Kan bli dystert jubileum för Åtvid

I oktober i år kan det bli ett dystert jubileum. Klubben är i kris både sportsligt och ekonomiskt och risken är stor att både ekonomin och laget rasar ner från den nivå som kallas Svensk Elitfotboll.
Med sex omgångar kvar ligger laget sist i Superettan - nu har det kallats till medlemsmöte där klubbens situation skall diskuteras. Miljonunderskottet verkar ofrånkomligt och även om ordföranden Muharrem Demirok dementerar att Elitlicensen skulle vara i fara, finns det andra som fruktar att den ekonomi som varit ansträngd och negativ under ett antal år nu blir omöjlig att vända. Något dramatiskt är det ju att ordföranden själv använder begreppet ”undantagstillstånd” för att beskriva läget.
Internationella bragder
Klubben kommer för alltid att vara förknippad med de magiska åren på 70-talet när man nådde segrar i Svenska cupen (1971) och Allsvenskan (1972 och 1973) och inte minst för de internationella bragderna att först slå ut titelförsvararna Chelsea ur Cupvinnarcupen (nuvarande Europa League) och sedan (1973) - när superduon Ralf Edström och Roland Sandberg redan flyttat utomlands - besegra Bayern München (då förmodligen världens bästa klubblag) med 3-1 i Europacupen (nuvarande Champions League) men olyckligt slogs ut på straffar.
Den 22 oktober 1967 togs steget upp i Allsvenskan där klubben tidigare bara gjort ett kort gästspel säsongen 1951-1952. 2-0 mot Sandviken hemma och saken var klar, mål av Veine Wallinder och Bertil Andersson, hysterisk glädje, drink och högtidstal i Villan där Facit-chefen Gunnar Ericson klev upp på en antik stol med sina leriga skor och skålade. Jag var där. Jag höll en alldeles ny skrivmaskin i min hand, förstapriset för vinsten i den straffsparksläggning för journalister som genomförts som underhållning (!!) före matchen. Klart man aldrig glömmer sånt. Målen gjorde jag på den gamle allsvenske keepern Svante Enerby från det allsvenska 50-talsåret.
Tätt kontaktnät
Resten är en glamorös historia som handlar om ett företag och dess ledares oreserverade kärlek till fotboll. Facit ägde allt. Kopparvallen var företagets, tränaren var avlönad säkerhetschef hos Facit, alla spelarna och alla i styrelsen jobbade där. ÅFF var Sveriges första (och kanske hittills enda?) rent företagsägda fotbollslag.
Med ett kontaktnät lindat runt Facits distriktskontor runt om i Sverige och med spioner med uppgift att scanna av talanger runtom i landet, med erbjudande om jobb och villabyggen och med en social omsorg om spelare och anhöriga hade den lilla östgötska köpingen lockbeten och en miljö som storstadsklubbarna inte kunde erbjuda.
Talangerna anlände en efter en; Ove Eklund från Hallstahammar, skyttekung i Allsvenskan redan premiäråret 1968 (då den andra nykomlingen Öster vann och ÅFF slutade sjua), Bosse Augustsson från Hässleholm, Janne Olsson från Halmstad, Benno Magnusson från Blomstermåla (brodern Roger hade redan försvunnit utomlands), Kent Karlsson från Eskilstuna, Ralf Edström från Degerfors, Roland Sandberg från Kalmar FF, Conny Torstensson från Gamleby, Reine Almqvist och Ingvar Svensson från IFK Göteborg med flera.
Guld 1972 och 1973, kreativ och målrik fotboll men så som alltid sker när klubbar växer sig för starka; närmast massflykt till klubbar utomlands. Störst av dem alla Ralf Edström, men mest meriterad; Conny Torstensson med två segrar för Bayern München i Europacupen.
Första guldåret 1972 hade ÅFF målskillnaden 65-22. 3-1 i snitt per match alltså.
Hur var det möjligt?
Jag brukar tänka på det när jag på somrarna reser de 19 kilometerna från mitt sommarhus i Björsäter och in till Åtvidabergs centrum för att handla på torget, på Ica, underbara hålkakor på klassiska Sandelius konditori; hur var det möjligt att denna lilla ort med strax över 10 000 invånare kunde ha Sveriges bästa fotbollslag?
Och jag tänker när jag kör förbi det gamla hotell Stallet; här har Pelé och Garrincha (Brasiliens på träningsläger 1966 inför VM), Beckenbauer och Müller checkat in. Därinne i matsalen har jag druckit en pilsner tillsammans med Peter Osgood och David Webb (Chelsea) och där har två allsvenska guld firats.
Nu är det kris. Risken är stor att klubben hamnar i division 1.
I fjol blev laget sexa i Superettan. 2015 kom laget sist och åkte ur Allsvenskan. Men - och det kanske är en bragd större än guldåren på 70-talet; 2012, 2013, 2014 tog laget tre raka åttondeplatser i Allsvenskan. Med spelare som Magnus Eriksson (allsvenskans nyttigaste spelare i dagens Djurgården) Victor Prodell (Elfsborg), Anton Tinnerholm (Malmö FF), Muhammed Abubakari (Häcken), Tom Pettersson (i sensationslaget Östersund) i laget bland andra.
Ett allsvenskt mittenlag med charmig fotboll alldeles nyligen, och nu så nära stupet.
Det är inte långt mellan Hosianna och Korsfäst som en av mina gamla journalistkolleger påminde mig en gång.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.
På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar