Hockeyeliten måste spara ännu mera
Ishockeyns elitklubbar har det tufft just nu. Pengarna räcker inte till. Inte nog med det - ibland är det fruktansvärt svårt att erkänna en förlust. Som Djurgårdens tränare Robert Ohlsson efter 3-4 mot IKO Oskarshamn i SHL-hockeyn. Smålänningarna vann tack vare minst tre ”bjudmål” och var inte förtjänt av tre poäng.
Det var vad Robert Ohlsson menade, till och med på SHL:s hemsida konstateras att Djurgården skänkte bort en seger. Vad är det för dumheter? kanske var det Oskarshamns effektiva forechecking som tvingade hemmaförsvaret att sprida puckar omkring sig och att tappa markering framför egen målvakt.
Varför inte säga att vi tvingades till misstag som blev kostsamma? Alla hockeymål föregås av misstag, grova eller mindre grova. Och tur är väl det, ännu har aldrig hockeymatch spelats utan misstag. Jag har aldrig hört talats om den perfekta matchen, för den finns inte.
Frågetecken i Djurgården
Djurgården, mesta mästarlaget med totalt 16 SM-guld, har efter fem omgångar parkerat i botten med fem poäng av 15 möjliga. Jag tror att Robert Ohlsson, med ett spelarförflutet i just Oskarshamn får en svettig säsong. Truppen är ihålig och frånsett ungdomslöftet Alexander Holtz, NHL ”draftad” som fyra av New Jersey, saknas spetsspelare.
Tidigare säsonger har ljudvågen från 8 084 på ”Hovets” läktare gjort motståndlag byxis, domare har påverkats, och poängen har trillat in. Annat nu – tyst som i kyrkan. Jag tror att lag som Djurgården och Frölunda, med stora arenor, kommer att lida mest av förlorat publiktryck.
Som alla SHL-lag plågas Djurgården hårt av covid 19 och förlorade publikintäkter. Sportchefen Joakim Eriksson har redan dragit hårt i nödbromsen och förhandlat fram löneavdrag, i form av indragna bonusbelopp, till i första hand årsskiftet. Leksand har följt efter – det är berömvärda åtgärder, men med stor sannolikhet krävs ännu större omtag.
Jag tror det blir nödvändigt för SHL-lagen att i närtid se över sina hyreskostnader – att inleda hyresförhandlingar med sina arenaägare. Här är förutsättningarna mycket olika.
Djurgården har exempelvis att möta Stockholms stad och SGA Fastigheter som arenaägare. En svår motpart, där hyresvillkor har varit i fokus åtskilliga gånger. Djurgården anser sig missgynnat i jämförelse med andra SHL-konkurrenter.
Inte heller guldfavoriten Luleå har den bästa dialogen med hemkommunen. Nuvarande avtal förhandlades fram under stor möda inför den här säsongen, och innan pandemin tvingat ned SHL-lagen i ekonomisk brygga. I Göteborg har Frölunda tillsammans med IFK Göteborg i gemensamt brev påkallat krav om omförhandlingar av arenahyran.
Nya uppgörelser i klubbarna
I Malmö har sportchefen Patrik Sylvegård signalerat om samtal till Percy Nilsson, Malmö Arenas huvudägare och välkänd mecenat för Malmö Redhawks.
Färjestads klubbdirektör, Stefan Larsson, har en mer angenäm sits. Föreningen är huvudägare i det fastighetsbolag som äger arenan – det innebär mer smärtfria förhandlingar.
Vi har också SHL-lag som känner sig hemtama i kommunala sammanträdesrum – som Leksand som otaliga gånger har räddats ur ekonomiska knipor av en givmild kommun, eller IK Oskarshamn som har hemortskommunen, arenaägare, som tydlig samarbetspartner.
För SHL-lagen handlar hösten 2020 om ekonomisk överlevnad. Att minimera skador och hoppas på mindre publikrestriktioner, eller helst inga alls, vinter/vår 2021.
Paulsson backar upp Rögle
Efter sex omgångar har Rögle, med Arenabolaget i Ängelholm AB som ägare till Catena Arena, hemmahallen, tagit tätposition.
Bakom arenabolaget finns Ängelholms kommun med 10 procent, föreningen har också en mindre post. Majoritetsägare än Backahill AB, finansfamiljen Paulssons (Peab) familjeföretag, bildat 1998 med inriktningar på fastigheter och utvecklingsprojekt.
Det mycket sannolika är att Rögles sportchef Chris Abbot inte behöver oroa sig för att hyresnivån i hemmahallen ska utgöra hinder i den påbörjade guldjakten.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar