Huliganerna borde vara RF:s ansvar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många är vi som upprörs och förfäras åter av huliganer som tar sig in på fotbollsplaner och trakasserar spelare och funktionärer. Undra om inte RF bär ett större ansvar.
Dessa ständiga bråk med supporters. Med idrottsaktiebolag vore det lättare att ta itu med problem, menar Cecilia Giertta. Foto: TT

 

Senast var det i Helsingborg, men scenerna är alldeles för vanliga för att man orkar bry sig var. Bara att. Och som ett brev på posten (före Postnord-tiden) kommer frågan; varför? Och här är kanske delsvaret enkelt; det är sannolikt Riksidrottsförbundets ansvar. Hur paradoxalt det än låter.

Rätt tänkt, men det blir fel

I Sverige är demokrati ett viktigt ledord.Det betyder också att det gäller för idrottsrörelsen. Och demokrati är absolut aldrig fel, men kanske har idrotts-Sveriges motsträvighet till "kommersiella krafter" gjort att man binder ris åt egen rygg.

För, om jag inte missminner mig, är det RF som beslutat hur ägandeformen för idrottsklubbar i Sverige ska se ut.

Det är RF, och dess medlemsförbund, som har beslutat att en förening ska ha majoritet i ett AB, så exempelvis Fotbollslaget FF ska ha 51 procents ägande av Fotbollslaget AB, som spelar i allsvenskan. FF bedriver sannolikt ungdomsfotbollen och kanske damfotbollsklubben medan aktiebolaget sköter elitsatsningen, med sponsorer och affärsavtal och tv-avtal. 

Det är en så kallad demokratisk idrottsrörelse som eftersträvas.

Då får vi proffsiga styrelser

På årsmöten som föreningar har en gång om året, alltså Fotbollslaget FF, kommer alla medlemmar som vill och röstar fram vilka som ska sitta i styrelsen för FF. I de allra flesta fall är de vanliga engagerade människor som är med där. 

Men, de som också kan röstas in är fans, supportar och huliganer, bara tillräckligt många deltar på årsmötet som stöttar dessa personer. Och med  bakom sig, kan sen FF:s styrelsesammansättning se till att dessa icke önskade personer även röstas in i AB, typ Fotbollslaget AB, det allsvenska laget.

Det betyder att AB inte, som i näringslivet, kan ha en vanlig proffsig styrelse där ledamöter sitter för att de är experter på ex ekonomi, sponsorer, juridik, politik, kommunikation osv, utan till flera delar, enligt RF:s normer, tvingas ha ledamöter som också FF utser. 

Som alltså i allra värsta fall kan vara en icke önskvärd våldsbenägen person. En person som bara vill att hen ska få tillträde till styrelserummet för att där se till att klubben absolut inte ska agera så skarpt som andra ledamöter vill mot de som sabbar matcherna.

Så sitter aktiebolagets styrelse med problemet i knät, och det går inte att lösa.

Och publiken minskar, för det är helt värdelöst att gå på fotboll när man inte vet när och inte att, bengaler ska tändas och matchen avbrytas och man aldrig kommer hem trots att det är en vanlig vardag dagen därpå.

Inte tusan tar man med sina barn på en match där det finns folk som har halsdukar över hela ansiktet, och som vrålar ut sitt hat. Det är ju skrämmande både för vuxna och barn.

Begrep inte polisen?

Om RF inte beslutat att FF skulle ha majoritet i aktiebolaget, skulle sannolikheten att våldsbenägna personer sitter i styrelserummet och styr och ställer, inte vara så stor som den är idag med dagens regler. 

Då skulle de seriösa klubbarna inte behöva ta hänsyn till våldsverkare, utan till framtidens publik som gärna ser matchen och sina idoler göra bra matcher. För det är därför man vill gå på fotboll, därför man är en supporter. För att älska sitt lag.

Många frågar sig också hur i hela friden bengalerna kommer in på arenan. Och varför polisen inte är tillräckligt många på plats i exempelvis Helsingborg, där alla fattar att om Helsingborg åker ur allsvenskan, blir det bråk. 

Jag menar, alla fattar det. Utan polisen i Helsingborg. Uppenbarligen. Och då blir det skandaler inne på arenan.

Men polisen tycker kanske det är himla skönt att ha "buset" inne på arenan. För då blir det klubbens problem, och inte, om huliganerna var på utsidan, i staden, samhällets fel.

Ni fattar hur fel det är.

Är han rätt person?

Björn Eriksson är nu RF:s ordförande. Förut var han huliganutredaren. Kanske är han mannen att lösa upp dessa FF-AB-regler.

Kanske är han mannen som förstår att vi inte kan leva kvar i den förgyllda tid som gällde tidigare, där alla som var engagerade i idrotten var det för att man brann för att hjälpa till. Och att vi därför bör lösa upp ägandereglerna, så att våldsbenägna personer inte släpps in i styrelserummen. 

Det är extremt viktigt att idrott finns i hela landet, och att den får ta betydligt större plats på skolschemat.

Men avarterna måste bort. Vi kan inte ha det så här.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.