Rik i Sverige, fattig i världen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är mot en bakgrund av fullkomligt vansinniga summor och spelarförsäljningar ute i Europas stora fotbollsländer som man bör mäta och analysera Malmö FF:s situation. Klubben förfogar över ett kapital på ca en halv miljard kronor. Det hade inte ens räckt för att köpa Harry Maquires överkropp.

Lycka i MFF som är på väg ut i Europa igen. Foto: Andreas Hillergren / TT

Rik i Sverige, en fattiglapp ute i den stora världen.

Men nu tänker i alla fall MFF - vilket jag har efterlyst länge - spänna musklerna, bli återhållsammare i spelarförsäljningar och - när försäljning blir oundviklig - ta betydligt bättre betalt för sina spelare. Slut på realisationen som pågått alltför länge.

Harry Maquire, för den som inte vet, är en tuff innerback som i somras såldes av Leicester till Manchester United för 934 miljoner kronor. Han är nu innerbackspartner till svenske Victor Nilsson-Lindelöf. 

Det är inte bara en närmast osmaklig värdering av en människa (som råkar vara fotbollsspelare), det är också ett mått på den galopperande inflation som drabbat den europeiska toppfotbollen sedan ryska oligarker, oljeshejker och arabiska kungligheter gått in i branschen. Inte för att de är särskilt fotbollsintresserade, kanske, inte för att tjäna pengar utan mera för att på ett spektakulärt och iögonenfallande sätt köpa sig makt, positioner och ökad berömmelse. Vem har störst bil i sandlådan?

En ny tingens ordning

Överlämnandet av klubbarna från folket till de snuskigt rika har särskilt i England skapat mycken vånda och debatt under senaste decennierna men det läktarna berättar vid en okulär besiktning, det publiksiffrorna bevisar är, att en allmänt ökad levnadsstandard i de stora fotbollsländerna har lett till acceptans av den nya tingens ordning, både ideologiskt och ekonomiskt.

Det är Premier League som leder Ligornas Liga; den som berättar var de stora pengarna finns. TV-kontraktet som omfattar tiden 2019-2022 ger Premier League en sammanlagd inkomst på 108 miljarder (!) i kronor räknat.

Det är främst TV-rättigheterna som gett klubbarna i Premier League överlägsna möjligheter att köpa dyrt och mycket och hålla spelartrupper som kostar betydligt mera än hela Allsvenskan.

Inte minst är det utländska aktörer som köper sändningsrätter för att visa matcherna i andra länder, t ex Sverige, som ökat på det samlade fotbollskapitalet i engelsk fotboll.

Solidarisk fördelning

Jag har skrivit det förr - och pengarna är naturligtvis en av förklaringarna; ingen europeisk liga är så kvalitetsmässigt jämn som Premier League, ingen liga erbjuder så tufft motstånd för topplagen också på seriens undre halva som den engelska förstaligan. En del av förklaringen - inte så liten heller - är den mera solidariska fördelningspolitik som råder. I t ex Spanien har Barcelona och Real Madrid plockat åt sig lejonparten av den gemensamma kakan, i England har pengarna fördelats så att man idag kan ståta med flera konkurrenskraftiga - både ekonomiskt och sportsligt - klubbar än någon annan stans.

Sedan är det en annan historia att i det långa loppet är det ändå vanligtvis Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchesterklubbarna United och City samt Tottenham som dominerar. 

Det är ingen tillfällighet att de engelska klubbarna på senare tid kommit att bryta den spanska dominansen i det internationella cupspelet.

I denna kontext skall Sveriges starkaste klubb, Malmö FF, diskuteras med full respekt men med total distans till verkligheten. Om MFF nu kan passera också det fjärde hindret på vägen till gruppspelet i Europa League genom seger i dubbelmötet mot israeliska Bnei Yehuda stärker man ytterligare den klubbkassa som fick en rejäl påfyllning från det europeiska överflödet i och med två raka gruppspel i i Champions League. Efter 3-0 på hemmaplan har MFF ett ypperligt utgångsläge för ännu ett europeiskt gruppspel och de som kan räkna TV-pengar, Fifa-bonusar, koefficienter och underliga rankingfavörer har räknat ut att 65 miljoner ramlar in i MFF-kassan om returen nästan vecka slutar lyckligt. För den summan kan man möjligen köpa Maquires högerarm men den har man ju å andra sidan ingen glädje av.

MFF-ordförande Anders Pålsson säger att oavsett utgången och miljonernas antal betyder det inte några större utsvävningar eller spektakulära spelarköp.

Korrigerad policy

Däremot tänker klubben korrigera sin policy och bjuda hårdare motstånd när klubbar och agenter kommer med sina erbjudanden.

— Vi kommer att fortsätta sälja spelare men vi kommer att ta bättre betalt, säger Anders Pålsson i en intervju i Sydsvenskan.

Redan har man sett en riktningsförändring i klubbens sätt att hantera sin omvärld. I år har klubben i kraft av sin överlägsna ekonomiska ställning i svensk fotboll visat kraftigare muskler och gjort hårdare motstånd för att få kontinuitet i spelartruppen. Återhållsamhet med försäljning gäller. Inte längre några röda prislappar.

— Vi har blivit tuffare, vi har korrigerat vår policy, erkänner MFF-ordföranden.

Pengarna garanterar inte sportslig framgång. Djurgården, AIK eller Hammarby; det allsvenska guldet kan lika gärna gå till någon mindre bemedlad Stockholmsklubb. Men genom sitt ägande av arenan och med stora omkostnader för driften har MFF satt sig i den situationen, att man mer eller mindre gjort sig beroende av inkomster från europeiskt spel. Det ställer höga krav på samtliga inblandade.

Det kräver en stor trupp, en fingertoppskänslig tränare och spelare med karaktär för att nå både europeisk och nationell framgång samtidigt. 

Den här hösten kommer att visa om MFF tagit också detta steg uppåt i den europeiska hierarkin. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.