Typiskt, de möttes inte på halva vägen
Är det så enkelt att det är brist på gemensamma värdegrunder och brist på kommunikation som fått den senaste ledarkonflikten i fotbollsallsvenskan att blossa upp? Värdegrunder är så mycket viktigare än vad många tycks fatta.

En tränare och ett allsvenskt fotbollslag, Luis Pimenta och Brommapojkarna , har kommit på rejäl konflikt med varandra. Tränaren anklagas av a-lagspelarna för sexism, mobbing och trakasserier, tränaren själv hävdar att det i grunden handlar om språkförbistringar och proffessionalitet. Vem som har rätt är svårt för en utomstående att ha en åsikt om. Däremot visar konflikten tydligt på hur svårt det är att få ihop olika värdegrunder, överallt i samhället.
Konflikt miitt i idyllen
Grimsta IP och Brommapojkarnas hemmaplan. En idyll i Stockholms västra förorter, välskött, stor ungdomsverksamhet och ett a-lag som oftast harvar någon division under allsvenskan. Ibland kommer herrarna upp i allsvenskan , men det brukar gå lika fort att halka ner igen. Allt är fint och grönt runt Grimsta, ibland kommer klagomål från andra klubbar och en del föräldrar att BP toppar barnlagen och värvar spelare bland tioåringarna, men det blir liksom inte mer. Grimsta är en oas, förefaller det, med ledare som lett klubben länge och kloka och förståndiga åsikter, för det mesta. Snällt och gulligt.
Så kommer en internationell tränare. Han har förmodligen helt andra ambitioner än klubben vetat, och kanske velat. Hans språk är inte svenskt, han kommer från en miljö där det handlar om att komma först och vara bäst, vad det än gäller..
Ett maktspråk
Han använder ett maktspråk, ett traditionellt mansspråk. ” Var en man, ingen fegis”, ”Visa lite stake nu” osv. Han skriver upp på anslagstavlor vilka av spelarna som varit bra, vilka som varit dåliga.
Han är så långt ifrån som man sannolikt kan komma den svenska tränarmodellen, där ledarna till stora delar mycket bygger på att spelarna ska känna sig trygga och involverade.
Och det är kanske här den stora skillnaden mellan den svenska modellen, som Janne Anderson och de flesta med honom förespråkar, och den internationella visar sig som tydligast. Värdegrunder. Kommunikation. Uppmuntran.
Och sannolikt är det just här BP förmodligen gjorde det så enkelt att det är brist på gemensamma värdegrunder och brist på kommunikation som fått den senaste ledarkonflikten i fotbollsallsvenskan att blossa upp? Värdegrunder är så mycket viktigare än vad många tycks fatta.>>
Skillnaden med Potter
Se bara hur bra det blev med Graham Potter i Östersund. Internationell visserligen, men med samma värdegrunder som spelarna och klubbledningen. Man kommunicerade. Uppmuntrade. Ställde krav. Och var överens.
Prata och vara eniga om värdegrunder. Två bärande funktioner, förutom den fysiska träningen, om man vill skapa ett bra idrottslag. Samma funktioner gäller för övrigt hela samhället. Och det är när det här fungerar som bäst som vi är överens och når framgångar.
BP och tränaren? Ska nog gå skilda vägar. För gemensamma värdegrunder skapar man inte på en vecka. Även om man kanske utåt blir överens.
Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad, med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.
Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel
Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet.
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar