Putin och Frankrike vinner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Putin har talat till världen. Småleende, pösande av belåtenhet. Detta var ögonblicket. Vinter-OS var en sak men fotbolls-VM har en miljardpublik och mera ljus än så här får han aldrig på sig.

Saudiarabiens Muhannad Asiri är förtvivlad efter 0-5 förlusten mot Ryssland i öppningsmatchen av Fotbolls-VM 2018. Foto: AP Photo/Victor Caivano

Segern är vunnen och det spelar egentligen ingen roll att Ryssland inte har något lag som ens kan hota de bästa i världen. Men de förstörde i alla fall inte premiärfesten.

Solklar seger mot Saudiarabien, 5-0. Det är allt roligt för fotbollsfesten när arrangörslaget får lite vind i seglen.

Oljemötet med Saudiarabien var som en match på försök. Taffligt, slarvigt, segt som om de trampade omkring i just olja. Och rysk seger förstås. De här två länderna är lägst rankade av alla i hela turneringen och det var inte svårt att förstå.

Ryssarna slarvade minst, var bäst organiserat och Saudiarabien kommer nog inte att ta några poäng den här gången. Och kanske kan ryssarna bryta traditionen som säger att de i nio fall av tio åker ur turneringarna i gruppspelet.

Märkligt ändå att en så stor fotbollsnation - och numera med så enorma ekonomiska muskler att de får behålla de flesta spelarna i hemlandet - inte haft större framgång internationellt.

Putin har redan vunnit

Vi kommer aldrig att få veta hur Ryssland fick sitt VM, vad Putin sa till Blatter, hur mycket Blatter cashade in på sitt konto.

Vi kommer inte att få se några objektiva utredningar om hur arenabyggena finansierats, vilka som dragit vinstlotterna, vilka som fått plikta med sin hälsa och sina liv.

Vi har fått veta mera än vi orkade höra hur snett allting gick i Sotji, men vi vet ändå hur den retoriska användningen av sådana utredningen ser ut. Omvärlden förfasar sig men i den inhemska propagandan används allt för att tala om för folket hur förtalat och orättvist behandlat Ryssland blir.

Putin har redan vunnit VM.

Och det går nog inte att förneka att det också växer fram stolthet hos folket runt städer och arenor som får besök av fotbollslag från hela världen. På vilka premisser än allt har skett. VM och OS höjer upp länderna, gömmer undan det som inte skall ses och upplevas och sätter den politiska verkligheten på paus medan vi lutar oss tillbaka i fåtöljerna och njuter av världens bästa fotbollspelare.

Vad annat kan vi göra?

Måste vi alltid ha dåligt samvete för att vi skärmar av oss ett tag, njuter och hämtar krafter.

Tids nog väntar en allt intensivare valdebatt och vi lär tvingas vältra oss i sjukhusköer, läkarbrist, gängkriminalitet, invandrarpolitik och miljöförstörelse. Det behövs lite krydda för att man skall orka svälja det mest svårsmälta.

Stolt spekulerar

Alltså; vem vinner VM?

Man kan alltid svara Tyskland för tyskarna har flest kompetenta fotbollspelare, världens bästa målvakt (Manuel Neuer) i varje fall innan han blev skadad, allroundkunniga spelare som Khedira, Drachler, Kros och Özil, försvarare som Hummels, Kimmich och Boateng men möjligen ingen forward på samma nivå som en gång Podolski och Klose. Tomas Müller håller än och nye Timo Werner kan säkert blomma. Men kanske är det ändå åldersstrukturen som gör att mitt favoritlag i år är…

… Frankrike:

80-talet med Platini i spetsen gav aldrig något guld fast fransmännen spelade den mest kreativa fotbollen i världen. Det kom 1998 med Zidane som den store hjälten. Nu har Antoine Griezmann dessutom fått avlastning genom den nya stjärnan Mbappé (PSG) som här kan få sitt stora internationella genombrott. Det vimlar av genial fotbollskonst i det franska laget, det är yngre och ystrare än det tyska, bara kylan finns där och nerverna håller.

Några av världens bästa försvarare, Varane och Umtiti fullständigar bilden. Och då har jag inte ens nämnt mittfältare som Matuidi och Kanté. Och Pogba förstås. Dyrgripen. Tänk om vi i detta celebra sammanhang äntligen fick se honom värd sitt pris.

Spanien:

Vi känner väl till de lysande stjärnorna. Diego Costa, Lucas, David Silva, Iniesta, Busquets, Ramos och Pique.

Målvakten De Gea en av världens bästa. Rutin saknas inte. Andres Iniesta, som gav spanjorerna sitt hittills enda guld när han avgjorde i Sydafrika 2010, håller än men inte på samma nivå som när spanjorerna, då med strikers som David Villa och Fernando Torres, var som bäst.

Men kanske ändå tillräckligt. Att en förbundskapten, i en överilad manöver, fick sparken två dagar före mästerskapet betyder nog mindre. I stjärnlag som det spanska spelar förbundskaptenen inte lika stor roll som Janne Andersson för det svenska.

Brasilien:

Svårt att glömma kollapsen, alla känslorna som brast, tårarna vid hemma-VM och förnedringen mot Tyskland. Var det ansvaret på hemmaplan som de inte klarade av? Friare nu? Det går ju inte att skoja bort namn som Neymar, Firmina, Jesus, Douglas Costa. William, Paulinho, Casemiro, Thiago Silva.

Och framför allt inte min store favorit Marcelo, världens bäste vänsterspelare - back, mittfältare och forward i ett paket. Det bör vara ett av de starkaste brasilianska lagen på länge. Men nerverna…?

Argentina:

Får världens bäste fotbollspelare, Leo Messi, någonsin bli världsmästare? Alltid bättre i klubblaget än i landslaget (bättre omgivning) men nu finns geniet Dybala (Juventus), Higuain, Agüero, di Maria, Otamendi, Mascherano - det borde räcka en bit, det var nära sist, men, nja…?

England:

Är förtjust i Harry Kane. Han får gärna bli skyttekung. Snabbhet och löpstyrka finns. Rashford, Sterling. Lingard, Dele Alli konstruktör på mitten. Men det räcker inte.

Belgien:

Vilka spelare! Kevin de Bruyne - Premier Leagues stora spelgeni, finurlige, snabbe Eden Hazard, starke Kompany, store Lukaku, målvakten Curtois, Fellaini, Vertonghen. Belgien, med ett invånarantal obetydligt större än Sverige, men med så många lysande fotbollspelare jämfört med Sveriges grå kollektiv. Borde vi inte kunna lära något där?

Uruguay:

Forwardsäss som Cavani och Suarez och världens bäste innerback Godin (Atletico Madrid) - det brukar vara fascinerande att se Uruguay men det räcker inte för guld.

Portugal:

Europamästarna. Räcker Ronaldos omgivning för att han skall få glänsa stort också i VM? Tveksamt.

Sverige:

Återkommer inför premiären på måndag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.