En fjäril som blev en delfin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hon hade hittat ett nytt sätt att andas.
Det sitter ju i detaljerna.
Vi försökte bara hålla andan och hoppas.
Sarah Sjöström chockade en hel idrottsvärld med att göra det nästan omöjliga.
Sakta börjar Sarah att förstå att hon har vunnit. Hennes spurt de sista tio meterna blev acgörande. Hon skriker ut siin gläfje och tillåyter sig tilöl plask och lek. Foto: Jessica Gow / TT

Den svenska simdrottningen har vunnit 95 medaljer i internationella tävlingar, det här var hennes största bragd. 100 meter, snabbaste simsättet, tävlingarnas attraktivaste lopp. Och man hade nästan glömt bort att hon, trots sin dominans, sin suveränitet och sina fantastiska tider sedan hon slog igenom med ett EM-guld som 14-åring ”bara” hade ett olympisk guld.

Alltid nya detaljer

Det var i Rio för åtta år sedan han vann 100 meter fjäril. Sedan har hon genomgått det som vi, om vi leker lite med biologins terminologi, skulle kunna kalla fullständig förvandling. Hon kom ur puppan och blev en fjäril, nu är hon en delfin. Så fullständig perfekt formad i alla avseende för att vara lika naturligt hemma i vatten som på land och med en sinne för de största utmaningarna och alltid nyfiken på nya detaljer att addera till en till synes redan perfekt  konstruerad snabbsimmare.
Det är i simningen som i friidrotten; det är på 100 meter världens snabbaste människa koras. Och det har alltid varit något visst med det. Varför simma på rygg eller med fjärilsflax när det finns ett snabbare simsätt? Ingen svensk har tidigare vunnit OS-guld i den största grenen och Sarah hade någonstans i sina framtidsplaner räknat bort hundringen och - med tanke på sin i simsammanhang höga ålder antagligen - nöjt sig med 50 meter.
Men fick en nästan synsk aning om att hon - som i en dröm - skulle vinna 100 fritt. Hon gick på sin känsla och tänkte om. Fast hon sagt så många gånger att distanserna över 50 meter börjat kännas alltför jobbiga. 30 år är en hög ålder i simning. Jag minns många - inte minst tjejer - som var färdiga för mästerskap i 14-årsåldern men slutade strax efter 20. 

Hon krönte sig själv

Men Sarah har bara hållit på. Han har uppenbarligen aldrig gått med vånda och sänkt huvud till en träning, hon älskar livet i vatten, hon har behållit sin hunger och sin kärlek till utmaningar, kört sin dryga träningspass innan de flesta av oss gått ur sängen.
Simmarna har alltid haft tuffa och monotona träningar och på den tiden - inte alltför längesedan - som det inte gick att försörja sig som simmare var det naturligt att de flesta lade av för tidigt, började studera och skaffa sig ett jobb. Jag vet många storsimmare som slutade av den anledningen.
Jag minns hur Katrineholmsaadvokaten Björn Wagnsson, som jobbade med att försöka hjälpa idrottare till försörjning, besviket konstatera att det inte fanns något intresse alls från sponsorer när han ville ”sälja” guldmedaljörerna från Moskva-OS, Pär Arwidsson och Bengt Baron till näringslivet. Sarah har varit i den lyckliga omständigheten att kunnat växla in sin enorma begåvning i både prispengar och lukrativa kontrakt i företagsvärlden.
Men hon hade förstås aldrig nått sina enorma framgångar om hon inte älskat att leta nya vägar, små detaljer som gjort att hon kunnat skjuta det faktiska åldrandet framför sig och hålla världsklassnivå så många år. Det här var Sarah Sjöströms största seger.
Hon chockade sig själv och det märktes på alla hennes reaktioner - hon brukar aldrig vara så yvig i sina utlevelser efter en seger - att detta vara kronan på verket. Större än så här blir hon inte. Det här var en mästares uppvisning i det  svåraste provet av alla. Hon krönte sig själv på det flottaste vis. Vi kan bara skänka henne all vår beundran.

Truls härliga spontanitet

Ja, det blev en bragdernas dag i Paris på ett OS som börjat fint för Sverige. Det är svårt att inte också bli förtjust i Truls Möregårdh, hans spontanitet, hans berg-och-dal-bane-färd genom hela känslomanulen, från besvikelsen över en missad backhand till himlastormande glädje över en serve som överrumplat motståndaren. Vi minns hur stort det var där J O Waldner och gänget rev den kinesiska muren. Det var omöjligt men hände ändå. Wang Chuqin är bäst i världen, Truls hade försökt åtta gånger tidigare att slå honom men bara fått med tre set totalt. Han var förberedd på att den olympiska turneringen bara skulle ge honom två singelmatcher. Nu har han vunnit tre för han klippte också sin åttondel av bara farten. Men det är matchen mot världsettan från Kina som vi (och han) kommer att minnas.
Han gjorde, som Sarah; hittade nya, små detaljer i sitt spel, kollrade bort kinesen med små blixtrande manövrar, och överraskade sig själv. Truls är en utåtagerande artist, en del menar att han spiller för mycket kraft på att fira varenda vinnande boll, deppa efter varje miss. Jag vet inte om vi har så mycket att klaga på egentligen.

Formidabelt spel

Hans match mot Wang var formidabel. Att gå ut  mot världsettan med så stort mod, med så fräckt attackspel; det var mästerligt från början till slut.
Två OS-bragder samma dag. Sarah och Truls, båda med innovatörens kärlek till små, viktiga detaljer att både uppfinna och fila lite extra på till dess att de kan ge oss den optimala uppvisningen. Sport, hantverk, finmekanik.
Och vi bara gapar av förvåning.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.