Sån skillnad, för alltid?

Jag är ledsen Svenska Fotbollförbundet och SEF, Svensk Elitfotboll, men det är långt kvar innan det blir lika kul att på på en allsvensk match som att gå på en match i Premier League.
Hatar mer än gärna
I Sverige köper du en biljett, sätter dig antingen på en iskall eller halvtom arena. Om du inte har en VIP-biljett får du framför eller bakom dig, idioter som dels inte kan någonting om fotboll, dels vill skrika ut till hela världen hur lite de kan.
Dessutom hatar de mer än gärna, främst domaren förstås för det är legio, men också gärna motståndaren.
Du kan köpa varmkorv, öl, popcorn, och ta med ut på läktaren, popcorn riskerar du att tappa för kartongen är för stor, eller få utslagna, eftersom bänkgrannar är för våldsam. Varmkorv är inget för oss som inte äter kött, så vi får hålla oss till ölen och spilld popcorn, eller chokladgodis.
Så mycket förutsägbart
Matchprogrammet innehåller i bästa fall lite mer läsning än nästa omgång och en tyckare från klubben och en intervju med en spelare. Och annonser. I pausen bjuds du antingen på någon patetisk tävling på planen eller en sångare eller någon som vunnit något och blir "intervjuad" av nån som inte är journalist.
Allt mer eller mindre pinsamt.
I England träffas du i god stämning minst två timmar före matchen, hela området runt arenan är avspärrat från biltrafik, vilket gör umgänge lätt och trivsamt. Vakterna är proffsiga och vänliga, hjälper dig med alla möjliga svårigheter, som var man går för att ta en kaffe eller öl, var toaletten ligger och hur man hittar ingången där man ska sitta.
Bjuder in till närhet
Publikvakterna skiftar var tionde minut för att man ska hålla servicen och orken men också för att man inte ska riskera att bli utsatt för något trakasserande. På stolsraden ovanför eller nedanför sitter inga idioter som bara för oväsen, utan seriöst intresserade fotbollsåskådare som är väl insatta i lagen, som kan diskutera de uppkomna situationerna och som hejar på sitt lag. Inget hat.
Här sitter medelålders män, en ser ut som Paul McCartneys lillebror, med sin son och sin pappa, här sitter flickvänner och mormödrar, unga par och turister. Alla i samma goda stämning, man applåderar det egna laget och motståndarna, om de gör något bra.
Programbladet är fullt med reportage, insidereportage för alla dem som aldrig kommer se sina spelare närmare än på planen, här finns statistik på allt möjligt, lovar, och massor med historia om klubben, berömda spelare osv. Här finns allt det som behövs för att knyta fansen tajtare till klubben genom att klubben bjuder in till närhet.
Sett mycket sånt i de allsvenska programmen? Nä, tänkte väl det.
Jag hoppas att Hammarbys återkomst till allsvenskan kan betyda ett genombrott i detta, men ansvaret vilar tungt på förbundet och SEF. Vad sysslar herrarna med egentligen? Varför blir inte allsvenska matcher mer än bara plikttrogna besök? När blir svensk fotboll så mycket mer än bara 2x45 minuter?
Jag längtar efter det. Under tiden tröstar jag mig med engelsk fotboll, på plats.
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Det är ett cykelprojektet som ger Barncancerfonden bara i år totalt 238 miljoner kr.
Över 2 600 cyklister och servicedeltagare gick på lördagen i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.