Henke har sagt ja till ett enormt ansvar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Henrik Larsson, vår svenske Henke, en av vårt lands allra bästa fotbollsspelare genom tiderna, skall alltså väcka liv i Barcelonas anfall.

Tänk er träningen; Larsson - som väl lärde sig hygglig spanska under sina två år i Barca (2004-2006) - instruerar Lionel Messi, världens bäste fotbollsspelare: “Gör så här”!

Påkostat och showliknande när Barcelona presenterar förändringarna i klubben Kdirektören Josep Bartome presenterar huvudtränaren Ronald Koeman.

Larsson som biträdande tränare under sin gamle lagkamrat Ronald Koeman säger mycket om vilken status han skaffade sig i klubben under sin korta tid, men också en hel del om Barcelonas kris.

Det här veckoslutet avgörs Champions League 2020. Bayern München mot Paris SG. Ytterligare ett tyskt (Leipzig) och ett franskt (Lyon) lag i semifinalerna. Inget engelskt, inget italienskt och, framförallt, inget spanskt. Och definitivt inte Barcelona. Den stolta katalanska symbolen har successivt bleknat under senare år. Från världens absolut bästa lag till en klubb som tappat riktningen, exklusiviteten och charmen till ett lag som många kan slå. FC Barcelona vann senast Champions League 2015. 4-1 efter förlängning mot Atletico Madrid.

Dyra köp - dåligt utfall

Klubben vann den sista Europacupen 1992 och därefter Champions League 2006, 2009, 2011 och 2015. Sedan vann ärkefienden Real Madrid tre år i följd innan Liverpool tog hem den helengelska finalen mot Tottenham med 2-0 fjol.

Nu är Barcelona i kris. Och kris har förstås en helt annan innebörd i storklubben Barca än för t ex Helsingborg. En andraplats kan räcka för den negativa stämpel som nu skymmer allt det fantastiska klubben gjort.

Tränaren Quique Setién har fått sparken och ersatts av Nederländernas förbundskapten Ronald Koeman, f d storspelare i klubben, en man med de nederländska fotbollsgener som ikonen Johan Cruyff befruktade Barcelona med under sina år som både spelare och tränare.

Presidenten Bartoméu har värvat enormt dyrt (de Jong från Ajax, Griezmann från Atletico Madrid bl a) men fått ett alltför magert utfall. Barcelona har inte bara tappat alltför många poäng utan också sin särpräglade stil med massivt bollinnehav, tekniskt anfallsspel och energiskt försvarsspel av planens alla spelare. Publiken på Camp Nou, de över 100 000 trogna medlemmarna, känner inte igen sitt lag.

Ett tungt ansvar

Lionel Messi gnäller och det har ryktats länge om hans vilja att fly från klubben som fick honom att växa både rent fysiskt (tillväxthormon) och till världens bäste fotbollsspelare.

Ledargestalten Gerhard Piqué höll en lång och välformulerad utläggning om klubbens brister efter det brutala fiaskot (2-8) mot Bayern München i kvartsfinalen i årets Champions League och förflyttade ansvaret ända upp i styrelserummet. Han var beredd att ställa sin plats till förfogande om det kunde hjälpa.

Barcelona är känt för att fostra spelare i sin egen akademi ympade med allt det som klubben står för och fylla på med smarta inköp som både spelmässigt och ideologiskt förstår vad klubben vill på alla plan.

Det är den filosofin och framtidsinriktningen som många nu ser håller på att raseras.

Så det kommer att vila ett tungt ansvar på dem som väljer nästa president och på den nye tränaren Ronald Koeman och hans medhjälpare. Henrik Larsson inte minst.

Diger meritlista

Frågan som kommer att ställas; har Barcelona kört sin tekniska, snabba, underhållande fotboll i botten och blir det nu en helt ny inriktning?

Hur mycket tål den publik som förväntar och kräver att det skall vinnas - och vinnas vackert.

Är det lika självklart längre att Lionel Messi frälser sitt lag med sin individuella briljans även när annat fallerar? Lyfter han andra spelare? Accepterar han en metodik och ett mönster där han inte alldeles självklart är det självspelande pianot eller första fiolen.

Och vad kan Henke Larsson lära Barcelonas spelare, vad nytt kan han införa som förnyar klubbens image och spel?

Henke Larsson VM-debuterade som en fräck och orädd inhoppare i Sveriges succé-VM i USA 1994. Han spottade in mål i Celtic, han gjorde succé som inhoppare med två målgivande passningar när Barcelona vann Champions League-finalen mot Arsenal med 2-1 2006. Han har vunnit ligatitlar i Celtic, Barcelona och Manchester United, spelat 106 landskamper för Sverige (37 mål), bland annat tre VM-turneringar. Han var det kloka navet i Sveriges landslag, från individualist och avslutare till centralfiguren som höjde sina medspelare. Och klok och uppoffrande lagspelare.

Magert tränar-cv

Men hans tränar-cv är inte mycket att skryta med. Landskrona Bois 2010-2012, Falkenberg 2014, HIF 2015-2016 (åkte ur Allsvenskan) och han kom tillbaka till sitt hjärtas klubb 2019 men hoppade av efter bara åtta matcher efter att han funnit situationen ohållbar med hot och verbala påhopp från fansen.

Jag kan tänka mig att det passar honom väl att kunna ta skydd bakom Koeman som blir den som görs ansvarig om Barcelona inte vänder trenden och åter blir en stor spelare i den europeiska klubbfotbollen. Lite i bakgrunden kan Henke säkert verka  mera avspänd och ohotad för att väcka liv i det som somnat under senare år.

Det förtroende världsklubben Barcelona nu visar honom är ett bevis på vilken omtyckt och lojal klubbmedlem han hann bli på bara två år i klubben. Hans nya jobb blir en stjärna i hans bok. Ett gyllene stjärna om vinden vänder igen och Barcelona återtar sin ställning som alla fotbollsälskares förebild.

Men om det Barcar åt helvete…?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.