Så lika men ändå så olika

Skandalerna eskalerar nu runt Fifa. Schweiziska myndigheter har gjort en ny gryningsraid och gripit mer än ett dussin mutmisstänkta personer med anknytning till organisationen. Bland de gripna finns ordförandena för Sydamerikas samt Nord- och Centralamerikas fotbollsförbund. Raiden skedde på lyxhotellet Baur au Lac, där även andra mutmisstänkta Fifa-delegater gripits tidigare i år.
Att raiden genomfördes just nu beror förstås på att Fifas exekutivkommitté har ett tvådagars-möte i Zürich och där ska besluta om ett omfattande reformpaket. Mot korruption.
Hukat i bänkraderna
Fifa och Uefa, så lika men ändå så olika.
För där Fifa under många år valt att stoppa huvudet i sanden, att inte agera som om det fanns konstigheter i organisationen, att välja om och om igen en åldrande och ifrågasatt ordförande, så har IAAF gjort annorlunda. Och det mycket beroende på ett par mycket högljudda svenskar.
Medan Sverige när det gäller den internationella fotbollen hukat i bänkraden, solidariskt ställt sig bakom den nu korruptionsavstängde Platini och inte vågat/velat uttala sig så särdeles kritiskt kring alla de turer och affärer som Fifa och dess ordförande Blatter varit inblandat i under de senaste åren, så har Sverige, företrätt tidigare av Arne Ljungqvist och inte minst Björn Eriksson, varit högljudda och krävande.
Detta trots att vi även i friidrottssammanhang är pyttesmå, med undantaget av den gyllene generationen med Carolina Klüft i förgrunden.
Han gjorde det enda rätta
Men det har inte bekommit Ljungqvist och Eriksson. De har inte suttit tysta och snälla, utan de har ifrågasatt, frågat, pekat på och skaffat allianser. När Sebastian Coe blev misstänkliggjord för korruption, vad gör han då? Ja, inte som Blatter, häver sig bakåt i fåtöljen och svarar med ett godmodigt och avfärdande leende "nä det tror jag väl ändå inte".
Nä, Coe tar anklagelserna på allvar, avsäger sig uppdragen som kan verka korrumperade, ringer till Eriksson och förklarar sig och är nu, så vitt jag kan ta del av, en hederlig man igen. Och Ryssland, som stängdes av för all internationellt tävlande på grund av doping, har omedelbart tagit saken på allvar, och samarbetar nu fullt ut med IAAF och Wada, antidopingbyrån.
Om Fifa hade agerat så, hade alla insett att man måste ta krisen på allvar. Men det gjorde man ju inte. Utan man bara skyllde ifrån sig, och tog inget ansvar alls.
Jag blir så oerhört upprörd när jag inser att Qatar faktiskt ska få behålla sitt värdskap för Fotbolls-VM för att "det är för sent att nu ändra på det".
Vet inte om ni läst om handbolls-turneringen i Qatar, där bland andra Spanien förlorade sin semifinal mot just Qatar, för att domarna inte vågade/ville döma emot värdlandet Qatar. Men hallå, tänk Qatar i VM-final, mot Frankrike. En löjlig match! Ett inköpt lag av olika nationaliteter, och med en köpt hejaklack, influgen från ett europeiskt land.
Är detta ett land som man tror kan arrangera en tävling av världsformat på ett ärligt och hedervärt sätt?
Bra initiativ av sponsorerna
När tusentals människor dött under byggandet av arenor. Där deras pass togs av arbetsgivaren så att de inte skulle lämna sin arbetsplats. Där pengar är allt och människovärdet, demokrati och andra grundläggande rättigheter är av noll och intet värde?
Jag blir förtvivlad över att det ska vara så här, och att Blatter och de andra gubbsen i Fifa får dra ner fotbollens anseende till den lägsta av nivåer. Finns det verkligen inget som kan stoppa VM-arrangemanget i detta land?
Att i det här läget prata reformer, att ordföranden bara ska få sitta i max tolv år, att delegaterna inte får vara äldre än 74 år, och att styrelsemedlemmarnas löner ska vara offentliga - ha, så löjligt. Pinsamt, som barnbarnet hade sagt.
"Vi uppmanar er att genomföra positiva förändringar och också inser att detta bara är ett steg framåt för att skapa en trovärdig kultur inom Fifa. Genomlysning, ansvar, respekt för mänskliga rättigheter, integritet, ledarskap och jämlikhet är avgörande för Fifas framtid. Reformer kan sätta ramar för dessa värden, men en kulturell förändring krävs också", skriver sponsorerna i ett öppet brev till Fifa.
Det är bra skrivet. Jag hoppas verkligen att sponsorerna får sina önskemål tillgodosedda. Men jag tror det inte förrän det sker.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.