VM-bronset ger bara småpengar
Även brons kan glimma. Sveriges hockeyjuniorer, födda 2000 och senare, bröt en plågsam bronstorka i JVM-sammanhang via 3-2 mot arvfienden Finland. Förbundskapten Tomas Montén räddade fortsatt förtroende på kuskbocken och Svenska Ishockeyförbundet undkom en mängd besvärliga frågor om hur juniorishockeyn ska bedrivas i framtiden.
Visserligen vann U18, steget under J20, guld i hemma-VM i Örnsköldsvik 2019, men på den högre nivån har utvecklingskurvan stannat av. I JVM:s medaljliga är facit två guld, från 1981 och 2012. Finland kan exempelvis sola sig glansen av tre JVM-troféer.
En präktig målvaktstavla av Finlands målvakt, Justus Annunen, var precis den hjälp som ”Småkronorna” behövde för bronsjubel. Samt en handfull applådknipande räddningar av målvakten Hugo Alnefelt, med HV 71 som klubbadress, men fostrad i SDE Hockey i Stockholms norra förorter.
Alnefelt var turneringens MVP, ur svensk synvinkel, trots osäkerhet i semifinalen mot Ryssland, förlust 4-5 efter förlängning. Kritikerhyllade backen Rasmus Sandin hade stort förtroende hos Montén, men blev pinsamt rundad när Rysslands Ivan Morozov pangade in avgörande 4-5.
Den här säsongen har redan över 100 svenska spelare NHL-status. Ur den här JVM-upplagan väntas minst ett tio-tal spelare försvinna ”over there” till nästa säsong. Finska, ryska och tjeckiska spelare är inte alls lika attraktiva.
Svensk ishockey svarar för utbildningen, men ersättningen på klubbnivå är skrämmande låg. Och har så varit ända sedan Börje Salming en gång bröt isen på 1970-talet.
Under januari ska ett nytt avtal förhandlas fram mellan Svenska Ishockeyförbundet och NHL-organisationen. Ett avtal som ännu en gång kommer att dikteras av NHL:s välvilja – trots att den svenska utbildningsmodellen håller världsklass, ja det anser även NHL-styret.
Det stora problemet är förstås att Anders Larson, ordförande i förbundet, inte har något att sätta emot om NHL protesterar, och anser att det svenska ”budet” ligger för högt – ur deras synvinkel.
Larson, och för all del landets hockeyklubbar, sitter i samma rävsax; de är helt beroende på NHL:s välvilja. Vilka summor pratar vi då om, ja brödsmulor från de rikas bord. Vid varje spelarövergång utgår en utbildningsersättning som ska fördelas på klubb och distriktsnivå samt elitnivå. Det årliga totala beloppet understiger 10 miljoner kronor, det är häpnadsväckande lågt. Inför den här säsongen skrev 26 spelare NHL-kontrakt där ersättning kunde knytas till svenska klubbar.
Hur ser framtiden ut? Ja, räkna inte med några större förändringar. NHL applåderar det arbete som Anders Lundberg, spelar – och utvecklingsansvarig på förbundet lägger ned på våra unga spelare. ”Varför betala mer, då svensk hockey fortsätter att producera spelare i en strid ström?”
Det fanns en tid då svensk hockey försökte hota med maktspråk. Spelare skulle stoppas från Tre Kronor – om svenska kontrakt bröts och om NHL inte alls ville lätta på plånboken. Till och med nuvarande förbundskaptenen Johan Garpenlöv skulle en gång stoppas från en proffskarriär.
Klubbar och förbund fick snart krypa till korset. Bättre att ta brödsmulor från NHL, än att hamna på kollisionskurs med spelare som lockades av chansen att säkra en ekonomisk framtid.
Det var på 1980-talet, och ännu snart 30 år senare har ingenting förändrats i relationen svensk ishockey och NHL.
Framtiden är ljus för svenska bronshjältar i Ostrava, deras svenska moderklubbar får leva vidare med ideella insatser, förenings – och kommunbidrag och för SHL-klubbarna med i huvudsak ersättningar från C More och TV-avtal. Samt egen uppfinningsrikedom med event och fastighetsbolag som stödjeben till hockeysverksamheten.
I fotbollen är situationen en helt annan – här kan elitklubbar bygga förmögenheter vid lyckade spelarförsäljningar till främmande klubbar. I ishockeyn slår rävsaxen till. Obönhörligt.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar