Ett ljus i tunneln
Efter år av diskussioner och vilda planer har arbetet med en skidanläggning tagit ett stort steg framåt i Stockholm skiddistrikt, landets största med cirka 20 procent av antalet Vasalopps-starter.
Byggjätten Serneke, som 2015 invigde Prioritet Serneke Arena i Kvibergs området i Göteborg, kostnad 800 miljoner kronor, har av Järfälla kommun tilldelats markanvisning med att etablera en helt ny stadsdel, inklusive en anläggning för längdskidor inomhus, i Veddesta norr om Stockholm, i direkt anslutning till E18, vid nyöppnad pendeltågsstation och framtida bussterminal i Barkarby station.
Stephan Åkerlund, affärsutvecklingschef på Serneke, bekräftar för IA, att arbetet med detaljplanen, enligt markanvisningsavtalet pågår, och att en skidslinga i inomhusmiljö ingår i avsiktsförklaringen.
Byggstart år 2019
– Jag hoppas att detaljplanen kan behandlas av kommunen inom 1 till 1,5 år och att vi därefter kan gå igång med byggnadsarbeten. Det innebär ett startdatum under 2019, meddelar Stephan Åkerlund.
En enig kommunstyrelse står bakom projektet, totalt cirka 150 000 kvadratmeter, ska fyllas med bostäder, hotell, skola och handel – samt en skidanläggning.
– Den ska integreras i området och behöver nödvändigtvis inte enbart vara av tunnelkaraktär. Vi tittar på olika lösningar, vi har erfarenheten från Göteborg med oss. Målgruppen är givetvis Stockholms längdskidåkare och miljön ska tillåta året runt åkning, betonar Stephan Åkerlund.
Tidigare planer las på is
Tidigare planer på skidanläggningar i Stockholms-området har stoppats – av ekonomiska skäl, men också kommunikativa svårigheter.
Claes Thunblad (s), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, poängterar den nya stadsdelens lokalisering.
– Vi talar om ett av kommunens mest attraktiva lägen och utöver bostäder och kommersiella lokaler tillförs något så unikt som en skidanläggning inomhus vilket blir en destination för besökare från hela Stockholms-regionen, betonar Claes Thunblad.
Och kostnaden?
Återstår prislappen; En skidtunnel i dag, med cirka 1.2 km längd, kostnadsberäknas till 60-120 miljoner kronor, beroende på markförhållanden samt antal spår och bredd.
Här talar vi om helt ny stadsdel, med skidanläggningen som magnet och dragplåster. Den totala investeringen uppgår till miljardbelopp.
– Tillsammans med Serneke utvecklar vi kommunen i stadsmässighet och livskvalité, alla i kommunen är vinnare i det projektet, avslutar Claes Thunblad.
Inom Stockholms stad har två intresseföreningar i Hammarby Sjöstad väckt frågan om utveckling av Hammarbybacken som arena för breddidrott. Redan 2015 skickades en begäran till dåvarande idrottsborgarrådet, Emilia Bjuggren (s) om en så kallad förstudie.
Tidigare finansministern Allan Larsson (s) har som ordförande i ElectriCity, Stockholm engagerat sig i ärendet och pekar bland annat på nya energikoncept för skidanläggningar, så kallade ”inflatable structures” som i dag används i ett 30 tal inomhusanläggningar i Europa. Ett typexempel är Chill Factore i Manchester, en 180 meter lång pist, 600 000 besökare per år och intäkter på 120 milj. kronor per år.
I förslaget finns också en spårdragning för en längdtunnel med närhet till Hammarbyhöjdens T-banestation. Ny byggnadsteknik kräver mindre ingrepp i mark och natur.
Skistar, i dag operatör av Hammarbybacken, samt Svenska Skidförbundet står bakom begäran om förstudie. Stockholms stad avböjer, efter IA:s förfrågan, att svara på om förstudie har påbörjats.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar