfinna och fila lite extra på till dess att de kan ge oss den optimala uppvisningen. Sport, hantverk, finmekanik.
Och vi bara gapar av förvåning.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.