Putin och Frankrike vinner
Putin har talat till världen. Småleende, pösande av belåtenhet. Detta var ögonblicket. Vinter-OS var en sak men fotbolls-VM har en miljardpublik och mera ljus än så här får han aldrig på sig.
Segern är vunnen och det spelar egentligen ingen roll att Ryssland inte har något lag som ens kan hota de bästa i världen. Men de förstörde i alla fall inte premiärfesten.
Solklar seger mot Saudiarabien, 5-0. Det är allt roligt för fotbollsfesten när arrangörslaget får lite vind i seglen.
Oljemötet med Saudiarabien var som en match på försök. Taffligt, slarvigt, segt som om de trampade omkring i just olja. Och rysk seger förstås. De här två länderna är lägst rankade av alla i hela turneringen och det var inte svårt att förstå.
Ryssarna slarvade minst, var bäst organiserat och Saudiarabien kommer nog inte att ta några poäng den här gången. Och kanske kan ryssarna bryta traditionen som säger att de i nio fall av tio åker ur turneringarna i gruppspelet.
Märkligt ändå att en så stor fotbollsnation - och numera med så enorma ekonomiska muskler att de får behålla de flesta spelarna i hemlandet - inte haft större framgång internationellt.
Putin har redan vunnit
Vi kommer aldrig att få veta hur Ryssland fick sitt VM, vad Putin sa till Blatter, hur mycket Blatter cashade in på sitt konto.
Vi kommer inte att få se några objektiva utredningar om hur arenabyggena finansierats, vilka som dragit vinstlotterna, vilka som fått plikta med sin hälsa och sina liv.
Vi har fått veta mera än vi orkade höra hur snett allting gick i Sotji, men vi vet ändå hur den retoriska användningen av sådana utredningen ser ut. Omvärlden förfasar sig men i den inhemska propagandan används allt för att tala om för folket hur förtalat och orättvist behandlat Ryssland blir.
Putin har redan vunnit VM.
Och det går nog inte att förneka att det också växer fram stolthet hos folket runt städer och arenor som får besök av fotbollslag från hela världen. På vilka premisser än allt har skett. VM och OS höjer upp länderna, gömmer undan det som inte skall ses och upplevas och sätter den politiska verkligheten på paus medan vi lutar oss tillbaka i fåtöljerna och njuter av världens bästa fotbollspelare.
Vad annat kan vi göra?
Måste vi alltid ha dåligt samvete för att vi skärmar av oss ett tag, njuter och hämtar krafter.
Tids nog väntar en allt intensivare valdebatt och vi lär tvingas vältra oss i sjukhusköer, läkarbrist, gängkriminalitet, invandrarpolitik och miljöförstörelse. Det behövs lite krydda för att man skall orka svälja det mest svårsmälta.
Stolt spekulerar
Alltså; vem vinner VM?
Man kan alltid svara Tyskland för tyskarna har flest kompetenta fotbollspelare, världens bästa målvakt (Manuel Neuer) i varje fall innan han blev skadad, allroundkunniga spelare som Khedira, Drachler, Kros och Özil, försvarare som Hummels, Kimmich och Boateng men möjligen ingen forward på samma nivå som en gång Podolski och Klose. Tomas Müller håller än och nye Timo Werner kan säkert blomma. Men kanske är det ändå åldersstrukturen som gör att mitt favoritlag i år är…
… Frankrike:
80-talet med Platini i spetsen gav aldrig något guld fast fransmännen spelade den mest kreativa fotbollen i världen. Det kom 1998 med Zidane som den store hjälten. Nu har Antoine Griezmann dessutom fått avlastning genom den nya stjärnan Mbappé (PSG) som här kan få sitt stora internationella genombrott. Det vimlar av genial fotbollskonst i det franska laget, det är yngre och ystrare än det tyska, bara kylan finns där och nerverna håller.
Några av världens bästa försvarare, Varane och Umtiti fullständigar bilden. Och då har jag inte ens nämnt mittfältare som Matuidi och Kanté. Och Pogba förstås. Dyrgripen. Tänk om vi i detta celebra sammanhang äntligen fick se honom värd sitt pris.
Spanien:
Vi känner väl till de lysande stjärnorna. Diego Costa, Lucas, David Silva, Iniesta, Busquets, Ramos och Pique.
Målvakten De Gea en av världens bästa. Rutin saknas inte. Andres Iniesta, som gav spanjorerna sitt hittills enda guld när han avgjorde i Sydafrika 2010, håller än men inte på samma nivå som när spanjorerna, då med strikers som David Villa och Fernando Torres, var som bäst.
Men kanske ändå tillräckligt. Att en förbundskapten, i en överilad manöver, fick sparken två dagar före mästerskapet betyder nog mindre. I stjärnlag som det spanska spelar förbundskaptenen inte lika stor roll som Janne Andersson för det svenska.
Brasilien:
Svårt att glömma kollapsen, alla känslorna som brast, tårarna vid hemma-VM och förnedringen mot Tyskland. Var det ansvaret på hemmaplan som de inte klarade av? Friare nu? Det går ju inte att skoja bort namn som Neymar, Firmina, Jesus, Douglas Costa. William, Paulinho, Casemiro, Thiago Silva.
Och framför allt inte min store favorit Marcelo, världens bäste vänsterspelare - back, mittfältare och forward i ett paket. Det bör vara ett av de starkaste brasilianska lagen på länge. Men nerverna…?
Argentina:
Får världens bäste fotbollspelare, Leo Messi, någonsin bli världsmästare? Alltid bättre i klubblaget än i landslaget (bättre omgivning) men nu finns geniet Dybala (Juventus), Higuain, Agüero, di Maria, Otamendi, Mascherano - det borde räcka en bit, det var nära sist, men, nja…?
England:
Är förtjust i Harry Kane. Han får gärna bli skyttekung. Snabbhet och löpstyrka finns. Rashford, Sterling. Lingard, Dele Alli konstruktör på mitten. Men det räcker inte.
Belgien:
Vilka spelare! Kevin de Bruyne - Premier Leagues stora spelgeni, finurlige, snabbe Eden Hazard, starke Kompany, store Lukaku, målvakten Curtois, Fellaini, Vertonghen. Belgien, med ett invånarantal obetydligt större än Sverige, men med så många lysande fotbollspelare jämfört med Sveriges grå kollektiv. Borde vi inte kunna lära något där?
Uruguay:
Forwardsäss som Cavani och Suarez och världens bäste innerback Godin (Atletico Madrid) - det brukar vara fascinerande att se Uruguay men det räcker inte för guld.
Portugal:
Europamästarna. Räcker Ronaldos omgivning för att han skall få glänsa stort också i VM? Tveksamt.
Sverige:
Återkommer inför premiären på måndag.
Mest lästa just nu
Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om 25 miljoner på fem dagar!
Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar.
N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar