RF och SOK i ny vardag
Det sägs nämligen att ordförande i RF och ordförande i SOK ätit frukost tillsammans. Och det under vänskapliga former. Vilket, om det är sant, bådar mycket gott för idrottens framtid, både för den del som elitsatsar, och för den del som jobbar med bredden.
Bredd och elit i symbios
Det finns få saker som är så löjliga som att två organisationer träter om samma pengar och uppmärksamhet. Men inom idrotten har det varit så under många år.
På ena sidan RF, som värnar breddidrott men också elit, på andra sidan SOK, Sveriges Olympiska Kommitte, som värnar om enbart de elitsatsande idrottarna. Båda organisaitonerna vill nå framgångar, båda vill få del av skattepengarna, och både anser sig företräda Idrotten, med stort I.
Sällan gratulerar de varandra till framgångar, och om idrotten som bas är bred, har det på toppen varit två olika organisationer, två olika styrelser och ledningsgrupper och ordföranden som velat framstå som idrottens välgörare.
Kan bara gynna fortsättningen
Så hade det nog kunnat fortsätta många år till, om inte plötsligt det blev personbyte på både ordförandeposterna. Och helt plötsligt visade det sig att två herrar, vana att bestämma, kunde prata med varandra.
Och om det är så, att RF och SOK faktiskt kan prata med varandra, genom sina båda "språkrör" Björn Eriksson och Hans Vestberg, betyder det på sikt bara positiva saker för idrotten och alla dess utövare.
För om ordförandena kan prata med varandra, kanske de kan övertyga sina respektive styrelser och medlemmar att samarbete vore bra. Ja, rent av fruktbart. Och då kanske det kan komma över några SOK-are och sitta i RF:s styrelse, och tvärtom. Och vips, har man en mycket starkare och tydligare bild av hur svensk idrott ska fungera för att nå framgångar både på bredden och eliten.
Nu har ju processen inte ens börjat, men bara att herrarna träffas och äter frukost, så viktig för en idrottare, bara ett par veckor efter valprocesserna, bådar gott.
Vi får se hur språkrören lyckas övertyga "gräsrötterna", det är ju inte altlid det fungerar så bra i verkligheten. Men visst vore det egentligen det enda raka, och förhoppningen är att det blir mer än en frukost mellan språkrören. Funkar det i näringslivet, borde det funka i idrottsvärlden.
+++
Pengar pratar
Mutpengarna som Fifa uppenbarligen fick för att tyskarna skulle få ordna VM 2006 innebär att Fifas etiska kommitté nu vill stänga av den tidigare ordföranden i det tyska fotbollförbundet, Wolfgang Nierbach, två år från all fotboll, och att han ska böta 30 000 schweizerfrancs, vilket motsvarar ungefär en kvarts miljon kronor.
Totalt ska Fifas etiska kommitté undersöka sex personer som varit knutna till VM-organisationen, däribland ordföranden Franz Beckenbauer, eller Kaiser Franz som han kallades. Nierbach ska enligt uppgifter ha förmedlat 62 miljoner kronor till Fifa, pengar som han inte kunnat eller velat förklara vad de skulle användas till, men som enligt uppgifter användes för att muta fyra asiatiska delegater att rösta för den tyska VM-ansökan.
Känns väl lite som om pengar pratat en hel del när Ryssland och Qatar fått arrangemangen de kommande två VM-spelen...
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar