”Brister i rekrytering av sportchefen”
Flera av Sveriges elitföreningar drivs allt mer som vinstdrivande företag och kraven på hög kompetens borde öka. Det gäller alla poster, inklusive rekryteringen av en sportchef.
Intervjuade sju elitklubbar
Men arbetet sköts illa, helt enkelt.
I vår studie ”Idrottsprofil eller akademiker” ville vi granska hur det ser ut bland elitlag i ishockey och fotboll.
Vi valde att intervjua respektive ordförande i sju elitklubbar, två i elitserien och en i allsvenskan i ishockey samt två i allsvenskan och två i superettan i fotboll.
Resultatet av studien överraskade inte oss tyvärr. I stället fick vi våra farhågor bekräftade. Endast en av sju sportchefer hade en akademisk utbildning.
Märkligt resonemang och ingen strategi
Viktigast var att vederbörande kan ekonomi ansåg fem intervjuade, men ändå hade bara en sportchef ekonomisk utbildning. Det om något påvisar ett märkligt resonemang. Vi fann att det överlag saknas strategi vid en rekrytering.
I samtliga fall säger föreningarna att när den nuvarande sportchefen anställdes var omständigheterna lite speciella, därför följde de inte en planenlig rekryteringsprocess.
Detta kan bero på att samtliga sportchefer i vår studie har en stark relation till föreningen sedan tidigare och att rekryteringen i hög grad genomfördes internt i föreningen.
Endast en förening har anställt en sportchef med akademisk utbildning. En annan förening hade inte ens tittat på utbildningen hos de aktuella personerna. Så här blev svaret:
”Det vet jag faktiskt inte om jag ska vara riktigt ärlig, jag kan inte säga det. Vi ställde aldrig de frågorna”.
Viktigare med erfarenhet
Har man tidigare erfarenheter som spelare på elitnivå antas man också ha ett bättre och större kontaktnät och det om något bedöms som väldigt viktigt.
En av de intervjuade klubbledarna säger så här:
”Jag skulle hellre anställa en idiot i ekonomi, bara han hade goda kontakter inom idrotten så att vi fick hit rätt spelare. Och så lägger jag en slant till en städgumma bredvid sportchefen så hon tar hand om det ekonomiska och förhandlingarna”.
"Vi gjorde inte som vi sa"
En annan av klubbrepresentanterna svarade så här när vi undrade om akademisk utbildning eller tidigare erfarenheter inom idrotten var viktigast:
”Jag skulle helst vilja säga rätt akademisk utbildning, men jag inser att det har vi ändå inte valt. Erfarenheten inom idrotten är värt väldigt mycket, särskilt som sportchefen som blir ett ansikte för föreningen”.
En stark erfarenhet från en egen karriär som aktiv kombinerat med ett stort kontaktnät inom idrotten är vägvinnande och avgörande, anser an majoritet av föreningarna.
En dubbelmoral i föreningarna
Se på Håkan Mild i IFK Göteborg, Håkan Loob i Färjestad och likaså Peter Forsberg som nu är aktuell för en tjänst hemma i Modo. De uppfyller just de villkoren. I övrigt kan vi inte kommentera deras kompetens.
Det råder en viss dubbelmoral i elitföreningarna. Om vi hade det på känn sedan tidigare är det nu bevisat.
De anser att rätt utbildning är väldigt viktigt, men väljer trots det att anställa personer som saknar utbildning och istället har goda kontakter.
Ett ekonomisk riskspel
Det här innebär att många klubbar gör en rejäl ekonomisk chansning när man låter en outbildad person få styra över en budget på x antal miljoner.
Samtidigt kan en person med en stark personlighet och goda kontakter knyta till sig god kompetens inom idrotten, vilket en utbildad akademiker kanske inte kan göra i samma utsträckning.
Några av föreningarna ser en framtid där rollen som sportchef är uppdelad på två personer. En sköter det ekonomiska och denne kan vara en med rätt akademisk utbildning. Den andra personen sköter kontakten med klubbens intressenter och kan då med fördel vara en stark idrottsprofil.
Det färskaste exemplet är den uttalade viljan från Modo att ge Peter Forsberg ett jobb. Kan han verkligen göra succé även utanför isen?
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Kristof (inte verifierad)
ons, 2011-03-09 07:32
1. "I samtliga fall säger
"I samtliga fall säger föreningarna att när den nuvarande sportchefen anställdes var omständigheterna lite speciella, därför följde de inte en planenlig rekryteringsprocess." - Fantastiskt, moral hazard, man kan naturligtvis resonera så när det inte är ens egna pengar som man riskerar. Sannolikheten att ett privat företag hade agerat likadant måste antas vara betydligt lägre.Jenny Furtenbach (inte verifierad)
tis, 2011-03-15 00:36
2. Brister i rekrytering av sportchefer
Hej, brister vid all rekrytering till sportklubbar förutom själva elitidrottaren skulle jag vilja säga. Man rekryterar personal mer på "reltation" än rätt kompetens. Det strategiska affärsmannaskapet utifrån ett lednings- och styrelseperspektiv lyser med sin frånvaro - det är mestadels fokus bara på ett affärsområdet vilket oftast är själva sporten och utövarna. Sälj- och kommunikationsstrategier kommer långt ner på agendan inom idrotten i och med att ofta ledande personer inom idrotten arbetar utan arvode, vilket gör det svårt att ställa krav. Hur skulle det se ut i privata näringslivet? Hur länge får man behålla sitt jobb då? Finns sällan en genemsam prisstrategier mellan klubbar inom samma liga ens, knappt någon benchmark mot övriga nordiska länder eller liknande branscher. Låg kompetens även på övergripande branschföreningar. Många som är intresserade av idrotten/klubben, men inte fokus på sitt ansvarsområde. Man sätter inte en receptionist att sköta it-avdelningen i näringslivet, men man sätter en vaktmästare att sköta intäkterna i en idrottsklubb? Ett sätt att förbättra detta är att rekrytera från personal med branschkompetens samt fånga upp nyexade från utbildningar inom ex inom sport marketing ex från Caddie eller liknande. Släpp sargen alla gamla stofiler!Bocaj (inte verifierad)
tis, 2011-03-15 10:26
3. Släpper loss sin kreativitet
Det råder en dubbelmoral inom idrotten. Styrelseledamöter med bakgrund i näringslivet släpper loss sin kreativitet på ett sätt som de aldrig skulle göra i sin civila gärning som företagsledare eller tjänstemän. Klart att det är roligare att anställa en idrottskändis som Forsberg som sportchef än en gnetig liten ekonom med en räknedosa i bröstfickan.Och när det brinner till på allvar avgår styrelsen. I den kommun jag bor erbjöd hockeyklubben ett 10-procent ackord till sina leverantörer inkl hallägaren (kommunen)vilket de gick med på. Närmare kk kan man inte komma.