När männen får lov att bestämma

Slöja eller inte - är det frågan?
Få frågor är sannolikt så svårlösta som frågan om att tillåta slöja eller inte i svensk idrott. Magkänslan säger omedelbart nej, slöjan är ett manligt förtryck.
Både rätt och fel
Men orkar tanken lämna magen kan svaret bli ja. Om man tänker utifrån den idrottandes perspektiv enbart. Och det är här det svåra kommer.
Vilket i praktiskt betyder att jag respekterar både Dan Perssons och Björn Erikssons åsikter.
Många gånger är det som jag förfäktat idrotten som öppen och genomlyst, som välkomnande för alla, och som ett viktigt medel för demokrati, jämlikhet och allas lika rätt i samhället.
Den lika rätten avskyr förstås förtryck av alla de slag. Och förtryck är ur mitt perspektiv lika mycket att tjejer som tidigare spelade beachvolleyboll måste ha pyttesmå shorts och bara magar för att få spela, som att andra tjejer tvingas täcka sitt hår.
Kvinnorna har inte själva valt
Inget av detta är sådant som kvinnorna själva valt att ha på sig, sett ur idrottandets perspektiv. Att inte kunna röra sig bekvämt är en nackdel när man idrottar, vare sig det gäller pyttesmå kläder eller en slöja.
När männen bestämmer att shortsen inte får vara mer än några centimeter breda, och när männen bestämmer att kvinnors hår är syndigt att visa, då är det ett förtryck.
Å andra sidan är det tufft för idrotten att säga till en muslimsk kvinna att nej du får inte tävla, för du är inte fri att visa ditt hår. Är det inte också ett förtryck, i så fall?
Dan Perssons förslag att tala med dessa fem starka kvinnor som han skriver om i sin krönika, är en mycket bra idé. Frågan om slöja, och minishorts, är en svår fråga och det är viktigt att det blir rätt. Så Björn Eriksson, varför inte samla ihop till flera rundabords-samtal, med flera olika representanter, och där ordet är fritt?
En slöja har ett betydligt större symbolvärde än det könsneutrala korset, och idrottsförbunden behöver vägledning.
Mest lästa just nu
Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.
Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar ennybyggnation i Torslanda/Björlanda. Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.
Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.
- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.
Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.
Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.
Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.
Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.
Skriv kommentar