Ett ljus i tunneln

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter år av diskussioner och vilda planer har arbetet med en skidanläggning tagit ett stort steg framåt i Stockholm skiddistrikt, landets största med cirka 20 procent av antalet Vasalopps-starter.

Torsby Ski Tunnel. 1,3 km vinterspår i en betongvärld. Skidtunneln har en egen skidskyttehall och invigdes i juni 2006. Foto: Sebastian Davidsson / SvD / TT

Byggjätten Serneke, som 2015 invigde Prioritet Serneke Arena i Kvibergs området i Göteborg, kostnad 800 miljoner kronor, har av Järfälla kommun tilldelats markanvisning med att etablera en helt ny stadsdel, inklusive en anläggning för längdskidor inomhus, i Veddesta norr om Stockholm, i direkt anslutning till E18, vid nyöppnad pendeltågsstation och framtida bussterminal i Barkarby station.

Stephan Åkerlund, affärsutvecklingschef på Serneke, bekräftar för IA, att arbetet med detaljplanen, enligt markanvisningsavtalet pågår, och att en skidslinga i inomhusmiljö ingår i avsiktsförklaringen.

Byggstart år 2019

– Jag hoppas att detaljplanen kan behandlas av kommunen inom 1 till 1,5 år och att vi därefter kan gå igång med byggnadsarbeten. Det innebär ett startdatum under 2019, meddelar Stephan Åkerlund.

En enig kommunstyrelse står bakom projektet, totalt cirka 150 000 kvadratmeter, ska fyllas med bostäder, hotell, skola och handel – samt en skidanläggning.

– Den ska integreras i området och behöver nödvändigtvis inte enbart vara av tunnelkaraktär. Vi tittar på olika lösningar, vi har erfarenheten från Göteborg med oss. Målgruppen är givetvis Stockholms längdskidåkare och miljön ska tillåta året runt åkning, betonar Stephan Åkerlund.

Tidigare planer las på is

Tidigare planer på skidanläggningar i Stockholms-området har stoppats – av ekonomiska skäl, men också kommunikativa svårigheter.

Claes Thunblad (s), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, poängterar den nya stadsdelens lokalisering.

– Vi talar om ett av kommunens mest attraktiva lägen och utöver bostäder och kommersiella lokaler tillförs något så unikt som en skidanläggning inomhus vilket blir en destination för besökare från hela Stockholms-regionen, betonar Claes Thunblad.

Och kostnaden?

Återstår prislappen; En skidtunnel i dag, med cirka 1.2 km längd, kostnadsberäknas till 60-120 miljoner kronor, beroende på markförhållanden samt antal spår och bredd.

Här talar vi om helt ny stadsdel, med skidanläggningen som magnet och dragplåster. Den totala investeringen uppgår till miljardbelopp.

– Tillsammans med Serneke utvecklar vi kommunen i stadsmässighet och livskvalité, alla i kommunen är vinnare i det projektet, avslutar Claes Thunblad.

Inom Stockholms stad har två intresseföreningar i Hammarby Sjöstad väckt frågan om utveckling av Hammarbybacken som arena för breddidrott. Redan 2015 skickades en begäran till dåvarande idrottsborgarrådet, Emilia Bjuggren (s) om en så kallad förstudie.

Tidigare finansministern Allan Larsson (s) har som ordförande i ElectriCity, Stockholm engagerat sig i ärendet och pekar bland annat på nya energikoncept för skidanläggningar, så kallade ”inflatable structures” som i dag används i ett 30 tal inomhusanläggningar i Europa. Ett typexempel är Chill Factore i Manchester, en 180 meter lång pist, 600 000 besökare per år och intäkter på 120 milj. kronor per år.

I förslaget finns också en spårdragning för en längdtunnel med närhet till Hammarbyhöjdens T-banestation. Ny byggnadsteknik kräver mindre ingrepp i mark och natur.

Skistar, i dag operatör av Hammarbybacken, samt Svenska Skidförbundet står bakom begäran om förstudie. Stockholms stad avböjer, efter IA:s förfrågan, att svara på om förstudie har påbörjats.

Kjell Nilsson

Fakta skidtunnlar

Skidtunnlar i Sverige.

Torsby, invigd juni 2006, spårlängd 1,3 km. klassisk och fri stil. Kan även utnyttjas för skidskytte (se artikelbild).

Prioritet Serneke Arena, Kviberg, Göteborg, en multianläggning med Nordic Wellnes Skidome, invigd juli 2015, 1,2 km, klassisk och fri stil.

Gällö i Bräcke kommun, invigd september 2017, spårlängd 1,4 km. Tidigare försvarsanläggning i Gällöberget. Befintliga tunnlar utnyttjas för skidåkning. Bräcke kommun huvudägare med 90 procent i driftbolaget. Anläggningen ska byggas ut efter hand. Initialkostnad; 37 miljoner kronor.

Piteå, invigd januari 2016. I ett första skede 400 meter. Charlotte Kalla är delägare i Darkathlon, det bolag som står bakom projektet. Företaget Artic Falls, världsledande vad gäller däcktestanläggningar, är också delägare. Fullt utbyggd beräknas spårlängden till 2,2 km. Tunnelns bredd är 15 meter.

Skidtunnlar/anläggningar i Europa – ett axplock

Vuokatti, nordöstra Finland, invigd 1997, först i världen.

Ytterligare fem i Finland, i anslutning till Helsingfors, Åbo och Tammerfors.

Oberhof Ski tunnel i sydöstra Tyskland, längd och skidskytte och så kallad Funpark för ungdomsaktiviteter.

Ski Dubai, Förenade Arabemiraten, alpint 400 meter, höjdskillnad 85 meter.

I Europa finns i dag 30-tal alpina anläggningar under tak, Bottrop Tyskland har världens längsta pist, 640 meter, enligt den nya tekniken ”inflatable structure”, ett slags väv som blåses upp över stora landsområden.

Tekniken har svensken Per Lindstrand som upphovsman. Han är bosatt i England och hans företag är världsledande i den nya tekniken. Lindstrand själv är en av världens främsta ballongflygare med ett otal rekord.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.