Huliganerna borde vara RF:s ansvar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många är vi som upprörs och förfäras åter av huliganer som tar sig in på fotbollsplaner och trakasserar spelare och funktionärer. Undra om inte RF bär ett större ansvar.
Dessa ständiga bråk med supporters. Med idrottsaktiebolag vore det lättare att ta itu med problem, menar Cecilia Giertta. Foto: TT

 

Senast var det i Helsingborg, men scenerna är alldeles för vanliga för att man orkar bry sig var. Bara att. Och som ett brev på posten (före Postnord-tiden) kommer frågan; varför? Och här är kanske delsvaret enkelt; det är sannolikt Riksidrottsförbundets ansvar. Hur paradoxalt det än låter.

Rätt tänkt, men det blir fel

I Sverige är demokrati ett viktigt ledord.Det betyder också att det gäller för idrottsrörelsen. Och demokrati är absolut aldrig fel, men kanske har idrotts-Sveriges motsträvighet till "kommersiella krafter" gjort att man binder ris åt egen rygg.

För, om jag inte missminner mig, är det RF som beslutat hur ägandeformen för idrottsklubbar i Sverige ska se ut.

Det är RF, och dess medlemsförbund, som har beslutat att en förening ska ha majoritet i ett AB, så exempelvis Fotbollslaget FF ska ha 51 procents ägande av Fotbollslaget AB, som spelar i allsvenskan. FF bedriver sannolikt ungdomsfotbollen och kanske damfotbollsklubben medan aktiebolaget sköter elitsatsningen, med sponsorer och affärsavtal och tv-avtal. 

Det är en så kallad demokratisk idrottsrörelse som eftersträvas.

Då får vi proffsiga styrelser

På årsmöten som föreningar har en gång om året, alltså Fotbollslaget FF, kommer alla medlemmar som vill och röstar fram vilka som ska sitta i styrelsen för FF. I de allra flesta fall är de vanliga engagerade människor som är med där. 

Men, de som också kan röstas in är fans, supportar och huliganer, bara tillräckligt många deltar på årsmötet som stöttar dessa personer. Och med  bakom sig, kan sen FF:s styrelsesammansättning se till att dessa icke önskade personer även röstas in i AB, typ Fotbollslaget AB, det allsvenska laget.

Det betyder att AB inte, som i näringslivet, kan ha en vanlig proffsig styrelse där ledamöter sitter för att de är experter på ex ekonomi, sponsorer, juridik, politik, kommunikation osv, utan till flera delar, enligt RF:s normer, tvingas ha ledamöter som också FF utser. 

Som alltså i allra värsta fall kan vara en icke önskvärd våldsbenägen person. En person som bara vill att hen ska få tillträde till styrelserummet för att där se till att klubben absolut inte ska agera så skarpt som andra ledamöter vill mot de som sabbar matcherna.

Så sitter aktiebolagets styrelse med problemet i knät, och det går inte att lösa.

Och publiken minskar, för det är helt värdelöst att gå på fotboll när man inte vet när och inte att, bengaler ska tändas och matchen avbrytas och man aldrig kommer hem trots att det är en vanlig vardag dagen därpå.

Inte tusan tar man med sina barn på en match där det finns folk som har halsdukar över hela ansiktet, och som vrålar ut sitt hat. Det är ju skrämmande både för vuxna och barn.

Begrep inte polisen?

Om RF inte beslutat att FF skulle ha majoritet i aktiebolaget, skulle sannolikheten att våldsbenägna personer sitter i styrelserummet och styr och ställer, inte vara så stor som den är idag med dagens regler. 

Då skulle de seriösa klubbarna inte behöva ta hänsyn till våldsverkare, utan till framtidens publik som gärna ser matchen och sina idoler göra bra matcher. För det är därför man vill gå på fotboll, därför man är en supporter. För att älska sitt lag.

Många frågar sig också hur i hela friden bengalerna kommer in på arenan. Och varför polisen inte är tillräckligt många på plats i exempelvis Helsingborg, där alla fattar att om Helsingborg åker ur allsvenskan, blir det bråk. 

Jag menar, alla fattar det. Utan polisen i Helsingborg. Uppenbarligen. Och då blir det skandaler inne på arenan.

Men polisen tycker kanske det är himla skönt att ha "buset" inne på arenan. För då blir det klubbens problem, och inte, om huliganerna var på utsidan, i staden, samhällets fel.

Ni fattar hur fel det är.

Är han rätt person?

Björn Eriksson är nu RF:s ordförande. Förut var han huliganutredaren. Kanske är han mannen att lösa upp dessa FF-AB-regler.

Kanske är han mannen som förstår att vi inte kan leva kvar i den förgyllda tid som gällde tidigare, där alla som var engagerade i idrotten var det för att man brann för att hjälpa till. Och att vi därför bör lösa upp ägandereglerna, så att våldsbenägna personer inte släpps in i styrelserummen. 

Det är extremt viktigt att idrott finns i hela landet, och att den får ta betydligt större plats på skolschemat.

Men avarterna måste bort. Vi kan inte ha det så här.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.