Inse skolgympans betydelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det var inte förrän skolgymnastikens obligatoriska tre timmar gjordes om till två, eller kanske bara en, som vi verkligen började bli tjocka i Sverige.
Motionera är om inte annat bra för att orka med att sitta en massa timmar vid datorn. Foto: TT

 

Vi blir allt tjockare. Ministrar och myndigheter vill gärna skylla på livsmedelsindustrin. Men istället borde regering och myndigheter titta inåt. Beslutet om mindre skolgymnastik var förödande.

Gäller att svettas

Alla vet, att för att inte gå upp i vikt ska man inte stoppa i sig mer energi än man gör av med. Yngre människor kan äta mer, äldre mindre, män mer och kvinnor mindre; men slutsatsen är ändå alltid densamma. För mycket energi och för lite rörelse; då riskerar man att bli tjock.

Men detta enkla faktum verkar ha undgått herrar och damer ansvariga politiker.

Istället för att se verkligheten som den är, och helt enkelt bestämma att alla grundskolor, från sexårs till gymnasiet inför minst tre, men kanske ännu hellre fem timmars obligatorisk gymnastik i veckan, och då pratar jag inte redskapsgymnastik utan bollsporter där man inte står i kö för att hoppa över en plint halva lektionen utan där alla får och ska röra på sig, istället för att bestämma det, vill man förbjuda. 

Blir ett tvådelat samhälle

Förbjuder man saker är man en duktig politiker, då visar man handlingskraft och beslutsamhet och har chansen att bli omvald nästa val "jag förbjöd ju faktiskt pizza som skolmat".

Men förbud av allehanda saker får ju knappast elever och alla andra som sitter för mycket, att röra på sig mer. "Åh jag fick ingen pizza till lunch idag, jag måste ut och spela fotboll".

Så förhåller det sig inte. Och det är ju här som politikerna måste tänka om. Annars har vi snart inga landslag kvar som kan representera Sverige, vi får en samling otränade tjockisar som inte orkar spela 2x45 minuter eller spela 6-10 minuter ishockey.

Och det tvådelade samhälle vi pratar om, blir plötsligt verklighet; de som rör sig och de som sitter stilla. De som rör sig självmant är dessutom oftast de som har pengar och/eller utbildning vilket ytterligare ökar klyftan.

Ministern, gör något!

Initiativet från många personer som haft anknytning till idrott på det ena eller andra sättet, från Tommy Jakobsson till Henok Goitom är lovvärt. Men tänk om deras initiativ vore grädden på moset, och att alla unga redan hade sina fem timmar obligatorisk rörelse i skolan. Då skulle det ge fantastiska resultat.

Istället hotar faktiskt en framtid där underlaget till landslagen krymper, på grund av att vi alla är för otränade, att vi blir trötta av att gå en eller ett par trappor upp, eller att skotta snö.

Det är en sak att alla barn, från två år, är fantomer på datorer och internet. Men om de inte orkar gå 100 meter när de blir tolv, hur bra stimulerad blir hjärnan då?

Att som vissa kommuner och företag koppla ihop rörelse på arbetsplatsen med löneförhöjningar blir i det läget förståeligt, även om det ju är helt absurt. Men om vi alla tog det egna ansvaret, vi vuxna och alla vuxna som ansvarar för barn, skulle sådana morötter/bestraffningar verkligen inte ens komma upp på dagordningen.

Istället för att ta ansvar för detta, drar staten ner på pengar till ungdomsidrotten, antalet gympatimmar blir allt färre, du kan ha en skola utan gympasal. Och du har en ansvarig "hälsominister" som inte verkar ha varit flitigast på eventuell gympa i skolan, du har en folkhälsomyndighet som ägnar sig åt allt annat än rörelse bland befolkningen och du har politiker som bara vill förbjuda.

Jag längtar verkligen efter en ansvarig idrottsminister som tar tag i den här frågan, tillsammans med skolministern och ser till att vi svenskar åter blir ett folk som rör sig. Inte för att vi ska bli världens hurtbullar och slå oss för bröstet gentemot andra nationer och skryta "se så bra vi är". Utan för att vi helt enkelt inte har råd rent samhällsekonomiskt med det här stillasittandet.

För övrigt...

...är jag väldigt trött på herrar sportkommentatorer som inte förstått det här med jämlikhet, och som tror att tjejer bara är till för att 1) vara snygga 2) beundra herrar sportkommentatorer och 3) inte ta nån plats vid idrottsarenorna.

...är väldigt trött på internationella idrottsförbund, typ Uefa, typ Fifa, som fortfarande inte förstår att tjejer tränar lika mycket som killar, och därför också behöver prispengar eller löner som går att leva på, eller åtminstone köpa lite mat för.

Cecilia Giertta

Willy BerggrenVågar jag? (inte verifierad)

tis, 2015-03-31 07:32

1. Inse skolgympans betydelse

Hej Cecilia! Du har så rätt på alla punkter. Problemet är vem som vi vill rikta denna uppmaning mot. Politiker lever i sin egen värld. Själv har jag varit grundskolelärare under nästan 20 år, 15 år på gymnasiet. Jag är utled på dessa höga politiker som ryggmärgsmässigt reagerar på sjunkande studieresultat med att säga "mer matematik och svenska". Elevernas timplan påverkas ju av dessa populistiska utspel. Självklart tar man tid från "mindre viktiga ämnen" för att hålla sig inom den reglerade arbetsveckan. Sporta kan man göra på sin fritid. Att forskare om och om igen hävdar att fysiskt aktiva elever presterar bättre resultat, att elever som får stimulera båda hjärnhalvorna i ämnen som idrott, slöjd, teknik, bild och laborativa inslag blir ointressant när t o m själva statsministern reagerar på sjunkande studieresultat med "mera matte och svenska". Det är "hjärndött" och visar att man eg är ointresserade av forskning, av att höra vad som egentligen bidrar till bättre resultat, bättre hälsa, mer kreativitet mm. Som sagt: Du har helt rätt. Problemet är att de som har makten att förändra har fel på både syn och hörsel - eller ännu värre , de följer en populistisk väg.

Anna Östenberg (inte verifierad)

tis, 2015-03-31 09:03

2. Inse skolgymnastikens betydelse

Tack Cecilia! Rörelse i olika former är viktigt för kroppen. Ämnet Idrott och hälsa är ett viktigt ämne som nu har för få timmar och som har också en inriktning där man inte premierar rörelse utan förståelse av densamma. Ja, hur rimmar det med de allra senaste rönen om vikten av fysisk aktivitet för alla, barn som gamla? Skolan, tillsammans med föräldrar, kan få barn att vara mer fysiskt aktiva genom att hjälpas åt att ge barnen ökat antal timmar rörelse i skolan men även genom att ge barnen frihet att välja aktiv transport till skolan. Om skolan är en bromskloss är föräldrarna den andra genom sitt skjutsande vare sig det rör sig om 300m eller 5 km. Där finns mycket att hämta vad gäller fysisk aktivitet

Jonas (inte verifierad)

tis, 2015-03-31 10:16

3. Så rätt - men uppdatera gärna din bild av idrott :)

100% överens i sak - men inte i din gammalmodiga tolkning av redskapsgymnastik. Vikten av bra motorisk träning kan inte understrykas nog. En bra motorisk grund skapar självförtroendet att testa andra idrotter och får den aktiva att känna sig kompetent, nyfiken och utforska olika rörelseformer. Bra gymnastikträning för barn är inte långa led eller köande. Det är träning som involverar, engagerar och som präglas av ett mycket högt aktivitetsnivå för alla på samma gång - det behövs inte boll för att uppnå konditionseffekter, men roligt är det absolut att komplettera med detta. "Physical literacy" är ett begrepp som borde lyftas på agendan i Sverige. Googla gärna, så håller du troligen med om att redskapsgymnastiken - i sin bästa och nutida form - är lika essentiell som bollspelandet.

NAMN. Tre Kronor meriterade Markus Åkerblom 55 år får lämna hockey- allsvenska AIK med omedelbar verkan. ”Nygammal” i båset blir Roger Melin, 68 år och som därmed inleder sin fjärde tränar-sejour i föreningen. Han har också själv blivit sparkad tre gånger under en lång tränarkarriär.

Det är ett nytänt intresse som egentligen alla idrotterdrömmer om att få upleva. Då ungdomarna kommer både enskilt och i grupper och är vetgiriga. När de är på gränsen till för många och det blir ett problem.

I den situationen är Bordtennis i dag. Angenämt på sitt sätt, men det vållar kö och trängsel och det vill klubbarna helst slippa.Men hur stor skillnad från ett normalläge handlar det om egentligen? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.

– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.