Finns det någon förening med rent samvete?
Riksidrottsförbundet och Bris, Barnens rätt i samhället, har tagit nästa steg för att också öka barnens rätt inom idrotten. Tillsammans har de arbetat fram spelregler för hur barnen ska behandlas inom idrottsrörelsen och skickat ut över 50 000 böcker kring spelreglerna för att sprida budskapet. Mottagandet har varit enormt.

Riksidrottsförbundet och Bris, Barnens rätt i samhället, har tagit nästa steg för att också öka barnens rätt inom idrotten. Tillsammans har de arbetat fram spelregler för hur barnen ska behandlas inom idrottsrörelsen och skickat ut över 50 000 böcker kring spelreglerna för att sprida budskapet. Mottagandet har varit enormt.
Samlar barn över klassgränserna
Sedan riksdagen tog bort den allmänna värnplikten, det område i Sverige där inkomst och social bakgrund inte hade någon avgörande betydelse, är det idrotten som får ta över stafettpinnen för att minska klyftorna i samhället. Idrotten samlar fortfarande barn över klassgränserna, även om pengar här mer avgör vilken idrott du väljer.
Det här ska du förhålla dig till
1. Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
2. Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.
3. Alla barn har rätt till stöttande vuxna.
4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp.
5. Inget barn ska bli utsatt för våld.
6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier.
7. Alla barn har rätt att känna sig delaktig i sin förening
Självklara regler, men...
Så lyder barnens spelregler. De låter ganska självklara, men med tanke på vad som sker, både på nätet och i verkligheten, är det bra med enkla och tydliga budskap.
De känns lite grann som FNs deklaration för mänskliga rättigheter, som ju också är grundläggande för ett civilt samhälle.
Den idrottsklubb som inte verkar enligt spelreglerna kanske ska syssla med annat än barn. Och människor överhuvudtaget.
Vansinnet med färre gymnastiktimmar
Att få känna glädjen i att röra sig, känna vinden i ansiktet när man springer, eller den mer unkna luften från en brottningsmatta, borde vara en mänsklig rättighet. Tyvärr har samhället även här missat målen; med minskade stöd till idrottsföreningarna, njugga inställningar till fler idrottsanläggningar och med en attityd att idrotten självklart ska bygga på ideella ledare, föräldrar som alltid ställer upp, utan ersättning.
Lägg till alla år med färre gymnastiktimmar i skolan, och det är lätt att förstå att idrotten inte står särskilt högt på agendan hos våra folkvalda.
Vilket det förstås borde. Allt goda idrotten gör för samhället, för vår hälsa och för ökad social kompetens borde värdesättas betydligt mer än vad det gör idag. Det goda de vuxna gör för barnen och för samhället, glöms alldeles för lätt bort.
Här finns också skitstövlar
Men behövs det då spelregler som verkar självklara.
Ja, tyvärr.
För det är klart att även inom idrotten finns skitstövlar. Personer som inte kan respektera barn, personer som begår vidriga övergrepp mot barnen, vuxna som skrämmer barn till tystnad, och på sikt dömer dem till ett liv utan rörelse utan glädje. Eller vuxna som tror att barn ska elittränas som tioåringar, "smärta är bara vekhet som lämnar kroppen" och också på det sättet dömer barnen att som vuxna bara ha ont, överallt.
Därför behövs spelreglerna för barnen.
RF och Bris har skickat ut över 50 000 böcker angående barnens spelregler och också skapat en sajt, och ett krisnummer dit man kan ringa, om det är något som inte är bra. Initiativet är lovvärt, men inte desto mindre är det skrämmande att det behövs.
Men inte alla förmår
Självklart ska idrottande barn, och alla barn, och vuxna, känna sig trygga enligt de spelregler som nu är uppsatta. De allra flesta idrottsföreningar arbetar på något sätt med värdegrundsarbeten där spelregler av den här typen redan finns.
Men alla klubbar och föreningar gör det inte, och ett ruttet äpple kan förstöra en hel korg, som det heter. En dålig ledare kan försämra för alla.
Så bra jobbat. Jag hoppas det kan öka lusten att röra på sig ytterligare hos barnen. Och kanske ge samhället en insikt på vad man bör satsa en del av alla de resurser våra skatter ger.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar