Fotboll/hockey vill ha mest, men värvar mest
Det går inte att ta elitklubbarnas kravlistor på allvar. Högljudda rop återkommer efter skattepengar, samtidigt som den ena värvningen efter den andra presenteras av en stolt sportchef/klubbdirektör i fotboll och hockey.
Det har gått till överdrift. Spelarköpen provocerar.
Amanda Lindh, mp, kultur och idrottsminister, borde överväga att åtminstone delvis stänga dörren när framträdande fotbollsklubbar och hockeyföreningar vill ha del även av den nya halvmiljard som RF-ordföranden Björn Eriksson begär hos regeringen som krisstöd.
Hur har granskningen och urvalet gått till bland elitklubbar, egentligen. Men redan nu förvarnas om en om en granskning senare i år om vilka klubbar som fick pengar och med vilken rätt.
Granskning kommer
Det kan inte vara rimligt att vissa av dessa lag, idag uppbyggda som koncerner med flera intäktsben, ska finansiera sin verksamhet med skattepengar, i synnerhet när de värvar friskt
Regeringens stödmiljoner är avsedda som stöd och inte täcka Coronaförluster.
Nej, klubbarna måste som andra företag i kristider se över sina kostnader, värna om befintliga pengar och söka nya intäktsvägar. Idrottens Affärer har exempelvis berättat i flera artiklar om det datatåg med helt nya tekniska lösningar som rusar genom föreningslivet, ja med hållplatser även för elitklubbar.
Eller är det bekvämare, och mindre arbete, att bjuda in en afrikansk spelare med förhoppningar om att senare sälja honom vidare till en europeisk klubb? Just det berättade en it-specialist, och tydliggjorde den passivitet och ovilja till nytänkande som finns i toppskiktet av seriepyramiden.
Det är förstås lättare att tigga om stöd hos finansminister Magdalena Andersson, s, än att tänka i nya banor.
Coronasmittan tvingar idrottseliten att ömsa skinn – och anpassa sig för en ny verklighet. Utan rop efter skattepengar.
Köper för stora pengar
SEF-basen Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, står gärna på barrikaderna med en diger kravlista, men undra om inte han också tycker att det är en något motbjudande situation. När IFK Norrköping köpte loss Sead Haksabanovic från engelska West Ham för 26 miljoner kronor riktas uppmärksamheten mot fotbollen.
Det gynnar i alla fall inte rörelsen och det påkallade behovet av stödpengar…
Malmös ordförande Anders Pålsson har i podcasten ”Blått snack” berättat att MFF går mot en förlust på 50 miljoner kronor, ”plus minus ett antal miljoner”. Det hindrade inte föreningen att knyta till sig hemvändaren Ola Toivonen, 34 år, närmast från Australien. Hans månadslön är sannolikt bland allsvenskans högsta.
Nu är MFF förvisso ingen fattig klubb, det egna kapitalet var i det senaste bokslutet över en halv miljard, 512,9 miljoner kronor, och MFF har för vana att leverera plussiffror.
Ishockeyns främsta klubbar har också haft vidöppna plånböcker under sommaren. En återkommande fråga i kvällsmedia har varit frågan ” vilket lag har värvat bäst”!
Men nära 10 miljoner fanns i kassan
Ett återkommande svar har för SHL varit Linköping som i sitt bokslut den 30 april redovisade en förlust på 1,6 miljoner kronor. Kanske har klubbdirektör Anders Bouvin tagit av det egna kapitalet som efter förra säsongen uppgick till 9,6 miljoner kronor?
Störst plånbok har Färjestad med 116 miljoner kronor i våras. Arena-uthyrning har tidigare varit en säker källa. Nu flaggar Stefan Larsson, klubbdirektör, för kärvare tider, Arrangemangen uteblir och osäkerheten växer när arenor inte kan öppnas för publik.
Det har inte hindrat FBK från att hämta in spelare som 29-årige toppbacken finske Jesse Virtanen, tidigare i laget, och som nu återvänder från en ett-årig sejour i ryska KHL.
Det är glädjande att konstatera att supporterstöd ändå har växt i dessa orostider. Spektakulära insamlingar, som när Brynäs lyckades fånga in exproffset Patrik Berglund, tidigare Djurgården och backen Simon Bertilsson, tillbaka från KHL, vittnar om stor kärlek till den egna föreningen. Enligt uppgift samlades över 3 miljoner kronor in av privatpersoner och partners. Det är imponerande.
Och hockeyallsvenska Björklöven lyckades rädda kvar backen Zach Palmquist sedan klubbkassan förstärkts med 600 000 efter supporterstöd. Bland klubbarna i HA har kapprustningen varit total, den främsta anledningen är att tabellettan går direkt till SHL, utan föregående kval som tidigare.
Just Björklöven, Modo, Timrå och förra säsongens tabelljumbo AIK har spänt musklerna på ett sätt som om corona-smittan är påhittat. Det är svårt att förstå hur ekonomiansvariga ska få intäkter och kostnader i balans vid säsongslut våren 2021.
Fotbollen och ishockeyn fick mest
När RF:s krisstöd fördelades i början av sommaren var fotbollens och ishockeyns elitklubbar vinnare, beloppen var baserade på beräknade uteblivna publikintäkter. En modell som gav HA-jumbon AIK 1,5 miljoner, seriekonkurrenten Karlskrona hamnade högre upp i tabellen men hade inget publikt kvalspel att luta sig mot.
Det var en anledning, av flera, till att Karlskrona hamnade på obestånd och tvångsdegraderades till Hockeyettan. Då hade såväl förbundets licensnämnd, appellationsnämnd och Riksidrottsnämnden visat noll förståelse.
Så kan det gå när idrottens pampar vägrar att använda sitt sunda förnuft. Men att det är stötande att argumentera för skattepengar till föreningar/företag med miljonomsättningar och med eget kapital på banken borde vara en självklarhet.
Om Volvo Cars bilförsäljning viker, inte springer vd. Håkan Samuelsson till regeringen vid första bästa tillfälle.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar