Wimbledons prispengar en sak för sig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
340 606 920 miljoner kronor. Den totala prissumman i årets Wimbledon är svindlande. De båda singelsegrarna kan i helgen kvittera ut vardera närmare 24 miljoner kronor.
Game, Set och Jackpot?

 

”Usch, det är hemskt att någon ska kunna tjäna så oerhört mycket pengar på två veckors arbete” - det är lätt att föreställa sig den kommentaren från de personer som har för vana att förfasa sig så snart prispengar i tennis eller golf kommer på tal.

Och det är klart att det mot bakgrund av siffrorna ovan är svårt att övertyga sådana personer om att majoriteten tennisproffs går back och att det är knappt 400 av alla tusentals proffs som kan försörja sig på sin sport.

Att Wimbledon och de tre övriga Grand Slam-turneringarna har ofantliga prispotter är en sak, en annan är att kvartetten inte är representativ för sporten. Australian Open, French Open, Wimbledon och US Open är tennisens största skyltfönster men ger ingen rättvisande bild av förhållandena i stort.

 

Kolla här

Här bara ett exempel: Svenskhoppen Elias Ymer och Rebecca Peterson gick till andra omgången i Wimbledonkvalet och fick vardera drygt 94 000 kronor.

Det kan jämföras med de 4 336 kronor Elias säkrade då han i går vann sin första match i huvudturneringen i en Challenger i Båstad där slutsegraren får knappt 60 000 kronor.

IA skrev tidigare i år om Davis Cup-spelaren Markus Eriksson som i huvudsak spelar på ITF-touren och fått in runt en miljon kronor – på tio år. Före skatt.

Det ger en långt rättvisare bild av tillvaron för majoriteten tennisproffs än den vi ser i Wimbledon.

Ändå hamnar tennis liksom golf ofta i skottgluggen för kritiken mot att det är för mycket pengar i idrotten. Varför är det så? En förklaring är förmodligen att prispengarna ofta nämns – då Henrik Stenson segrat i en turnering och då Roger Federer eller Serena Williams tagit en titel får vi veta att den är värd si eller så mycket i pengar. Ja, ibland hamnar fokus mer på det än på den fantastiska sportsliga prestationen.

Motsvarande sker inte i fotboll. Om Zlatan gör mål i en match höjs han till skyarna men det är ingen som skulle komma på tanken att prata om att han i den matchen hade x miljoner kronor i lön. Eller hur mycket han och andra fotbollsspelare lyfter i lön i matcher då de sitter på bänken.

Tennis och golf är tidigare överklassporter och den stämpeln är svår att tvätta bort – oavsett hur orättvis den är i dag.

 

Skrota mixedklassen

Det finns ändå en siffra som sticker i ögonen på mig vad gäller prispengarna i Grand Slam-turneringarna, det handlar om prispotten i mixed som i Wimbledon är runt fyra miljoner kronor.

Någon som undrar hur det går för mixedparen i Wimbledon? Någon som med spänning ser fram mot finalen? Någon som överhuvudtaget vet vilka som spelar mixed?

Nej! Nej! Nej!

Skrota klassen och lägg dessa pengar på ITF-touren eller på annat som bidrar till att utveckla sporten.

Så länge mixed finns kvar på OS-programmet – svenska IOK-delegaten Gunilla Lindberg kämpade mot men röstades ner – lärden tyvärr leva vidare även i Grand Slam-turneringarna som också lyder under Internationella tennisförbundet (ITF).

 

380 000 lockar

Det positiva är att prispengarna i mixed i alla fall inte ökat sedan förra året.

Den totala ökningen av Wimbledons prispott är 12.5 procent och störst är den faktiskt i kvalet och i första omgången i huvudturneringen – 16,7 procent - medan ökningen från kvartsfinal och framåt är ”bara” tio procent.

Det är bra att gapet mellan fixstjärnorna och de övriga minskar men att det också har sina avigsidor med höga prissummor redan i första omgången är årets Wimbledon exempel på.

Åtta spelare bröt i första omgången på grund av skada. Några av dem hade knappast kommit till spel om det inte varit för de 380 000 kronor som en plats i förstarundan ger.

Hur Janko Tipsarevic skulle ha gjort ska jag låta vara osagt. Men han kastade i alla fall in handduken vid 0-5.

Efter en kvarts spel.

 

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.