Sverige i otakt med Europa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Man hör det rätt ofta; det mesta sköts i Bryssel, det är EU som bestämmer, som lägger sig i. Alldeles för mycket.
Allsvenska tränare och klubbledare, några spelare, ett stort antal journalister var samlade vid allsvenskans upptaktsträff i Malmö. Foto: Andreas Hillergren, TT

 

En sak har EU dock missat; att förena fotbolls-Europa totalt, se till att alla dansar efter samma pipa. Den som sitter i munnen på UEFA-presidenten Michel Platini. Men efter Bosman-domen har väl inte EU så mycket med fotboll att göra. Det är kanske lika bra.

Gör något, nu!

Sverige går i varje fall i otakt med övriga.

Och så länge det pågår, att Allsvenskan i fotboll (fyller 90 år i år) spelar kalenderår, i stort sett alla övriga höst-vår, får de svenska klubbarna dras med ett fönster på vid gavel mot Europa, så att tjuvarna kan komma in lättvindigt och sno vad de vill ha på de mest olämpliga tider och, att som nu Malmö FF  serievinnare fjol, får vänta till ett nytt spelår med nya förutsättningar, ny trupp innan man går in i Champions League-kval.

Vid den Allsvenska upptaktsträffen i Malmö röstade en stor majoritet (42,9 procent ja, 28,6 nej, resten hade tydligen ingen åsikt) av tränarna för en återgång till det som var när Allsvenskan startade för 90 år sedan.

Vågar inte ha åsikter

Men jag vet inte om det är någon som bryr sig om vad tränarna tycker.

De tycker inte så mycket för övrigt.

Uppe på podiet på Restaurang 1910 på Malmös fina fotbollstadion utgjorde de en rätt menlös samling. Ombedda att kommentera en omläggning av spelterminer eller en utökning (eller minskning) av antalet lag i Allsvenskan var det knappast någon förutom HIF:s Roar Hansen som vågade. Jag förstår inte varför. Starkare, frispråkigare, tydligare skulle de allsvenska fotbollstränarna kunna vara en grupp med tyngd i den svenska fotbollsdebatten.

Nu är tydligen någon sorts utredning på gång om svensk fotbolls framtid. Och då är det väl ändå tränarkåren som tydligt borde visa färdriktningen. Men det är som om ingen riktigt tror på det där med ett närmande till Europa eller ens gruppspel i Champions League. Det sägs lite halvhjärtat men det är Allsvenskan som gäller och högre planer vågar ingen ha.

Spanjorer i Spanien osv

Nej, det är förstås andra förutsättningar nu än när Malmö FF 1979 spelade final i det som då hette Europacupen. Då spelade fransmän i Frankrike, spanjorer i Spanien, engelsmän i England, tyskar i Tyskland och, framförallt, brassar och andra sydamerikaner i sina hemmaligor. Nu är konkurrensen hundrafalt större, Europa har dessutom spruckit sönder i flera länder, men det allra viktigaste skälet till att ett svenskt lag aldrig mera kommer att spela final i Champions League är förstås, att alla världens bästa spelare, från Sydamerika, Asien, Afrika och Europa numera är fördelade på rätt få europeiska klubbar som inom överskådlig framtid kommer att lägga beslag på allt.

Men att bara vilja spegla sig i Lennart Johanssons pokal och aldrig tråna efter Platinis franska famn känns lite typiskt Mellanmjölkens land.

Egentligen borde det räcka med att läsa norska Rosenborgs historik för att repa mod. Elva gånger - mellan året 1995 och 2007 - har klubben varit med i Champions Leagues gruppspel, någon gång tagit sig vidare, då och då slagit riktiga stjärnlag. Med all respekt för Malmö FF:s final 1979 och IFK Göteborgs två segrar i dåvarande UEFA-cupen på 80-talet; Rosenborg från Trondheim har - dessutom i en tid då konkurrensen varit som hårdast - presterat det ingen annan klubb i Skandinavien kan mäta sig med.

Skulle det vara en omöjlighet i Sverige?

Bort från allsvensk naivitet

Malmö FF har engagerat norrmannen Age Hareide som tränare i år. Han har direkt dragit ut linjerna mot Europa. Vill bort från den allsvenska naiviteten och spela en mera cynisk fotboll internationellt. Det kanske inte räcker så långt men någon måste våga se en värld utanför Allsvenskan.

Någon måste våga uttala visionerna.

De flesta allsvenska tränarna vågar inte ens tro på sig själva. De röstade för MFF och AIK som allsvenska vinnare 2014.

Hareides utveckling av ett lite lättsinnigt men underhållande mästarlag i Malmö blir spännande.

Henke, ja, du...

För övrigt:

Hans Eklund i Kalmar är kanske det mest intressanta tränarskiftet.

Henke Larssons repliker lät som tagna ur någon fotbollsversion av Mission Impossible. "Tro på er själva, be inte om ursäkt", är hans råd till sina spelare i den starkaste avstigningskandidaten Falkenberg.

Kan AIK bli vän med Friends?

När skall Mikael Stahre (IFK Göteborg) inte behöva svara på frågor om "brottarfotboll"?

Lyckas Elfsborgs nya ungdomssatsning runt gamle Anders Svensson?

Blir Markus Rosenberg så frisk att han kan vinna skytteligan?

Styr CMore eller förbundet?

Är det CMore eller Svenska Fotbollförbundet som styr de här upptaktsträffarna?

Alla tränare fick inte komma till tals. Det var direkt förolämpande.

I det som skulle föreställa en debatt om svensk fotbollsframtid gick förbundskapten Erik Hamrén igång med något om brist på atleter, politikers ansvar och för få gymnastiktimmar i skolan. Jag fattade ingenting. Den mannen har gett snömoset ett ansikte.

Åke Stolt

Dennis (inte verifierad)

fre, 2014-03-28 09:05

1. Hur är det med

Hur är det med fotbollshistorien??? Malmö på 70-talet, IFK på 80-talet och Rosenborg? Förvisso - men vad IFK gjorde på 90-talet är väl ändå större - vann t.ex. sin Champions League- grupp med Barcelona, Manchester United och Galatasaray. Året innan kom man tvåa bakom Milan i en grupp med även PSV och Porto. Glöm Malmö - dominant svenskt klubblag i modern internationell fotboll är tveklöst Blåvitt.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.