När männen får lov att bestämma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Magkänslan säger omedelbart nej, slöjan är ett manligt förtryck. Men orkar tanken lämna magen kan svaret bli ja.
Volleytjejer från Brasilien och Italien vid Världscupen - klädda i inte annat än sedvanlig matchdress... Foto: Peter Schneider, AP Photo/Keystone/TT

 

Slöja eller inte - är det frågan?

Få frågor är sannolikt så svårlösta som frågan om att tillåta slöja eller inte i svensk idrott. Magkänslan säger omedelbart nej, slöjan är ett manligt förtryck. 

Både rätt och fel

Men orkar tanken lämna magen kan svaret bli ja. Om man tänker utifrån den idrottandes perspektiv enbart. Och det är här det svåra kommer.

Vilket i praktiskt betyder att jag respekterar både Dan Perssons och Björn Erikssons åsikter.

Många gånger är det som jag förfäktat idrotten som öppen och genomlyst, som välkomnande för alla, och som ett viktigt medel för demokrati, jämlikhet och allas lika rätt i samhället.

Den lika rätten avskyr förstås förtryck av alla de slag. Och förtryck är ur mitt perspektiv lika mycket att tjejer som tidigare spelade beachvolleyboll måste ha pyttesmå shorts och bara magar för att få spela, som att andra tjejer tvingas täcka sitt hår. 

Kvinnorna har inte själva valt

Inget av detta är sådant som kvinnorna själva valt att ha på sig, sett ur idrottandets perspektiv. Att inte kunna röra sig bekvämt är en nackdel när man idrottar, vare sig det gäller pyttesmå kläder eller en slöja. 

När männen bestämmer att shortsen inte får vara mer än några centimeter breda, och när männen bestämmer att kvinnors hår är syndigt att visa, då är det ett förtryck.

Å andra sidan är det tufft för idrotten att säga till en muslimsk kvinna att nej du får inte tävla, för du är inte fri att visa ditt hår. Är det inte också ett förtryck, i så fall?

Dan Perssons förslag att tala med dessa fem starka kvinnor som han skriver om i sin krönika, är en mycket bra idé. Frågan om slöja, och minishorts, är en svår fråga och det är viktigt att det blir rätt. Så Björn Eriksson, varför inte samla ihop till flera rundabords-samtal, med flera olika representanter, och där ordet är fritt?

En slöja har ett betydligt större symbolvärde än det könsneutrala korset, och idrottsförbunden behöver vägledning.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.