Den onda, farliga spiralen...
Efter självrannsakan och en vecka i sorgens tecken, efter dödandet av en djurgårdssupporter i Helsingborg, har det gått att läsa många artiklar och titta på flera inslag om initiativ i olika klubbar för att förebygga huliganvåld.
Klubbarna behöver hjälp
Barnen och ungdomarna som kommer till tals är så självklara; ”varför ska man hata, man vill väl heja?”.
Men alla vill inte det. Tyvärr. Och det är här som klubbarna behöver all hjälp och stöd de kan få från de så kallade samhället. För hatet blir en grogrund hos personer som inte mår bra, som söker stöd och styrka i en annan familj än den man ofta saknar hemma.
Ett samhälle som struntar i de svaga och inte har resurser att ta hand om de som mår illa, förvandlas till ett samhälle utan moralisk kompass, där hatet tar överhanden över kärleken och förståelsen.
Det onda tar över
Vi som inte vill hata stannar hemma och tittar på matcherna på TV eller lyssnar på radio eller ser på Play eller vad vi nu tar till oss vid matcherna.
Vårt intresse för våra älskade klubbar mattas av, eftersom det är tillsammans som det är roligt att heja och vara engagerad, inte ensam framför radion eller TV:n. Det är ju tillsammans som kärleken till det egna laget blir starkt, så starkt att det lyfter våra lag.
Idrott utan åskådare och supporters blir fattigt. Men idrott med huliganer blir farligt och det är fel väg att gå.
Allt är en spiral där det onda tar allt större utrymme.
Hoten mot styrelserna
Många supporterföreningar/klubbar propsar på att bli invalda i klubbstyrelsen, de kuppar; de blir medlemmar och blir i demokratisk ordning invalda i styrelsen för att få makt, supportermakt i klubben. Det kan låta bra, men blir det huliganer och inte supportrar som sitter i styrelserna för idrottsklubbarna, får vi en styrelsementalitet som inte förmår att arbeta proaktivt mot de avarter inom supporterskarorna som finns; de som hatar, de som slåss, de som är huliganer.
Därför måste alla vi andra gå på föreningsmöten, på årsmöten och stämmor. Annars kommer våldet segra.
Att idrottsutövarna själva, fotbollstjejer och –killar, inte vill vara en del av hatet är tydligt. Och skönt.
***
Det inte är längesen det faktiskt var bara kul med idrott, det är ju Thomas Ravelli i Mästarnas Mästare ett underbart exempel på. Vilken snackeballe. Men vilken gladlynt och känslosam människa han är. Det är synd om programmet att han ska åka ut (ta bort det momentet!) eftersom han ju är lite äldre än de andra, men så befriande med en människa som är lika barnslig som innan.
Mest lästa just nu
Stora skatteskulder i Storbritannien, 99 miljoner kronor, riskerar allvarligt att försätta Sven Göran Erikssons dödsbo i en konkurssituation. Av bouppteckningen, som nu blivit offentlig, framgår att de totala tillgångarna uppgick till 66 miljoner, men att skulderna var 118 miljoner.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Stefan (inte verifierad)
tors, 2014-04-10 12:25
1. Den fina Tomas Ravelli
Cecilia menar alltså Tomas Ravelli som bidrog så fint till ett förbättrat fotbollsklimat när han kallade Pascal Simpson för "Jävla svarthuvud". Samma Tomas som tillsammans med sin bror Andreas misshandlade Sven Dahlqvist i en match på 80-talet mellan Öster och aik? Men vi kan väl förutsätta att samhället inte bedömer aktiva spelare på samma sätt som supportrar som hatar och misshandlar. L.ex Joseph Elange, Miiko Albornoz, Dulee Johnson, Alexander Gerndt osv. Givetsvis har fotbollen problem och att föregå med gott exempel är att förbundet/klubbarna ser lika allvarligt, om inte allvarligare på hur en spelare beter sig på och utanför planen. Bara för att de råkar vara landslagsstjärnor så ska inte det ge dem frijkort. Om en supporter slår en annan supporter på eller i anslutning till arenan stängs personen av i ett år eller mer samt civilrättsliga påföljder som fängelse eller villkorligt. Samma sak ska gälla fotbollsspelare. Stäng av dem från spel i ett år eller mer för att visa att de är föredömen och därför har ett ansvar för hur man beter sig.