Den onda, farliga spiralen...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hatet blir en grogrund hos personer som inte mår bra, som söker stöd och styrka i en annan familj än den man ofta saknar hemma. Och en ond spiral blir bara allt större.
När det onda tar överhanden. Det skedde i Helsingborg, men det kan ske lite varstans bara det finns fotbollssupporters i närheten. De tycker sig ha en rätt att uppträda på ett sätt som andra fotbollsfans aldrig skulle göra. Foto: TT

 

Efter självrannsakan och en vecka i sorgens tecken, efter dödandet av en djurgårdssupporter i Helsingborg, har det gått att läsa många artiklar och titta på flera inslag om initiativ i olika klubbar för att förebygga huliganvåld. 

Klubbarna behöver hjälp

Barnen och ungdomarna som kommer till tals är så självklara; ”varför ska man hata, man vill väl heja?”. 

Men alla vill inte det. Tyvärr. Och det är här som klubbarna behöver all hjälp och stöd de kan få från de så kallade samhället. För hatet blir en grogrund hos personer som inte  mår bra, som söker stöd och styrka i en annan familj än den man ofta saknar hemma. 

Ett samhälle som struntar i de svaga och inte har resurser att ta hand om de som mår illa, förvandlas till ett samhälle utan moralisk kompass, där hatet tar överhanden över kärleken och förståelsen.

Det onda tar över

Vi som inte vill hata stannar hemma och tittar på matcherna på TV eller lyssnar på radio eller ser på Play eller vad vi nu tar till oss vid matcherna. 

Vårt intresse för våra älskade klubbar mattas av, eftersom det är tillsammans som det är roligt att heja och vara engagerad, inte ensam framför radion eller TV:n. Det är ju tillsammans som kärleken till det egna laget blir starkt, så  starkt att det lyfter våra lag.

Idrott utan åskådare och supporters blir fattigt. Men idrott med huliganer blir farligt och det är fel väg att gå. 

Allt är en spiral där det onda tar allt större utrymme.

Hoten mot styrelserna

Många supporterföreningar/klubbar propsar på att bli invalda i klubbstyrelsen, de kuppar; de blir medlemmar och blir i demokratisk ordning invalda i styrelsen för att få makt, supportermakt i klubben. Det kan låta bra, men blir det huliganer och inte supportrar som sitter i styrelserna för idrottsklubbarna, får vi en styrelsementalitet som inte förmår att arbeta proaktivt mot de avarter inom supporterskarorna som finns; de som hatar, de som slåss, de som är huliganer.

Därför måste alla vi andra gå på föreningsmöten, på årsmöten och stämmor. Annars kommer våldet segra.

Att idrottsutövarna själva, fotbollstjejer och –killar, inte vill vara en del av hatet är tydligt. Och skönt.

***

Det inte är längesen det faktiskt var bara kul med idrott, det är ju Thomas Ravelli i Mästarnas Mästare ett underbart exempel på. Vilken snackeballe. Men vilken gladlynt och känslosam människa han är. Det är synd om programmet att han ska åka ut (ta bort det momentet!) eftersom han ju är lite äldre än de andra, men så befriande med en människa som är lika barnslig som innan. 

Cecilia Giertta

Stefan (inte verifierad)

tors, 2014-04-10 13:25

1. Den fina Tomas Ravelli

Cecilia menar alltså Tomas Ravelli som bidrog så fint till ett förbättrat fotbollsklimat när han kallade Pascal Simpson för "Jävla svarthuvud". Samma Tomas som tillsammans med sin bror Andreas misshandlade Sven Dahlqvist i en match på 80-talet mellan Öster och aik? Men vi kan väl förutsätta att samhället inte bedömer aktiva spelare på samma sätt som supportrar som hatar och misshandlar. L.ex Joseph Elange, Miiko Albornoz, Dulee Johnson, Alexander Gerndt osv. Givetsvis har fotbollen problem och att föregå med gott exempel är att förbundet/klubbarna ser lika allvarligt, om inte allvarligare på hur en spelare beter sig på och utanför planen. Bara för att de råkar vara landslagsstjärnor så ska inte det ge dem frijkort. Om en supporter slår en annan supporter på eller i anslutning till arenan stängs personen av i ett år eller mer samt civilrättsliga påföljder som fängelse eller villkorligt. Samma sak ska gälla fotbollsspelare. Stäng av dem från spel i ett år eller mer för att visa att de är föredömen och därför har ett ansvar för hur man beter sig.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.